Daihatsu Cuore STi-12V (2000) #3
Uitvoering | Cuore STi-12V |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Deze Cuore was in het bezit van mijn vriendin. Zij had hiervoor -tegen sterke bezwaren van mijn kant- als eerste auto'tje een Peugeot 106 gekocht. Na herhaaldelijke problemen is zij gezwicht voor de aanschaf van een Japanse auto.
Vanwege promotie kreeg zij een andere functie en een auto van de zaak waardoor deze auto niet meer nodig was. Ik reed op dat moment in een Honda Integra R maar had ook een kleine zuinige auto nodig aangezien wij verhuisden en ik genoodzaakt werd elke dag een flinke afstand te rijden. Daar wil ik uiteraard niet te veel geld spenderen, bovendien zijn het binnenwegkilometers en daar heb je geen dikke wagen voor nodig.
Voor mijn werk zit ik dagelijks in de autobranche en rij daardoor in veel merken van Alfa tot Volvo, van 150 tot 150000 Euro. Ik ben behoorlijk kieskeurig en heb een uitgesproken mening over bepaalde merken gevormd.
De Daihatsu is in dat opzicht : FUN! Vanwege de relatief (laten we het wel relatief houden) goede wegligging, laag gewicht en pittige motor kun je heerlijk over landweggetjes scheuren!
Het enorme voordeel wat een karige , simpele auto heeft t.o.v. een dure, geisoleerde, moderne wagen is het contact met de weg. Je voelt letterlijk wat de auto doet. En dat geeft een kick, in principe als je de auto zou verlagen en brede velgen+banden monteerd heb je een geweldige auto. Niet voor niets worden deze auto's in Nieuw Zeeland & Australie gebruikt in de rallye :)
Pluspunten :
-pittige motor
-inhalen geen probleem
-op binnenwegen laag verbruik 1:21 tot 1:25! (afhankelijk van rechtervoet)
-goede wegligging ook op standaard 12" wielen (droog weer)
-goede remmen
-onderdelen zijn goedkoop (uitlaat 250 euro, 4 banden 200 euro, etc.)
Minpunten :
-rammelen / bonken
-trillingen van 3 cilinder motor
-wegligging op nat wegdek bij hogere snelheden twijfelachtig (120+)
-roestvorming op wielkast achter / spoiler (oude schade of zachte lak?)
-hoog verbruik op de snelweg (1:16)
-motorgeluid op de snelweg
Gezien de onderhoudskosten / brandstofkosten tot nu toe concludeer ik dat anno augustus 2008 geen goedkopere auto kan bedenken dan de Cuore!
0,10 euro / km brandstofkosten
0,13 euro / km brandstofkosten+verzekering+wegenbelasting
0,19 euro / km brandstofkosten+verzekering+wegenbelasting+afschrijving nieuw
Als iemand mij vraagt wat goedkoop & safe rijden is? DAIHATSU!
Geen mechanische problemen!
Update
148282km
aanschaf
154688km
13’ velgen + banden gemonteerd
168058
Remschijven + blokken vervangen (preventief)
Grote onderhoudsbeurt uitgevoerd
179400km
Distributieriem + spanrol vervangen
189566
Kleine beurt uitgevoerd
200164
Grote beurt uitgevoerd
200750
Uitlaat compleet vervangen (origineel)
215542
Kleine beurt uitgevoerd
217220
Remschijven + blokken vervangen (preventief)
APK, achterremmen schoon+gangbaar gemaakt
Inhouden, olieverbruik opgelost : oorzaak uitgeharde klepdeksel/ bougiegatpakkingen
219158
Nieuw accu, ik was vergeten de oude bij te vullen waardoor een deel van de platen krom zijn getrokken! 11 jaar oud :)
Sinds kort geschorst i.v.m. vanaf januari 50000km per jaar dieselen.
Roestproblemen
in 2010 en 2011 heb ik de roest op de wielkasten achter verwijderd, geplamuurd, geschuurd en zgn. wielkastverbreders aangebracht en deze matgrijs gespoten (rallylook) wat er erg goed uit ziet.
De auto begint op meerdere plaatsen licht te roesten, dit is niet door slecht carrosserie onderhoud maar door het rijden in de winter met pekel. Daar zijn de auto's niet goed tegen bestand.
Tip van het jaar
Vervang jaarlijks de olie en het oliefilter en gebruik ALTIJD volsynthetische 5W30 olie en gebruik elke 6 maanden een Forte Gas Treatment om injectieproblemen te voorkomen.
Forte te verkrijgen bij de betere garagist.