Citroen Xsara Picasso 2.0i 16V Exclusive (2006)

Citroen Xsara Picasso 2.0i 16V Exclusive (2006)

UitvoeringXsara Picasso 2.0i 16V Exclusive
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2022

Toch weer de juiste keuze

Inmiddels bijna 5 seizoenen, een 2e zomervakantie en 30.000km verder, lijkt het weer alsof het zo had moeten zijn dat we in een Picasso terecht kwamen. De auto is stil, comfortabel, ruim en betrouwbaar tot nu toe, eigenlijk weggegooid geld dat we eerst een ander merk geprobeerd hebben.
Onderhoud: na de eerste vakantierit hebben we een grote beurt laten uitvoeren bij de nieuwe apk, meer preventief omdat de auto zo vaak langere tijd had stilgestaan. Daar kwam de standaardklacht tevoorschijn: het buitenste dorpelblik doorgeroest aan de voorzijde. Heeft geloof ik 90% van deze auto's en is netjes op te lossen. Verder eigenlijk geen gekke dingen.
Wel ontdek ik functies die mijn oude Picasso niet had, zoals elektrisch inklappende spiegels, gekoeld dashboardkastje etc., eigenlijk een heel complete auto. Gemiddeld verbruik ik bij wisselend gebruik rond de 1:13 en dat is netjes voor een klassieke 2 liter automaat.
Binnenkort weer APK tijd en ik denk dat inmiddels wat remblokken vervangen moeten worden. Als dat het ergste is gaan we weer een jaartje door.

De auto die de vakantie gered heeft

Na onze Picasso dachten we er goed aan te doen te investeren in een modernere auto. Dat was leuk tot net voor de vakanties een Poolse dame zich vergiste in gas en rempedaal en de flank ramde. Total loss. Gezien eerdere ervaringen met de Picasso een goedkoop exemplaar met trekhaak in de buurt gezocht als noodoplossing, dan konden we in elk geval nog met vakantie.

De geschiedenis herhaalt zich: ik ben weer 2e eigenaar van een grijs exemplaar, kilometerstand rond de anderhalve ton, onderhoud jarenlang goed bijgehouden, ook distributieriem en ashoezen als kostbare posten. Wel een verschil: dit is een automaat en er is de laatste 3 jaar geen 5000km mee gereden. Dat gaf eerst wat probleempjes: de banden waren verdroogd en één van de injectoren werkte niet goed, maar na vervanging was dat opgelost. Alles bij elkaar nog steeds voor weinig geld trouwens.

Vanaf dat moment was het genieten van het comfort: de eerste eigenaar had zich bedeeld met de luxe Exclusive versie en de automaat nodigt uit tot heerlijk ontspannen voortschrijden. Het tweeliter blok helpt je daar trouwens wel aan herinneren, rustig rijden kan met een verbruik van 1:14 maar bij wangedrag duikt hij rap onder de 1:10.
We gaan zien hoe lang hij ons bevalt voor dat geld.

7,5