Fiat Panda 900 Young (1999)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Panda 900 Young |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 61.141 km |
KM-stand laatst | 62.100 km |
Met een Panda lach je iedereen uit....
- 62.100 km
WAAROM EEN PANDA?
Op dit moment zijn er veel aantrekkelijke belastingvrije wagentjes op de markt. De Twingo, het 107/C1/Aygo trio en de werkelijk subliem rijdende VW Up met z'n broertjes. Maar is dat ook het goedkoopst? Het antwoord is: neen. Het allergoedkoopst is een Panda 1, dat rijdende doosje waarin je iedereen uitlacht. Want die heeft geen afschrijving meer.
Het leek me een leuke combi. Een gigantische Mercedes S-klasse uit 1977 naast een minimaal Pandaatje uit 1999.
En dus....op Speurders.nl voor €375 een Pandaatje opgesnort met nog een jaar APK.
Voor dat geld krijg je natuurlijk geen perfecte. Niet erg, het wagentje rijdt prima.
WAT MANKEERT ERAAN?
- roest aan de onderzijde van de portieren. Zwak punt, dat hebben ze bijna allemaal. We doen het ermee.
- Afgebroken verstelstengeltje van de linkerbuitenspiegel. Niet erg, raampje open, spiegel instellen.
- Rolgordel links loopt vast. Lastig en dus een andere van de sloop gehaald.
- Het raammechanisme links is 2 centimeter lam. Het dode punt kun je alleen passeren door het raam met twee handen omhoog te trekken. Beetje lastig bij parkeergarages.
Een ander deurtje is wellicht de simpelste oplossing.. Van de sloop uiteraard.
Dat was het eigenlijk.
HET GEBRUIK: MOTOR & BAK
In deze Panda zit een heel ouderwets stoterstangenmotortje zonder distributieriem. Het stamt van oorsprong uit jaren 50 (Fiat 600) en is via de Fiat 127 geëvolueerd naar de Panda. Vroeger waren deze blokjes berucht vanwege hun startproblemen bij vochtig weer. Maar dat is radicaal over. Koud of warm, het motortje slaat meteen aan. Blijkens ander reviews is dat ook 's winters zo.
Veel kracht zit er natuurlijk niet in, maar het motortje is best soepel en loopt verrassend netjes zonder al teveel lawaai. Mede dankzij de lage gearing kun je er prima Het Nieuwe Rijden op toepassen. Indien je je ook nog een beetje inhoudt op de snelweg (100/110) kom je uit op een verbruik van 1 op 18.
Je kunt verder prima met het verkeer mee. Niet permanent vooraan in de file. Op de snelweg kost het versnellen nogal wat tijd, dat heb je met 39 pekaatjes in het vooronder, maar het gaat beduidend vlotter dan bij de Peugeot 107 van Madame, die je eigenlijk even moet terugschakelen naar 4 of 3.
Over schakelen gesproken. Daar is de Panda niet zo goed in. Dat lees je ook in de testverslagen terug. De Panda met de 1.1 FIRE-motor heeft een andere, veel beter schakelende bak. Schijnt.
Met name de 3e versnelling is nog wel eens even kwijt. Even flink roeren in de tandwielen en daar is ie dan ineens weer, de 3. Het zit 'm vooral in de overbrenging naar de bak, de bak zelf schakelt namelijk prima. Wellicht kan afstelling nog wat verbetering brengen.
HET RIJDEN: DE WEGLIGGING
Geen stuurbekrachtiging. Logisch bij zo'n minimaal karretje. Is dat erg? Valt mee. Bij parkeren en korte bochten is het flink kracht zetten, daar zou bekrachtiging prettig zijn, maar het is goed te doen zonder. Op de snelweg is het ronduit een voordeel. Genoeg stuurgevoel, mede waardoor de Panda erg goed in het spoor blijft. Ook het lekker ouderwetse onderstuur helpt daarbij. De Panda is dus dol op recht vooruit. Maar in bochten stribbelt het Pandaatje tegen met zware besturing en de bocht wijder maken. Oppassen dus, zeker bij glibberig weer.
HET RIJDEN: COMFORT
Tja, daar is de Panda natuurlijk niet op gemaakt. En toch valt het mij reuze mee.
Als je het beertje vergelijkt met de andere dwerg in ons gezin, de Peugeot 107, heeft ie zelfs wat voordelen. Zo zijn de stoeltjes van de Panda een stuk comfortabeler. Door het ontbreken van stuurbekrachtiging rijdt ie ook rustiger rechtuit. En dan hebben we nog de vering, die is iets minder springerig. Behalve bij verkeersdrempels dan.
Ook qua geluid valt het eigenlijk mee. Het Peugeotje wint hier weliswaar ruimschoots, vooral door minder windgeruis, maar het is toch goed te doen in de Panda doordat het motortje stiller is dan verwacht. De herrie is best wel in balans. Soms wint het windgeruis, soms de banden, maar het gaat niet snel irriteren. Uiteraard waren de verwachtingen laag gespannen. Met 140 naar Zuid Frankrijk is natuurlijk niet echt een aanrader.
De ventilatie en zo is simpel en lawaaiig maar doeltreffend. Over de kachel heb ik wat twijfels. De capaciteit lijkt niet geweldig.
De zit achter het stuur is wel een opmerking waard. Alleen perfect voor chimpansees en Quasimodo. De pedalen zitten veel te dicht bij en het stuurtje staat raar vlak. Je rijdt dus met opgetrokken knieën, waarbij het zaak is geen lange benen te hebben, anders krijgen die ruzie met je ellebogen. Het went op den duur gelukkig wel een beetje. Ook raar is dat de ruimte tussen de pedalen afgestemd is op Italiaanse babyvoetjes, waardoor het nog een hele kunst is NIET op het rempedaal te trappen, of eronder te blijven hangen.
PRAKTISCH?
Heel! De achterklep is lekker groot en vierkant en hetzelfde geldt voor de laadruimte. Een wasmachine vervoeren is geen enkel probleem. Er kan veel meer in dan bij de Peugeot 107. Ook is de standaard kofferbak groot genoeg voor bierkratjes.
Afgezien van het spierballenstuurwerk is parkeren en manoeuvreren geen probleem. Alles is even overzichtelijk. Dus.
KOSTEN?
Alles is goedkoop aan de Panda. Daarbij is het beertje net een Meccanodoosje. Alles zit simpel in elkaar geschroefd. Niets is afgedekt, dus je hoeft ook niet te puzzelen met welk trucje je die afdekking verwijderd krijgt zonder schade. Heerlijk.
Met een tang en een schroevendraaier kun je het hele karretje demonteren. Als je dat zou willen, tenminste.
TOT SLOT:
De Panda is iconisch simpel. DE werkelijke opvolger van de Renault 4. Daar moet je de lol van inzien en dan is het best.......
LACHEN. Hahaha.
Mits je geen ongeluk krijgt natuurlijk. Want dan ben je de pineut in je blikken trommeltje met alleen de gordels als veiligheidsvoorziening.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.