Fiat Punto 1.2 Easy (2013)

UitvoeringPunto 1.2 Easy
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Fiat Punto 1.2 Easy

Na een lang Skoda-Felicia tijdperk werd het tijd voor een nieuwe auto. Een kleine benzinemotor was voldoende voor mij, aangezien ik niet meer dan 10 à 12K per jaar rijd. De keuze ging op het eind nog tussen een Skoda Fabia en een Fiat Punto. Uiteindelijk is het de Punto geworden omdat die voor een paar honderd euro extra, veel beter uitgerust was. De auto is begin maart afgeleverd, en dus is het tijd voor een kleine review.

Motor:
Ik heb gekozen voor de 1.2 benzine easy-uitvoering met 69pk. Dit is voor een 1000kg zware auto niet overdreven veel, maar ook zeker niet ondermaats. Vlot rijden en goed meekomen met het verkeer lukken perfect, maar veel extra is er natuurlijk niet. Iemand die pk’s belangrijk vindt, zal denk ik eerder een iets zwaarder gemotoriseerde versie nemen. Deze motor laat ook toe om heel snel op te schakelen en zo heel relaxed te rijden. 50km/h gaat vlot in vierde versnelling en 70 km/h in vijfde versnelling.

Verbruik:
Dat snel opschakelen is bovendien ook goed voor het verbruik, dat bij mij rond de 6,5 liter op 100km ligt. Gezien de prestaties, vind ik dat niet echt schitterend, maar ook niet slecht. Ik doe vaak heel korte ritjes van en naar het station en daardoor is mijn verbruik wat negatief beïnvloed. Iemand die de motor netjes warm kan rijden kan zeker mooiere verbruiksresultaten laten zien. Ik denk dat een halve liter minder op 100km wel haalbaar moet zijn.

Rijgedrag:
Het rijgedrag is voor mij echt uitstekend. De laatste jaren heb ik doorgebracht in een oude Skoda, dus dat kan mijn beoordelingsvermogen wel enigszins aangetast hebben. De wagen stuurt strak, en helt weinig tot niet over in de bochten. Schakelen gaat heel zacht en vlot, zonder schokjes. Sturen gaat ook heel vlot. Standaard heeft deze versie ook een City-stuurbekrachtiging, waardoor parkeren en manoeuvreren heel gemakkelijk gaan. De motor hoor je ook nauwelijks, waardoor het heerlijk rustig is binnenin. Kortom, niks op aan te merken.

Look & Feel:
Binnenin is de wagen naar mijn smaak mooi ingericht, het Italiaanse design bevalt me wel. Er is echt wel met oog voor detail afgewerkt, daar is zeker niks op aan te merken. De zetels zitten goed, die van de bestuurder is ook in de hoogte aanpasbaar zodat die wel nog wat beter zit dan de bijrijderszetel. Achterin is ook voldoende beenruimte voor passagiers, het is zeker geen echt kleine auto vanbinnen. Ook de koffer is vrij ruim. Van de kraakjes, waar je in een Italiaanse wagen zogezegd last van zou hebben, is helemaal niks aan. Langs de buitenkant vind ik het ook wel een geslaagde auto, al is hij voor mij een tikkeltje te sportief, maar dat is een beetje eigen aan auto’s uit het B-segment.
Over het algemeen ben ik dus echt heel tevreden over mijn aankoop. Het enige minpuntje is het feit dat er waarschijnlijk efficiëntere motoren te koop zijn (ook voor de Fiat Punto). Mij deert het niet omdat ik bewust voor deze versie gekozen heb. Ik wou liever geen turbo-versie aangezien ik, zoals eerder gezegd, te veel korte ritjes maak.

Ik zal jaarlijks een kleine update proberen geven voor deze auto.

Update 16/04/2014 - 1 jaar:
Ondertussen al iets meer dan 1 jaar en 13.000 km gereden. Ik heb tot nu toe geen enkel probleem met de Punto gehad, zelfs geen foutmelding. Ik heb wel één keer bij de dealer gestaan omdat een onbekende voor een kras in de kofferklep had gezorgd. Gelukkig heeft de dealer de kras er gratis uitgehaald. Ik had ondertussen ook gemerkt dat de dealer een brandblusapparaat vergeten monteren was. Dat is dan ook meteen (uiteraard gratis) geplaatst.

Problemen:
Geen