Fiat Punto 1.2 (1999)

Fiat Punto
Fiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat Punto - interieur

UitvoeringPunto 1.2
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2005

De Fiat Punto 1.2 heb ik gekocht nadat ik met mijn vorige auto (Fiat Punto 60 S) een zwaar auto ongeluk heb gehad. Hierbij was ik met 50 km/uur tegen een stilstaande vrachtauto gebotst.
Ondanks dat de auto 60 cm korter was, ben ik zonder enig letsel hier vanaf gekomen wat
grotendeels naar mijn mening te maken heeft gehad met de goede veiligheid van de Fiat Punto (gordelspanners + airbags).
Ik was dermate onder de indruk van de veilheid van de auto dat ik heb besloten een nieuw exemplaar te kopen. Dit werd echter het nieuwe type.
De auto rijd ik nu twee maanden en ik moet zeggen dat hij erg goed bevalt. De auto heeft een redelijk goede wegligging en is erg comfortabel wat bij auto’s van deze maat wel is tegen wil vallen. De 1.2 motor is erg rustig en is met zijn 60 pk best pittig naar, waardoor hij goed mee kan komen in het verkeer. Olieverbruik kent de auto ook niet, na 6000 km heb ik geen druppel olie hoeven toevoegen.
Grote afstanden zijn geen probleem, je komt zeker niet ’kreupel’ uit de auto na een lange reis van een paar honderd kilometer. Op mijn auto bevindt zich een extra paket met in hoogte verstelbaar stuur en in hoogte verstelbare bestuurders stoel welke erg goed af te stellen zijn, de drie hoofdsteunen op de achterbank zijn tevens een aanwinst voor de medepasagiers en verhogen tevens de veilheid, die ik erg belangrijk vind sedert mijn ongeluk evenals de extra zij-airbags die de auto heeft.

Echte minpunten heeft de auto niet, deze zouden hooguit erg persoonlijk kunnen zijn. Voor mij is de Punto echter prima vervoermiddel voor het dagelijkse woonwerk verkeer omdat hij me erg goed bevalt in zijn weggedrag en niet duur is om te rijden.

Update: Inmiddels heb ik de Fiat nu een jaar en heb inmiddels 44000 probleemloze kilometers gereden. Eind december 2005 heb ik bij een km stand van 104500 km een LPG

Problemen heb ik niet gehad op de 6000 km die ik heb gereden met de punto.

Na aanschaf heb ik de auto een grote beurt gegeven waarbij de olie, het oliefilter, luchtfilter, bougies, distributieriem en spanrol zijn vervangen. Dit zijn echter geen problemen maar horen bij het standaard onderhoud van iedere auto.

Ik kan hooguit de kwaliteit van deze auto proberen te reflecteren op de vorige Punto die ik heb gereden. De 45000 km die ik met deze auto had gereden waren echt probleemloos, ik verwacht en hoop dat het voor mijn huidige Punto ook zo zal zijn.

Update: Inmiddels kan ik wat meer zeggen over de kwaliteit van de Punto. Met de huidige Punto ben ik zoals reeds gezegd nu 47.000 km verder. Deze km’s waren probleemloos. De APK is hij deze maand (06-2006) gewoon doorheen gerold.
Het enige onderhoud wat is geweest, zijn de remblokken aan de voorzijde, de banden en om de 15.000 km een kleine beurt (olie, oliefilter + luchtfilter). Standaard onderhoud dus.

Update II: Onderhoud is tot op heden alleen beperkt gebleven tot de slijtbare onderdelen en in het laatste jaar waren dat alleen de filters, bougies, bougiekabels en de motorolie en versnellingsbakolie en de koppelingsplaat, kosten waren niet erg hoog dus en onderhoud wat ieder andere auto ook zou krijgen. De koppeling was gewoon versleten door het extreme stadverkeer en de vele files waar ik dagelijk in sta met de auto, koppeling heb ik zelf vervangen trouwens.
Onlangs weer een probleemloze apk keuring gedaan en de emissie (CO2 uitstoot) was nagenoeg equivalent aan een nieuw motorblok, een erg goed teken dus ook voor de komende jaren. Enige op dit moment zichbare onderhoud wat aan zit te komen in het aanstaande jaar zullen de remschijven aan de voorzijde zijn, maar met de kilometerstand hoeft daar niet voor geschaamt te worden, ook dit mag onder de categorie slijtbare onderdelen geschoven worden die ieder voortuig wel eens of
meermaals in z’n leven vernieuwd zal krijgen.

Op naar het volgende jaar dus!

Het volgende jaar liep eigenlijk prima, ik heb alleen de remschijven (+remblokken) en
distributieriem met spanrol vervangen. Dit is het enige onderhoud wat ik de auto extra heb moeten geven naast de standaard filters en vloeistoffen natuurlijk. Bijzondere dingen zijn dit dus niet en zeer normaal voor iedere auto. Helaas zoals uit de bovenstaande update (III) blijkt is de auto door een ongeval teneinde gekomen. Daarmee sluit ik dan ook dit document af (geen updates) meer.

Misschien dat ik in de nabije toekomst voor mijn vrouw een punto koop, het zijn erg fijne,
betrouwbare en in mijn ogen ook veilige auto’s. Met twee punto ervaring (oud en nieuw model) ben ik ieder zeker overtuigd geraakt van de kwaliteiten van deze auto.