Daewoo Leganza 2.0 CDX (2000)

Uitvoering | Leganza 2.0 CDX |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Daewoo leganza
Niet een alledaagse overweging om een Daewoo leganza automaat uit 2000 aan te schaffen. Maar bij het zien van dit model een paar jaar terug was het toch om één of andere reden blijven hangen bij mij.
Terugkomend uit Amerika waar ik woonde had ik een vervoermiddel nodig en had vlot een Mazda demio gevonden met flink wat kilometers.
Maar met een kleintje op komst ging ik op zoek naar een frissere auto en kwam een leganza tegen van de eerste eigenaar met nog geen 56000km. Onderhoudshistorie en altijd binnen gestaan, het was een plaatje om te zien. Een nieuwe koppakking bij 26000km had echter bij mij een belletje moeten laten rinkelen..
Meer met het hart dan met verstand heb ik deze auto gekocht. Op internet kon ik echter niet direct minpunten vinden en heb de recensies hier op Autoweek meerdere malen met veel plezier gelezen.
December 2019. Voor m'n werk verhuisde we naar Estland en onderweg volgde helaas het eerste probleem:
De kachel stopte ermee. En dat in de winter natuurlijk. Met handschoenen aan en warmere kleding vervolgde we onze weg. Ik kreeg al een beetje een nare smaak. Ik heb in de 27 jaar dat ik auto rij alleen maar Japans gereden.
M'n vrouw zocht op het forum naar een antwoord en al gauw was een verstopte kachel de verdachte. Het expansievat was zo vol met rotzooi dat ik me vandaag de dag nog steeds over afvraag hoe de monteurs dit over het hoofd hebben gezien (de garage is intussen failliet). Afgetrapt, gespoeld en meerdere malen gereinigd en het voelde als een wonder dat de ventilator weer warme lucht blaasde. Het plezier om met deze auto te rijden kwam gelukkig weer terug.
Toen kwam de pandemie. Gedwongen part-time in dienst blijven of ontslag. Eerstgenoemde was een makkelijke keuze. De auto werd echter nauwelijks gebruikt en ik heb het vermoeden dat hierdoor weer oxidatie optrad in de radiator en de kachel radiator weer verstopt raakte. Alleen deze keer hielp reinigen nauwelijks. Lokale garage verving de thermostaat maar melde dat het complete koelsysteem een enorme hoeveelheid vervuiling heeft.
Desondanks werkte de kachel weer en in overleg na de laatste reiniging besloten om de reparatie uit te stellen omdat nu het koelvloeistof helder bleef. De motor werd immers nooit te heet.
Juni 2021 km. stand 72000
Na een lange rit keek ik gelukkig naar het niveau van de koelvloeistof. Ik moest maar liefst een liter bijvullen. Helaas bleef het hier niet bij. Elke 100km moest ik weer een liter erbij gooien.
Oliepijl bleek normaal en de olie zag er helder uit. Geen lekkages en ook rookte de auto niet.
Ik stond voor een raadsel. De auto begon onregelmatig te lopen tot 2000 t/m waarop ik besloot de bougies te bekijken.
Één bougie was pikzwart en ik rook koelvloeistof. Het stroomde helaas in de cilinder. Helaas, de koppakking dacht ik meteen. En door de hoge buitentemperatuur was er bij de uitlaat niks te zien.
Garage 1 had dezelfde diagnose vastgesteld maar geen tijd om de reparatie te doen. Bij het bellen/mailen van 12 andere garages zonder resultaat begon de moed te zakken.
M'n vrouw spreekt gelukkig russisch en kwam een monteur tegen die regelmatig koppakkingen vervangt.
Vandaag (07/07/2021) kwam het telefoontje.
De koppakking is niet alleen lek, de cilinderkop is helaas ook krom.
Dit blijkt achteraf vaker voor te komen bij dit type. Bij 26000km was destijds alleen een nieuwe koppakking gemonteerd. Het was simpelweg gewoon een kwestie van tijd voordat dit euvel weer zou optreden.
Vooralsnog laat ik het maken tenzij het niet mogelijk is om de kop te reviseren. In Nederland had ik deze reparatie nooit overwogen maar het uurtarief ligt hier lager.
Het vertrouwen heeft een lichte deuk gekregen maar de auto heeft ons niet laten staan. Verder ziet de auto er nog steeds als nieuw uit en ondanks de strengere winters geen overmatige roest wat zo kenmerkend is voor het wagenpark hier in Estland
Voor de reparatie kosten kan ik nooit een goede auto kopen. Een nieuwe vind ik zonde omdat auto's in de Baltische staten een veel zwaarder leven leiden dan in Nederland.
Wie gaat nou een Daewoo leganza een tweede leven geven? Ik reed even in een Lexus LS400 van een vriend van me maar om nou te zeggen dat m'n Daewoo veel goedkoper aanvoelde, nee. Er zullen genoeg bezitters mij uitlachen maar de leganza rijdt echt lekker comfortabel wat ook blijkt uit de overige reviews.
Intussen beginnen ze zeldzaam te worden en aangezien ik er niks voor terug krijg kan ik hem voor de hobby erbij houden.
Maar er komt wel een Mazdatje erbij..
Wordt vervolgd..
Deel 2
Zoals beloofd het vervolg van mijn Leganza ervaring.
Ik heb de reparatie laten uitvoeren. De cilinderkop werd gevlakt en deels ook gelast. Oude koelvloeistof heeft de eigenschap om corrosief te zijn en heeft nabij de kanalen/koppakking ingevreten.
Het is zo jammer dat één van de makkelijkste klusjes bij auto's wordt regelmatig overgeslagen. Koelvloeistof vervangen..
Intussen staat de teller bijna op 90.000km.
Achteraf blij dat ik de reparatie heb laten doen. De enige andere kosten dit jaar waren nieuwe remleidingen achter, een deel van de uitlaat vervangen en het monteren van een trekhaak.
Door het vlakken van de cilinderkop is het vermogen merkbaar toegenomen. Natuurlijk vanwege het verkleinen van de compressie ruimte. Hij voelt een stuk vlotter aan.
Intussen is de Mazda Demio van m'n moeder erbij gekomen voor m'n vrouw.
En ik kon het niet laten om een Mustang van '96 aan te schaffen. Wordt vervolgd..