| Uitvoering | Spring Electric 45 Comfort |
| Jaar van aanschaf | 2024 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 22.000 km |
Rijdende doodskist
Dacia Spring – een koopje op papier, maar met flinke concessies
Voor woon-werkverkeer zochten wij een betaalbare elektrische auto. Een automaat was een vereiste en de Dacia Spring kwam al snel hoog op het lijstje terecht. De lage aanschafprijs, lage gebruikskosten en de subsidie maakten de keuze aantrekkelijk.
Uiteindelijk hebben we een nieuwe Dacia Spring gekocht voor net geen €14.000 na aftrek van de subsidie.
Op papier leek dit een slimme keuze. Achteraf gezien bleek vooral dat je voor dat bedrag ook precies krijgt wat je betaalt.
Uiterlijk
Laat ik positief beginnen: de Spring ziet er best schattig uit. Met zijn oranje accenten en vriendelijke uitstraling wekt hij geen enkele vorm van arrogantie op. Het is een auto die vooral zegt: "ik ben praktisch en goedkoop". En dat doet hij eigenlijk goed.
Interieur en afwerking
Binnenin wordt meteen duidelijk waar Dacia heeft bespaard.
Het interieur is zeer eenvoudig en bijna alles voelt goedkoop aan. Kunststoffen zijn hard, materialen voelen fragiel en de algemene indruk is meer "budgetvervoer" dan "moderne elektrische auto".
Een deur dichtgooien geeft ongeveer hetzelfde geluid als een Fiat Panda uit de jaren 80. Je verwacht bijna dat er ergens een ouderwetse chokehendel naast het stuur zit.
Rijgedrag
Ook tijdens het rijden merk je dat de Spring vooral gebouwd is met één doel: goedkoop elektrisch vervoer bieden.
Bij lage snelheden in de stad doet hij wat hij moet doen. Maar zodra de snelheid omhoog gaat, komt het budgetkarakter duidelijk naar voren.
De auto voelt erg wollig aan en is totaal niet koersvast. Op hogere snelheid moet je continu kleine correcties uitvoeren. Vooral bij zijwind voelt de Spring licht en onrustig aan. Een ontspannen rit op de snelweg zit er daardoor niet echt in.
De prestaties zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar de rijbeleving mist vertrouwen en degelijkheid.
Actieradius en gebruik
De actieradius is eigenlijk een van de sterkere punten. Voor woon-werkverkeer voldoet de Spring prima en de lage gebruikskosten zijn natuurlijk aantrekkelijk.
Maar een elektrische auto is meer dan alleen goedkoop kilometers maken. Het dagelijks gevoel achter het stuur telt ook mee.
Grootste teleurstelling: roest
Wat mij het meest heeft verbaasd, is de hoeveelheid roest na slechts één jaar.
Bij controle onder de auto bleek het subframe al ernstig aangetast door roest. Bij een vrijwel nieuwe auto verwacht je dit absoluut niet. Je verwacht misschien wat oppervlakkige roest op bepaalde onderdelen, maar dit niveau van aantasting heeft mijn vertrouwen in de duurzaamheid flink verminderd.
Een auto die bedoeld is om jarenlang mee te gaan, zou na één jaar niet de uitstraling moeten hebben van een exemplaar dat al een flink aantal winters achter de rug heeft.
Vergelijking
Na de overstap naar een Leapmotor T03 werd het verschil pas echt duidelijk. Die auto voelt op vrijwel alle punten een klasse hoger: degelijker, comfortabeler, stiller en kwalitatief veel volwassener.
Daarmee werd duidelijk hoeveel compromissen de Spring eigenlijk vraagt.
Conclusie
De Dacia Spring heeft zeker bestaansrecht. Hij is goedkoop, zuinig en brengt je elektrisch van A naar B.
Maar goedkoop blijkt in dit geval ook op veel punten voelbaar. De eenvoudige afwerking, het onrustige rijgedrag, het gebrek aan koersvastheid en vooral de roestvorming na korte tijd maken dat ik achteraf anders zou kiezen.
Een koopje is alleen een koopje als je er ook blij van blijft worden. En dat gevoel had ik bij de Spring helaas niet.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee