Fiat Panda TwinAir Turbo 85 Lounge (2012) #6

autoreview

Fiat Panda
Fiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat PandaFiat Panda

Signalement

UitvoeringPanda TwinAir Turbo 85 Lounge
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf36.000 km
KM-stand laatst55.000 km
Lezerswaardering: 77%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Goed, na twee Fiat Panda's werd het tijd voor het huidige exemplaar. De vorige Panda werd te duur in onderhoud, vanwege het door Fiat gebruik van een verkeerd type aircoradiator. Ook het vermogen van de vorige begon steeds meer tegen te staan, wilde je inhalen dan moest je daar hard voor werken en moest de invoegstrook niet al te snel ophouden.

Keuze voor dit type Panda is er in de jonggebruikte sector voldoende. De optielijst is lang genoeg en qua motorisering kun je het een en ander bepalen.

Al snel kwam ik een model tegen uit 2013 met 14.000km op de klok. Het betrof een Panda TwinAir 60 Easy. Eenmaal een proefrit gemaakt ben ik overtuigd thuisgekomen dat het deze motor niet moest worden. De fut is daar helemaal niet in te vinden. Ook het optiepakket was karig te noemen, handbediende airco zat erin en daar was alles mee gezegd.

Goed, zoektocht wordt voortgezet. Kort daarop kwam ik een variant tegen met 85 pk turbomotor, een Lounge. Ditmaal een exemplaar uit 2012 met 36000 km op de klok. Dit leek al een stuk beter. Knalrood exterieur, antraciet dashboard en grijs/rode bekleding. Omdat het een Lounge betrof, was deze al voorzien van radiobediening op het stuur, Blue&Me (Bluetooth verbinding met je telefoon, dat je handsfree laat bellen en sms berichten voorleest), dakrails en dergelijke. Dit exemplaar is daar bovenop nog voorzien van privacyglass en andere wieldoppen. De eerste keer in mijn leven dat ik wieldoppen mooi vind staan, omdat je nauwelijks ziet dat het geen lichtmetalen velgen zijn.

Vervolgens heb ik een proefrit aangevraagd, waarna ik twee dagen later de dealer 120km verderop heb bezocht. Eenmaal de auto te hebben bekeken schrok ik van de steenslag-gevoeligheid van de lak, werkelijk de hele motorkap zat vol met putjes. Ook de bumper miste op 0.5x0.5cm een stuk lak.
De proefrit maakte een hoop goed. De auto stuurt ontzettend volwassen, temeer omdat deze generatie is uitgerust met een stuurbekrachtiging op basis van snelheid. Rijd je stapvoets, dan is deze vederlicht terwijl op hogere snelheid het stuur best zwaar aanvoelt.
Rijgeluiden zijn verleden tijd. De vorige Panda had last van wind- en bandengeluid, dat is bij deze absoluut anders.

Maar dan; de motor. Wat een pittig blok is dit turbomotortje. Menigeen lukt het niet om je bij te houden bij het verkeerslicht en omdat het een turboblok is komt het koppel al onder de 2000 toeren volledig vrij. Dat resulteert in inhalen zonder terug te schakelen. Je verandert van baan, geeft gas en de Panda trekt hem er voor zijn klasse zéér snel voorbij. Het enige opvallende is het geluid en trillingen. De brom van de twee cilinders is bij optrekken nadrukkelijk aanwezig en onder de 2500 toeren zijn de trillingen bij optrekken nadrukkelijk voelbaar. Op snelheid of stationair hoor je de motor nagenoeg niet en is er geen sprake van trillingen.

Het onderstel heeft ook de nodige aandacht van Fiat gekregen bij het ontwikkelen van deze auto. Waar de vorige variant heel erg de neiging had tot nadeinen bij verkeersdrempels, is deze een stuk stijver geveerd. Ook bochtenwerk is een heel stuk beter met deze auto te doen, wegligging is echt een stuk beter. Niets meer dan lof hierover.

Dit maakte mij wel enthousiast. Het verschil met de Panda die ik had is enorm, in positieve zin. Na onderhandelen over de vraagprijs en inruilwaarde zijn we tot een deal gekomen. De auto bleek al nieuwe bobines te hebben gehad (gevoelig onderdeel in deze serie Panda, wordt kosteloos door Fiat vervangen). Bij de deal is de het opnieuw spuiten van motorkap en bumper meegenomen, hopen dat deze lak toch niet zo gevoelig blijkt als het zich voor liet doen.

Inmiddels zijn we ruim een maand en iets meer dan 1000km verder. De Panda met TwinAir motor staat mij nog steeds zo goed aan als ik er van tevoren over dacht. De koppeling geeft heel veel vertrouwen, de foutmarge is zeker voor benzine-begrippen heel groot. De auto schakelt daarnaast soepel en direct.
De auto is tevens voorzien van automatisch sluitende deuren. Bij rijden van 25km/h gaan de deuren vanzelf op slot, ideaal.

De enige nadelen die mij zijn opgevallen, is het ontbreken van een normale tankdop of afgesloten aansluiting. Je kunt van buitenaf het klepje open doen en direct de tankspuit erin zetten, waar ik nooit zo'n fan van ben. Eenmaal is er een kentekenlampje stukgegaan in deze maand tijd, wat de auto overigens netjes aangeeft met een melding op het infodisplay ('Kentekenverlichting achter defect').
De spraakgestuurde telefoonbediening is een leuke gimmick, maar in de praktijk werkt het niet voldoende. Men dient eerst de achternaam, vervolgens de voornaam te noemen. Bij lange na wordt de goede contactpersoon niet verstaan, waardoor het systeem voorstelt om een compleet ander persoon te bellen. In sommige gevallen wordt de juiste persoon wel 'direct' gevonden, maar dien je die naam eerst driemaal te noemen. Je wordt dan telkens onderbroken door een stem die je vertelt dat bij het roepen van 'Hulp', je meer informatie over dit systeem kunt krijgen. Als zij d'r klep houdt, zal het misschien wel in eenmaal lukken.
Ook heeft deze auto te kampen met het bekende Start/stop-probleem, wat ik ook doe; die motor blijft lopen.

  • 55.000 km

Nog steeds bevalt de Panda uitstekend. Twee maanden na aflevering stond ik met een lege accu, dat keurig door de dealer is opgelost.

Buiten het reguliere onderhoud zijn er geen noemenswaardigheden boven water gekomen.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.