Dacia Dokker dCi 90 Lauréate (2018)

autoreview

Dacia Dokker dCi 90 Lauréate (2018)

Signalement

UitvoeringDokker dCi 90 Lauréate
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2018
KM-stand bij aanschaf20 km
KM-stand laatst42.000 km
Lezerswaardering: 54%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De Aankoop

In November 2017, de Datum is mij ontschoten. Hebben Mijn vrouw en ik ons naar de Renault/Dacia begeven. Dit omdat mijn huidige auto (bij dit schrijven mijn vorige) mij steeds vaker olie problemen gaf.

Doel van het bezoek was eigenlijk een Proefrit te maken met de Dacia Dokker 1.2 TCe. Tot een proefrit kwam het helaas niet, maar na de auto (welke verkocht was) te hebben bekeken en er in te hebben gezeten was ik eigenlijk al verkocht. Ik vond de Auto komfortabel zitten en voldoende ruimte aanbieden op de zitplaatsen.

Na wikken en wegen of ik niet toch eerst een proefrit moest maken heb ik besloten hier van af te zien en een auto te bestellen. De Verkoper was een hele aardige man en ondanks het zeer formele onderhouden (is normaal in Duitsland) kwamen we tot de auto die ik wilde hebben. Een Dacia Dokker dCi (wegens gunstigere verbruik tov een TCe) met de uitvoering Lauréate. Trekhaak, stoelverwarming en een mooie donker grijs. (Foto volgt na levering).

De vraag van de dealer of ik niet toch voor een Stepway wilde kiezen kon mij niet bekoren (vind dat plastic echt heel erg lelijk). Dit had dan wel de levertijd van 4 maanden gereduceerd naar 2 weken, maar dat was voor mij geen argument. Nu na een kleine 3 maanden is het zover. De auto staat bij de Dealer en wordt klaar gemaakt voor een aflevering aan mij. Voor mij een nieuwe ervaring want het is mijn eerste eigen nieuwe auto. De ervaringen zal ik updaten na elke onderhoudsbeurt die de auto krijgt.

De waardering heb ik nu op basis van buikgevoel ingevuld. en zal ik de komende weken wel bijstellen.
Comfort staat op Goed (gebaseerd op het proef zitten bij de dealer)
Prestatie staat op Voldoende (het is geen wondermotor)
Betrouwbaarheid staat op Goed (is nog niks Kapot ;) )
Gebruikerskosten staat op goed (naar aanleiding van de Verkoper die mijn inschatting over het reële verbruik bevestigde)

De eerste km zijn een feit

  • 200 km

Zoals al gezegt, zou ik regelmatig een update geven, verder zullen ook de beoordelingen worden aangepast.

De wagen is nu een week geleden geleverd en de eerste 200 km zijn gereden. Ik ga beginnen met een beoordeling van de binnenruimte. De zit is prima, enige nadeel dat ik heb gevonden is dat de zitting niet onder een hoek kan worden gezet waardoor ik geen steun heb midden onder de bovenbenen. Ik zit dus echt behoorlijk op mijn kont. Ik weet niet hoe dat gaat zijn bij een lange rit. Verder vind ik de stoelverwarming een beetje onhandig. De knop is slecht te bereiken tijdens het rijden, en hij gaat niet automatisch uit (de vrouw had hem al een paar keer aan laten staan)

Knoppen zijn over het algemeen goed bereikbaar, maar ook wel op plekken waar je ze niet ziet, zoals de hoogte verstelling van de koplampen (diep onder aan op het dashboard, onder knie niveau), de achterruitverwarming, en cruiscontrol/tempolimit schakelaar (onder aan het middencluster) en misschien wel het meest vervelende de bediening van de radio/telefoon welke achter het stuur verborgen is en waar je dus blind moet leren waar welke knop zit.

De Materialen zijn zoals verwacht, de eenvoud zelf en hopelijk zeer robust gemaakt, zoals dat vroeger bij zulke auto's ook was. Stoelen en banken zijn lekker ruim en zitten voor mij perfect (ben 1.96m).
ik vind ook dat ik goed achterin kan zitten, ook omdat ik voldoende hoofdruimte heb. De laadruimte is ook prima, komt alleen een extra lampje aan het plafond omdat het toch vrij donker is boven de hondenboxen (ik heb nog 15cm lucht onder de afdekking) komt nog een bagagebox boven op de hondenboxen.

Het rijden dan.
Ik ben zeer tevrden over het rijden, heb 100km op ECO gerden, maar heb dat uitgeschakeld. In de heuvels hier in het Westerwald is de ECO-stand niet aan te raden, de drive om naar boven te komen is dan te gering. Als ECO uit is, dan gaat dat perfect. Schakelen doet hij prima, koppeling is een beetje gevoelloos, maar dat is modern. Gasreactie is prima en de remmen zijn ook zeer goed. Het weggedrag is verder ook prima. Al vind ik de achterkant een beetje springerig, is overigens een belading dingetje. Het verbruik is overigens nog aan het dalen. Bij het ophalen stond het verbruik op een schrikbarende 25 l/100km. Na 200 km is dit gezakt tot 6,8 l/100km. Dit zal nog verder zakken vooral omdat nu relatief veel korte stukjes gereden zijn. Vanaf donderdag gaat het woon-werk verker weer beginnen en dan moet de 1.5 Diesel zich bewijzen.

Tot hier dus nog geen klagen en we gaan met vertrouwen de toekomst tegemoet.

De eerste 1000 km zitten erop

  • 1.000 km

Zo we hebben de eerste mille gereden. Een korte opsomming.

Rijden:
- Remmen zijn zeer goed. Auto staat in no time stil bij een noodstop.
- Versnellingsbak is naar mijn mening niet super uitgelegd. Het is eigenlijk het aangenaamste rijden wanneer er tot minimaal 2500 rpm wordt doorgetrokken voor het schakelen. De Boardcomputer zegt overigens dat je tussen de 1900 en 2000 rpm moet opschakelen.
- Motor is naar mijn mening prima voor de auto, wel zorgen dat je minimaal 1500 rpm houdt en in zijn 5de versnelling zelfs niet onder 1750 komen. Eco-stand is door mij nog altijd uit, wanneer ik heb meegekeken met het verbruik woon-werk (op de CC) kon ik geen wezenlijk verschil ontdekken. Het verbruik is op dit moment ongeveer 5,5 l/100km wat fors hoger is dan de 4,2 liter die opgegeven zijn.
- Start Stop is waardeloos en kan niet permanent uitgezet worden, vind ik een groot min punt. Ik sta altijd in de versnelling voor een verkeerslicht. heb 2x gehad dat de motor uit wilde gaan terwijl ik wilde wegrijden op de koppeling, gaf een komische motor reactie.
- Voorwiel ophanging is goed ook de reactie op stuurbewegingen zijn direkt, iets meer gevoel in het stuur zou wel fijn zijn, moet ik maar aan wennen.
- Achterwiel ophanging, technisch doet hij zijn werk prima. voor onbeladen is hij een beetje stuiterig. Wel vind ik dat een stabilisator hier ontbreekt, dat merk je vooral bij wind van de zijkant.
- Wielen, 185/60R15 van Nexen (en zomer) zijn naar mijn tevredenheid. Ik rij al jaren op banden van dit merk, vind ze echt aan te bevelen.
- Licht vind ik zelf sub optimaal persoonlijk had ik een helderder licht verwacht, kan komen door de H4 lampen, had de laatste 5 jaar voertuigen met H1 lichten voor zowel dim als groot licht. Vooral als ik groot licht aanzet, hier in de bebosde heuvels wel aan te bevelen, mis ik licht voor de auto en in de breedte.

Interieur:
- Stoelen zitten prima, ik kan zelf achter mijzelf zitten (wel krapjes, maar het gaat) en dat met een lengte van 1,96 meter.
- Bediening van licht en ruitenwisser is prima. Moest hier wel wennen aan de positie, het is allemaal totaal anders dan in alle Mercedessen die ik hiervoor reed.
- Hoogte regeling van het licht is echt waardeloos. Deze is diep verstopt zo ongeveer onder het stuur. De werking is overigens wel fijn, ik heb het idee dat hij traploos te verstellen is. Dit kan ook een illusie zijn.
- Bediening C.C en Limiter is goed, wanneer de schakelaar in de gewenste stand staat. Die schakelaar is dan ook weer een minpuntje, deze is namelijk achter mijn knie onder aan het dashboard. in middels vind ik hem blind, maar toch. Wat heel fijn is is dat de C.C. al vanaf 30 km/h werkt.
- Verwarming/Airco hij is manueel, en doet zijn werk. Wel vind ik de bediening matig. Ik heb de ventilator maximaal op 2 wand vanaf stand 3 is hij erg luid. De warmte instelling is ook vaag. Ik krijg koude lucht uit een heel groot deel van zijn instelbereik en dan op een heel kort stukje, ongeveer 1/4 van het draaibereik, geeft hij warme lucht. Optisch komt dat dus niet overeen met wat je zou verwachten. Ook de luchtstroom zelf valt mij een beetje tegen. Ik vermoed hier slechte ventilatoren.
-Kofferruimte is echt prima, lekker groot en bied genoeg plaats voor de 2 hondenboxen. Bovenop de hondenboxen kan ik kinderwagen en tassen kwijt. Ik moet alleen nog een scheidingswand plaatsen. Wat ik wel als nadeel zie is de weg die de gordel van de middelste gordel volgt door de laadruimte. Een plaats in de bank zelf, wat bijvoorbeeld bij mijn oude bensjes zo was, zou veel mooier en praktischer zijn.
Opbergvakken zijn veel voorhanden, en ook nog eens groot. Enig nadel het is hard plastic en daardoor rammelt alles wat je er in legt, dat is de prijs voor een auto die 10.000 Euro voordeliger is dan bijvoorbeeld een Caddy.

Tot slot.
Ik ben voor de prijs zeer tevreden, een paar dingen ga ik zelf oplossen, extra licht in de bumper plaatsen, een scheidingswand moet er nog in en dan is hij denk ik prima voor de komende jaren.

Winter en het gebruik.

  • 2.500 km

Een korte update.

Ik heb uitgevonden dat de knoppen van de tempopilot op het stuur heel slecht te bedienen zijn met handschoenen aan. Ook de stoelverwarming is niet tijdens het rijden aan en uit te schakelen met dikke handschoenen. Ik heb bij vorst geregeld handschoenen aan, maar moet toch maar overwegen met koude handen de eerste 5 km door te komen.

Verder niks meer dan tevrede met de auto.

Verder heb ik de prestatie wat naar beneden bij gesteld. Ik vind de tussensprint van 70 naar 100 (deze doe ik regelmatig ivm inhalen van vrachtwagens) gewoon weg slecht. Zowel in zijn 5 als ook in zijn 4.Iik moet eens kijken of het in zijn 3 gaat, maar ben nog aan het inrijden.

1 Jaar en ruim 40dkm verder

  • 42.000 km

Ik wilde maar weer eens een update doen over de Dokker. Hierbij ga ik het kort houden:
Onderhoud valt mij reuze mee, elke 20.000 km moet hij naar de garage, nog geen defecten gehad (2 beurten)

Kwaliteit valt mij hier en daar wat tegen. Ik heb de deurvangers aan beide zijde van het voertuig al 2x opnieuw vast kunnen zetten. De laatste keer heb ik Loctite op de schroef gedaan, sinds dien zit het vast (gelijmd). Verder heb ik 1 raamuitsteller opnieuw vast gezet. Deze zat af fabriek niet goed vast (schlechte controlle) Verder is alles prima.

Wat mij wel opviel is dat de voorbanden erg hard slijten tov de ahterbanden dit kann komen vanwegen het feit dat de vorbanden alles moeten verwerken, maar ik vind het opvallend (ik laat hem maar is uitlijnen)

Verbruik valt mij reuze me, ik rij gemiddel 5 liter op 100km woonwerk, als ik naar mijn ouders ga rij ik rond de 4,5 liter op 100km, hierbij ik rij zelden boven de 100km/h, doe je dat wel dan gaat de motor opstandje zuipen.

Even de plussen en minnen:
+ Verbruik is goed
+ Zitpositie is aangenaam
+ opbergmogelijkheden

- Lengte van de laadruimte bij neergeklapte stoelen
- Slijtage van voorbanden
- Kwaliteit af fabriek

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens