Fiat Marea Weekend 1.9 JTD ELX (2001)

Uitvoering | Marea Weekend 1.9 JTD ELX |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Ik was niet op zoek naar een Fiat, maar was geinteresseerd geraakt door de scherpe prijzen (2000 euro goedkoper dan Volvo V40 van dezelfde leeftijd en aantal km’s). Een proefrit met een ex-lease-exemplaar (JTD 110 PK) haalde me over de streep. Hij is ruim, heeft een goede zit (stoelen goed instelbaar), het rijgedrag is fijn en geen rammeltjes of piepjes. Is ook redelijk compleet.
De vering is wel wat stugger dan van de Franse auto’s.
De motor is heel soepel, en dat is een vereiste met alle files. Trekt vlot op, maar naar mijn idee is de turbo er vooral om zuinig te rijden. Met zijn 1300 kilo rij ik al ruim een jaar gemiddeld 1 op 17-18. Is ook mooi rustig op snelheid, maar duidelijker te horen zijn dan wel de rijwind en de banden achter.
De bediening is goed en overzichtelijk. De knoppen zijn lekker groot en duidelijk. De versnelling heb ik wel wat soepeler meegemaakt, maar is toch niet storend (soms een beetje hakerig). Houd wel de airco en ventilatie goed op gang in verband met vocht op de ramen.
Jammer vind ik wel van de geintegreerde audio-unit in het dashboard. Functioneert op zich prima, maar als je eens wat anders zou willen...
Waarschijnlijk is dit exemplarisch, maar de koppeling is bij 185.000 km vervangen. En doordat ik er te lang mee gereden heb ook een gedeelte van de versnellingsbak. Dat was een dure grap. Ik heb dit bij mijn vorige (oude!) auto’s nooit meegemaakt. Ik vrees dat mijn voorganger een filerijder was (nadeel van lease?). Een maand later kreeg ik bij de grote beurt te horen dat de remmen voor en achter moesten worden vervangen. Overigens ben ik heel tevreden over de klantvriendelijkheid van de Fiat-dealer (die wast zelfs de auto bij een grote beurt).
Laatst nog verrast door waarschuwingslampjes van de remmen/ABS. Er bleek niets aan de hand te zijn.
(PM: bijgevoegde foto is van internet, maar is identiek aan mijn auto qua kleur en uitvoering).