| Uitvoering | Spring Electric 65 Extreme |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 18 km |
| KM-stand laatst | 5.398 km |
Fijne 2e auto: Dacia Spring
Eind oktober 2025 heb ik de Dacia Spring besteld. Alleen in België gaf Dacia op dat moment grote kortingen om wat extra electrische auto's in de markt te zetten. Dit om te voldoen aan de Europese regels qua CO2-uitstoot, omdat anders boetes zouden volgen. Rekening houdend met (toen nog) de overheidssubsidies kon je al een Spring bestellen voor €8.000.
Ik bestelde de Spring 65 Extreme met de 30 kWh DC-lader, parkeerhulp vóór, frunk, metaalkleur (stonewash blue) en de z.g. flexicharger mode2-laadkabel voor het thuisladen aan het gewone stopcontact (met 2.3 kWh).
Dit kwam op €12.000. Begin juli 2026 werd de auto geleverd. De wltp-actieradius van de 26.8 kWh accu is 225 km. 's Zomers kwam ik hier gemakkelijk boven, 's winters hield het bij 180 km wel op. Ik rij wel in de eco-modus en relatief weinig in stadsverkeer. Veel provinciale wegen en zelfs af en toe een stukje snelweg.
Door de break modus van de versnellingsbak luistert de wagen sterk naar de rechtervoet. Bij een snelheid van 80 km laat ik het gas (of de cruise control) los op iets meer dan 100 meter voor een rotonde, om de bochten te nemen zonder bij te remmen. Desgewenst trekt de auto fel op. Boven de 80 km laat dit ietswat te wensen over, maar dat is nooit problematisch geworden. Hij rijdt gewoon fijn. Het laden aan het gewone stopcontact duurt uiteraard langer, maar omdat dit een 2e wagen is, is dat geen punt. Door m'n zonnepanelen rij ik overwegend gratis, en het opladen kan in de garage of op de oprit.
De auto wordt met een sleutel gestart. Bij het parkeren zet je de schakelhendel op N, en trek je de handrem aan. Dit went snel. Op het 10 inch multimediascherm werkt Android Auto draadloos, en tevens beschikt de auto over het navigatiesysteem Here. Ik gebruik liever Google Maps. De bestuurder beschikt over een 7 inch scherm met nuttige informatie. De ADAS-hulpsystemen zijn met een knop uit te schakelen, of je kunt je persoonlijke voorkeuren prefereren (2x indrukken).
Minpuntjes zijn er weinig. Ik moet nog steeds wennen aan het geluid van de dichtslaande deuren. Die klinken wat blikkig. En in de frunk komt nog wel eens wat water terecht. Na het opladen aan een laadpaal (wat ik zeer incidenteel die) niet ik opletten dat de stekkers van de laadkabel niet op de bodem van de frunk komen te liggen. Dit is overigens goed mogelijk omdat deze frunk een inhoud heeft van 35 liter. Verder valt alles aan de Spring me erg mee, mogelijk omdat m'n verwachtingen gezien de aanschafprijs niet echt hoog waren. In 2025 had ik nog een Toyota Corolla sedan uit 2016. Mede gezien de ervaringen met de Spring heb ik die onlangs ingeruild voor een Dacia Sandero (zie m'n andere review). Het aardige van Dacia is dat de dashboards vrijwel gelijk zijn. Dat rijdt uiteraard fijn. Storingen of andere problemen hebben zich niet voorgedaan. Al met al geen moment spijt gehad van de aanschaf van dit koopje van de week...