Fiat Punto 1.2 ELX (2001)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Punto 1.2 ELX |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
KM-stand bij aanschaf | 22.500 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
-----
Update 21-11-2006:
Ik heb de auto gisteren omgeruild voor een VW Golf IV 2.3 V5
De Punto heeft zich de laatste 2 a 3 weken dat die bij mij was redelijk netjes gedragen, waardoor ik toch wel met enige pijn in mijn hart afscheid genomen heb. Maar wat ik er nu voor terug heb is echt supertof te noemen, ik heb er natuurlijk al een flink eind mee rondgereden gisteravond. De review over de Golf volgt als ik er iets meer in gereden heb.
-----
Inleiding:
Ik ging begin 2005 mijn eerste auto uitzoeken. Al snel vond ik de Fiat Punto een erg mooie auto. En na een proefrit die mij beviel, was er redelijk snel een deal gesloten. Wat ik mooi vond aan de auto waren de looks en het interieur dat ik (nog steeds) fris en jeugdig vind lijken. Hetgeen wel pastte bij mijn leeftijd (21 toen ik hem kocht)
Rij-ervaringen:
De auto rijdt leuk, hij is niet snel, maar je kunt tot de 100 km/h makkelijk met het verkeer mee komen. Als het sneller moet, gaat die ook met plezier richting 120 a 140 op de snelweg, maar verwacht geen TDI acceleraties. Met een top van 155 volgens het boekje is-tie niet zo snel. Op de teller heb je dan net geen 170.
En verder vind ik dat de auto toch redelijk comfortabel is. Het is natuurlijk geen softgeveerde Opel Vectra, Rover 416 of VW Golf/Passat, maar dat kun je bij zo’n kleine auto ook niet verwachten. Het is zeker geen stuiterbak. Over hobbelige klinkerwegen rijden bijv gaat comfortabel genoeg.
Wegligging
In het begin was ik niet heel erg te spreken over de wegligging. Dit met de standaard banden in de maat 165/70 r14. Maar omdat er bij de kleine beurt een band vervangen moest worden (was lek) heb ik ervoor gekozen rondom een maatje 185/60 r14 te monteren. Dat rijdt stukken beter moet ik zeggen. Oneffenheden worden wel iets beter doorgegeven, maar de auto volgt nu precies de lijn die ik hem opdraag. En dat vind ik wel zo prettig. Ook in de regen valt de grip me zeker niet tegen met de conti’s die ik eronder heb laten zetten.
Verbruik
Een voordeel vind ik het lage benzineverbruik. Ik gebruik de auto veel om naar mijn werk (8 km) heen en weer te rijden en op zulke korte stukjes doet die toch nog tussen de 1:15 en 1:16. Gemiddeld genomen over een hele tank waarbij je ook wat grotere afstanden (+/- 40 km enkele reis) rijdt, kom je ongeveer aan de 1:16 a 1:17. Mijn rijstijl is daarbij dan af en toe jeugdig en vlot met soms lekker doorhalen, afgewisseld met relaxed (en zuinig) rijdend.
Kort samengevat de voors en tegens aan deze auto:
Voordelen:
- Behoorlijk stil, alleen windgeruis en bandengeluid
- Super wegligging. Een bocht kun je echt hard nemen en dan nog gaan de banden niet piepen. Ten teken dat het dus nog wel harder kan. Omdat ik ook wel eens in een review lees dat de wegligging van de Punto niet goed is, hierbij een opmerking: Met goede (A-merk) banden die door bijv de TUV als goed getest zijn, Continental ecocontact 3 met breedte 185 in mijn geval, heb je een auto die snoeihard de bocht door kan. Menig bumperklever ben je weer een tijdje kwijt als je net een aantal leuke bochten hebt gehad.
- Goedkoop qua wegenbelasting (15 euro per maand)
- Zuinig (ik haal altijd wel iets rond de 1:16 en dan doe ik het echt niet altijd rustig aan)
- Stoelen zitten goed. Ik kan een comfortabele zit vinden in de stoelen en een wat langere reis (+/- 200 km is dan ook niet vermoeiend.
Nadelen:
- Remschijven slijten snel
- Bij bepaalde snelheden trilt de hele auto en hier kon de dealer niks aan doen.
- Hij staat vaker dan 1 keer per jaar bij de dealer. Gezellig om bij de dealer thee of koffie te drinken, maar dat is altijd dure thee/koffie. Oftewel:
- Duur in onderhoud
Door de dealer is mij tijdens de verkoop verteld dat zo’n punto 1 keer per jaar naar de dealer moet. Het ene jaar een kleine beurt en het andere jaar een grote beurt. Dit omdat ik maar zo’n 12000 km per jaar rijd. Daarbij is me ook verteld dat de onderhoudskosten dan ongeveer 200 zijn voor een kleine beurt en iets duurder voor de grote beurt. Maar dat viel tegen. In 1,5 jaar rijden heeft die auto me al dik 1300 euro gekost en heeft die al 4 keer bij de garage gestaan. (zou 1 keer moeten zijn) Nu zaten bij de kosten natuurlijk wel 4 nieuwe banden van zo’n 380 euro, maar dan nog vind ik het duur. Meer info over deze kosten en de minder positieve punten vind je onder ’problemen’.
Ondanks de problemen die hieronder benoemd zullen worden is de auto me wel goed bevallen. Alleen waren het de problemen die zich de laatste tijd kort na elkaar voordeden de reden om hem weg te doen. De auto gaf mij het gevoel ’waar zal die over 2 maand weer voor naar de dealer moeten?’ Toen die voor de 2e keer binnen 3 dagen tijd wachtende voor het stoplicht spontaan afsloeg en met moeite weer aanging, was het voor mij de druppel die mij deed besluiten een andere auto uit te zoeken.
PROBLEMEN
De auto heeft verscheidene problemen gehad en sommige dingen lijken mij niet normaal te zijn. Bijv een koppeling die het begeeft. Lees en huiver in chronologische volgorde:
- condens in de koplamp
Vanaf de eerste keer dat ik de auto gewassen heb kreeg ik condens in de koplampen. Aan de ene kant was het zo weg, maar aan de andere kant bleef het maar zitten. Daarvoor ben ik een keer of 3 naar de garage geweest, die hebben ernaar gekeken en droog gefohned. En bij de volgende wasbeurt of hevige regenval had ik weer condens. Uiteindelijk is het dan gelukkig wel opgelost. Als ik het mij goed herinner is het opgelost door de lampunit met vet waterdicht te maken. Sindsdien is dat probleem gelukkig verleden tijd.
- Uitlaatdemper achter
De auto was net een maand uit zijn garantieperiode van 6 maanden, ik laat de wintercheck doen bij de garage en ze zeggen dat ik een nieuwe achterdemper moet hebben. Ik kon er niet te lang mee doorrijden, want dan kon die wel eens eronder weg vallen en op de weg belanden. Dat geeft je geen fijn gevoel. Ten eerste omdat je niet wilt dat dat ding op de weg beland en ten tweede zeker ook niet, omdat ik in de garantieperiode nog langs de dealer geweest bent om te zeggen dat de uitlaat niet meer goed klinkt. Ze keken ernaar en toen kreeg ik te horen dat ik er gerust nog een eind mee door kon rijden.
Ik heb hier mijn ongenoegen over laten blijken omdat ik vond dat de uitlaat wel erg snel na aanschaf van de auto eraf kon vallen. En zeker omdat die net een paar weken uit de garantie was. Ik probeerde een deal te maken, maar beide 50% betalen aan de nieuwe demper wilden ze niks van weten, maar gratis eronder zetten wel. Vooruit dan maar, dus gedaan. Dat grapje kostte echter wel 130 euro, normaal fiat demper 90, maar ik had gekozen voor een sportdemper. Dat vond ik voor 4 tientjes extra wel de moeite waard. Gelijktijdig met het verhelpen van dit probleem is ook het eerder genoemde condensprobleem in de koplampen opgelost. Dit was in dec 2005
- kleine beurt
Maart 2006 heeft die onder mijn beheer zijn eerste kleine beurt gehad icm APK. Hier heeft die 4 nieuwe banden gekregen. Verder een nieuwe distributieriem, want dat moet volgens fiat voorschriften na 5 jaar vervangen worden. En verder de bekende dingetjes zoals olie verversen.
Deze beurt kostte incl 4 nieuwe banden en distributieriem 700 euro.
- Koppeling drukgroep
In augustus 2006 bezorgde de auto mij een heel leuk grapje. Ik wou wegrijden bij een rotonde, maar het gevoel in het koppelingspedaal was compleet weg en er zat geen gang meer in. Ik kon met moeite wegkomen. Dus auto stilgezet, garage gebeld en ik moest maar even langs komen. Bleek dat er een veer van de drukgroep gebroken was, waardoor de koppeling niet meer goed aan kan grijpen.
Dus dan rij je constant met slippende koppeling naar de dealer. Harder dan 50 haal je niet en een trein trekt dan nog sneller op, dus ik was heel blij dat ik niet over 80 km wegen hoef als ik naar de dealer moet. Dit grapje kostte trouwens 550 euro. Wat wel heel leuk was, was dat ik van zaterdagmiddag tot maandagavond een grande punto te leen gehad heb.
- Remmen
Tijdens het sleutelen aan de koppeling is mij ook meedegedeeld dat de remmen voor bijna aan vervanging toe zijn. Ik kan met de huidige installatie nog wel een tijdje doorrijden, maar bij de volgende beurt zouden ze vervangen moeten worden. Ik weet nog niet zeker of het nou alleen blokjes zijn, of een complete reminstallatie. Maar nu ik de auto niet meer heb kan ik daar dus ook geen antwoord meer op geven. Want ik heb het niet laten doen. Maar zoals ik begreep moesten er compleet nieuwe remmen in, dus incl schijven. En dat al na 40.000 km???? Dat lijkt mij eigenlijk niet normaal te zijn. Zeker als je dan die koppeling ook meerekent icm zo’n lage kmstand.
- Trillingen
Verder heb ik vanaf ongeveer de zomer irritante trillingen in de auto. Bij een snelheid tussen de 60 en 70 is het net of de weg allemaal kleine bultjes vertoont. (zoals vaak het geval is bij stoplichten) Maar in dit geval is de weg compleet vlak. Ga je langzamer rijden verdwijnt het, ga je sneller rijden verdwijnt het ook. Rond de 40 km per uur heb je het ook.
Het scheen met een bepaald iets in de koppeling te maken te hebben en niet met het balanceren van banden. (iets waar ik aan dacht) Het zou opgelost worden tijdens het vervangen van de koppeling, door links met rechts te verwisselen. Maar dat heeft dus niet geholpen.
Update 5-11-06:
Mijn auto is laatst voor bovenstaande bij de dealer geweest. Deze heeft mij verteld dat ze er niks aan kunnen doen. En het schijnt met mijn rijstijl te maken te hebben?? Ik scheen namelijk te vroeg op te schakelen waardoor de motor het niet meer aan zou kunnen. Zuinig cruisen met een toerental van 1500 a 1600 schijnt die niet zo leuk te vinden. Terwijl als ik dat doe, toch wel een constante snelheid aan hou. Bij die lage toerentallen zou alles gaan trillen (waar ik overigens niks van voel als ik met 60 in zijn 5 cruise op constante snelheid) en dat zou dan ook weer verklaren dat de koppeling eruit knalde. Sja....leuke theorie, maar mijn volgende auto word 1 die er wel tegen kan om te cruisen.
Oplossing van het trillen zou zijn om de motor meer in de toeren te jagen, wat ik dus van nood ook maar doe de afgelopen weken, maar het geeft me geen leuk gevoel dat dit perse moet. De auto rijd nu nl minder zuinig en ik vraag me af of het wel echt zal helpen.
- Rammels
Sinds ik in maart de nieuwe, bredere banden gemonteerd heb, zijn er ineens veel meer rammels als je over bijvoorbeeld klinkerwegen rijd. De ene keer niet, en de andere keer heel irritant veel. Hier ben ik mee heen geweest en het blijken de handremkabels te zijn die je hoort bewegen. Omdat de banden breder zijn, vangen die minder oneffenheden op en beweegt het wiel (en de vering) zelf dus meer. Aan het wiel zitten de handremkabels vast en als het wiel beweegt, dan hoor je dus die kabels meebewegen. Vreemd genoeg is het de ene keer wel aanwezig en dan ook weer niet. Afhankelijk van het weer volgens mij.
Het werd trouwens opgelost door er siliconen en/of vet op te doen, zodat de kabels makkelijker kunnen bewegen. Als dat gebeurd is, dan is het inderdaad een tijdje verholpen, maar of ik nou om de zoveel maand naar de garage wil om die kabels te laten behandelen??? Lijkt me niet toch.
Behalve die rammels vertoont de auto verder opvallend weinig rammels als je over klinkerwegen rijd. Dus dat bevalt dan weer wel goed.
Update 5-11-06:
Evenals de trillingen, heeft de dealer hier ook naar gekeken en de rammels zijn op dit moment een stuk minder. De handremkabels hebben ze helemaal los gehaald en weer vast gezet. Dit zou moeten helpen.
- Passagiersdeur kraakt
Dit heb ik bij de kleine beurt aan de dealer verteld. Heeft ernaar gekeken en geconstateerd dat de deurhanger niet meer helemaal goed is. Misschien dat mijn passagiers de deur soms te hard open doen? Nieuwe deurhanger monteren zal ongeveer 100 euro kosten incl montage, dus ik laat het mooi zo. Het is tijdelijk opgelost door er vet op te smeren.
Update 5-11-06:
De laatste keren dat ik in de auto stapte leek het wel of ditzelfde nu ook begint bij mijn eigen deur.
Update 5-11-06:
- Nieuw probleem: motor slaat spontaan af
En daar dient het volgende probleem zich alweer aan. De afgelopen week is het me nu 2 keer gebeurd dat de motor spontaan afslaat als je stil staat. Dit beide na een rit van ongeveer 30 km. Bijna aangekomen op de bestemming staan we voor het stoplicht. Op de rem en koppeling in. En spontaan denkt de motor als het even te lang duurt van ’doe het zelf maar’. En het starten daarna gaat ook zeer moeizaam. Na een poging of 5 a 6 start die uiteindelijk weer.
Ooit een keer eerder had ik dit ook. Gemeld aan de dealer en die zei toen dat het een keer kon gebeuren en dus wel normaal was. Nu het me in totaal 3 keer overkomen is (en altijd als ik niet alleen in de auto zit, wat het nogal genant maakt) vind ik het niet meer zo normaal.
Ondanks genoemde problemen bevalt de auto wel redelijk, maar mijn volgende auto gaat Duits of Japans worden. Degelijk en betrouwbaar. Zeker als het klopt dat er bij de volgende beurt al nieuwe remschijven in moeten, bij zo’n lage km stand. En dan de andere genoemde problemen meegenomen......is het gevoel voor deze auto sterk gedaald. De wegligging maakt een hoop goed op bochtige trajecten, maar er zijn genoeg andere auto’s met ook een goede wegligging.
Als de onderhoudskosten voor dit soort kleine auto’s (waarbij ik toch wel verwacht had dat ze redelijk goedkoop zouden zijn) zo hoog zijn, dan word mijn volgende auto waarschijnlijk een VW golf4, Seat ibiza, Audi A3 of een Honda Civic. (Het is dus een Golf geworden) Heb ik een auto die qua aanschaf en vaste maandelijke kosten een beetje duurder is, maar qua onderhoudskosten e.d. naar verwachting iets goedkoper is. En nog belangrijker: Het plezier om met de auto op pad te gaan zal veel groter zijn.
- Betrouwbaarheid2
- Prestaties3
- Comfort3
- Kosten2
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.