Fiat Panda TwinAir 85 Lounge (2012) #7

| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 13 km |
| KM-stand laatst | 4.550 km |
De eerste kilometers met de Pi-Pa-Panda
Sinds het behalen van mijn rijbewijs altijd in tweedehands auto's gereden. Een Suzuki Swift, Opel Corsa en Renault Clio. Helaas voor mij stuk voor stuk probleembakken. Twee weken na de aanschaf van de Clio mocht er al een nieuwe motor in. Hij bleef kwaaltjes houden. Zodoende gaan sparen voor een hele nieuwe auto.
Begin 2012 was het oude model Panda leuk geprijst. Echter vond ik het model gewoon niet leuk. Ik begon de berichten over de nieuwe Panda te volgen en die spraken mij wel aan. Ik was op zoek naar een 5-deurs, hoge zit, voldoende kofferbakruimte voor onze Golden Retriever en met een leuk prijsje. En daar leek de nieuwe Panda over te beschikken.
Twee weken nadat de Panda in de showroom verscheen wezen kijken bij de dealer. Ik had thuis al alles uitgevogeld dus het was enkel alleen nog even de proefrit maken. Het eerste wat opviel was natuurlijk het geluid, hoe kon het ook anders. Dat was (en nog steeds?) het meest genoemde min-punt van dit model. Ik vind het niet storend.
Eenmaal aan de praat met de dealer bleek de optie verschuifbare achterbank niet leverbaar te zijn en ze wisten ook niet wanneer wel (volgens mij is deze nog steeds niet leverbaar en zelfs uit de prijslijst geschrapt). Teleurgesteld naar huis gekeerd. Een maand later opnieuw een afspraak bij dealer gemaakt en toch de Panda aangeschaft. Op de kofferbak was het behoorlijk inruilen met de Clio 3-deurs, maar de hond kon er redelijk comfortabel in liggen.
Snelle levertijd, 30 mei besteld en 3 juli heb ik de auto opgehaald.
Genieten!
Vooral de City stand was meteen favoriet en is eigenlijk niet meer uit geweest. Blue&Me super eenvoudig te bedienen en ook het USB gedeelte werkt prima.
Helaas bij thuiskomt een transport deuk ontdekt. De volgende dag terug naar de dealer gereden. Afspraak gemaakt voor herstel. Ook functioneerde naar mijn idee de knipperlichtbediening niet goed (die probeerde tijdens het terugdraaien al terug te slaan wat resulteerde in hinderlijk getik). Netjes een leenauto meegekregen en na een tweetal dagen waren de problemen opgelost. Knipperlichtschakelaar was inderdaad defect en transportdeukje is netjes weggewerkt (kleine oneffenheid nog te zien, als je de deur opent).
Al bij al netjes opgelost door de dealer.
Nu naar een paar duizend kilometer leer ik de auto aardig kennen. Van het zuinige rijden ben ik maar weer afgestapt. Deze auto vind rijden onder de 2000 toeren niet fijn (ik trouwens ook niet). Schakelen doe ik bij tussen de 2300-2500. Later als de Shift-Indicator aangeeft en dan komen we meteen bij het verbruik. Ik heb het alleen nog via de boordcomputer bijgehouden. Waar ik met mijn 14 jaar oude Clio 1 op 17 met het zuinige rijden haalde moet ik met deze auto echt mijn best doen. 5,8 was volgens de boordcomputer mijn beste score (na 6,1 in het begin en later 5,9). Mijn ritten zijn voornamelijk woon-werk verkeer en 1x in de week een snelweg rit. En dat met de ECO knop aan. Ik hoop nog wel op verbetering.
Sinds vorige week gaat echter de kofferbak niet meer open. Terug geweest bij de dealer en die moest mij gelijk geven. Via de sleutelbediening gaat hij nog wel open maar de voelsensor in de handgreep functioneerd niet meer. Balen natuurlijk, maar wat doe je eraan. Onderdeel is besteld maar anderhalve week later nog steeds in bestelling in Italie.
Pluspunten;
- City stand;
- Wendbaarheid en comfortabel rijgedrag;
- Kofferbakruimte in deze klasse;
- Aantrekkelijk geprijst en redelijk veel opties binnen het pakket;
- Blue&Me en boordcomputer;
- Uiterlijk.
Minpunten:
- Verbruik;
- Bediening kofferbak: handgreep van te dun plastic, kofferbak 'knalt' dicht en stoffen greepje.
Opvallendheden:
- In het begin last gehad van bij te scherp sturen (op rotondes) een soort trilling in het stuur/banden (onderstuur?). Bandenspanning gecontroleerd en sindsien valt het mee.
- Dagrijverlichting naar mijn smaak te geel. Jammer dat er niet gekozen is voor LED verlichting. Met de tijd maar een witter lampje erin denk ik.
- Hoofdsteunen van hard plastic (ben benieuwd waarom dat anti-whiplash hoofdsteunen zouden zijn).
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Praktijkverbruik Fiat Panda: berezuinige Italiaan?

Deze occasions koop je voor €7.500: kleine, hoge auto van minimaal 7 jaar oud

Praktijkervaring Fiat Panda: dit vinden eigenaren van hun auto