Citroën ZX Avantage 1.4 (1994)
Uitvoering | ZX Avantage 1.4 |
Bouwjaar | 1994 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Deze auto hebben mijn ouders erbij gekocht als soort van boodschappen autootje. De vrij lage kilometerstand voor deze toch behoorlijk oude auto lijkt misschien wat ’verdacht’, maar de onderhoudshistorie is volledig bekent. De vorige eigenaar kocht hem van een Citroen-dealer, waar hij als demo model is gebruikt.
Hoewel ik als 20-jarige nog niet al te veel rij-ervaring heb (en dus geen referentie naar andere auto"s) rijdt deze auto naar mijn idee best goed.
De wegligging is dik in orde, je kunt er (met droog weer) snoeihard mee door de bocht en van drempels en slechte wegen merk je weinig.
Echt snel is hij niet, onder de 3000 toeren schiet het totaal niet op, alleen als je doortrekt naar 6000 toeren kun je er toch behoorlijk hard mee optrekken. Als top heb ik 185 km/u op de teller gehaald.
Minder is het geluidsniveau bij 120 km/u. Er klinkt dan een harde brom door in het interieur, dit wordt echter minder naarmate je harder rijdt.
Het verbruikt ligt in de winter rond 1:13 en in de zomer rond 1:14 .
- Olielekkage, een maand na aankoop. De koppakking is toen vervangen, sindsdien geen last meer van gehad.
- Achterdemper van de uitlaat vervangen.
- Steekas linksvoor vervangen.
- Ruitensproeier achterruit werkt niet meer.
- Wijzernaald van de snelheidsmeter trilt.
Maar het meest irritante is eigenlijk nog dat de hij vlak na het starten schokt bij het optrekken. Dit is na 3 a 4 minuten verdwenen. De Citroen-dealer heeft de computer al een keer uitgelezen, maar hier zat geen storing in. Ook de lambda-sonde is vervangen en er is een keer injector-reiniger door de bezine gegooid, dit alles mocht niet echter niet baten.
Voor de rest geen problemen.