Citroën Xsara Picasso 1.8i 16V Attraction (2005)

Citroën Xsara Picasso 1.8i 16V Attraction (2005)

UitvoeringXsara Picasso 1.8i 16V Attraction
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

Laatste update: 27.6.2007: zie onderaan.

Sinds 1 juni 2005 rijden we nu in de Picasso, na daarvoor 171.000 km in een Peugeot 406 te hebben gereden. Hoewel ik verwachtte de 406 wel enigszins te zullen missen, is dat tot op heden niet het geval! De picasso bevalt uitstekend. T.o.v. de 406 lever je natuurlijk wat in op wegligging en een lekker bochtje pikken gaat met lagere snelheid en ook de windgevoeligheid ligt hoger, maar daar krijg je wel veel andere zaken voor terug.

De auto heeft erg veel ruimte, hij wemelt van de bakjes en vakjes, is in de Attraction uitvoering volgestopt met leuke zaken als digitale airco, cruise controle en parkeersensoren. Bovendien ziet de auto er in het lichtgroene kleurtje en de chromen strips in de bumper er gewoon gelikt uit. Ik had al aardig wat Picasso’s gereden van o.m. een collega, maar het valt op hoe enorm de kwaliteit is verbeterd. Geen rammels (al leveren de losse stoelen achterin natuurlijk wel eens een piepje op, dat is inherent aan de constructie...) en deuren die als een kluis sluiten.

De auto rijdt heerlijk, is lekker stil en onze recente vakantie met caravan van 1200 kg ging uit de kunst. Goed geslaagd als trekauto! Onze dochter is nog steeds helemaal weg van de stoelendans en de tafeltjes aan de stoelen. Als gezinsauto dus ook geslaagd!

Slechts drie zaken vind ik minder:
1. het stuur is niet in lengte verstelbaar (wel in hoogte), waardoor ik heb moeten wennen aan een andere zithouding. Met een in twee richtingen verstelbaar stuur zou het perfect zijn.
2. De af-fabriek radio is bagger. Weinig vermogen en belachelijk slechte speakers. De speakers vervangen helpt maar ten dele, dus wellicht nog maar een versterkertje ertussen.
3. Er zou 55 liter in de tank moeten passen en da’s al 10 liter minder dan de 406, meer dan 47 liter heb ik er nog niet in gekregen.... Aangezien tanken mijn hobby niet is, bevalt dat niet zo, maar dat ligt dus meer aan mijn vorige auto dan aan deze. Wennen maar (wel leuk voor de puntjes?!)

UPDATE 10.12.2005
De eerste beurt gehad bij 21.000 km. Auto rijdt - gegeven het soort auto - voortreffelijk en de ruimte is een waar genoegen. Aan de tankinhoud ben ik inmiddels gewend, alsook aan luxe zaken als de parkeersensoren. Ook de automatische vergrendeling van deuren boven 10 km/h is erg prettig. Een voortdurend genoegen tot nu toe dus, met uitzondering van de radio, daar gaat echt wat aan gebeuren, we zoeken naar een versterker om het geluid op fatsoenlijk niveau te krijgen. Saillant is wel, dat de af-fabriek radio in de C4 juist wel een erg goed geluid heeft....

UPDATE 30.06.2006
Inmiddels staat de teller op 43.000 en is de auto voor de 2e onderhoudsbeurt geweest. Nog steeds erg tevreden over de auto, hij heeft geen slag gemist. De minpunten die hierboven genoemd zijn (radio en tankinhoud) blijven nog steeds van kracht, ik heb nog geen tijd gevonden (of beter: gemaakt) om naar een versterker te kijken. De tankinhoud blijf ik klein vinden, als je veel rijdt (meer dan 40.000p/jr) dan is het tankstation een goede vriend van je.... Had ik beter diesel kunnen nemen? Jazeker, graag zelfs, maar de werkgever vond van niet. Scheelt in elk geval in de bijtelling! Overigens ben ik niet onder de indruk van het verbruik, veel beter dan 1:11 haal ik niet (gemiddeld over 1 jaar). Alleen op lange, rustige ritten haal ik soms 1:12-en-een-b’tje....
Bij de onderhoudsbeurt een paar kleine puntjes, zie onder.

UPDATE 19.12.2006
Auto heeft vandaag 60.000-beurt gehad. Voorbanden vervangen, remmen en schijven voor (zoals vorige keer al aangekondigd), en volgens de dealer een systeemupdate en er is wat afstelwerk t.a.v. het slot van de bestuurdersdeur geweest. De automatische vergrendeling (boven 10km/h) moet eraf gaan als je een v/d deuren opent, maar dat werkte aan die deur soms met kuren.
Behoudens dat kleine puntje 20.000 km zonder enig probleem, auto bevalt me daardoor dus ook nog uitstekend.
Verbruik stabiel op het (niet indrukwekkende) 1 op 11-en-een-b’tje.

Alles overziend over 60.000 km zijn er wel wat puntjes geweest. Daarom de sterren voor betrouwbaarheid naar 4 stuks gezet, da’s meer reeel.

UPDATE 27.6.2007
Weer 20.000 km voorbij, nu zonder een centje pijn. Er is slechts 1 voorval geweest, maar dat lag aan Shell. Als die diesel stoppen in benzinetanks en benzine in dieseltanks, dan levert dat niet alleen landelijke publiciteit op, maar in mijn geval ook een rokende, hortende en stotende auto. De auto is door mijn garagist weggesleept, leeggepompt en geheel nagezien. Auto liep daarna weer als een zonnetje en doet dat nog steeds. Tijd voor de vakantie, de Kip-caravan staat al weer te trappelen, kunnen de Kip en het Ei weer samen op pad. Tot de volgende update!

Er zijn wel wat zaakjes voorgevallen, maar dat ligt niet aan de auto: door de parkeersensoren hebben we een afneembare trekhaak. De dealer monteerde een verkeerde stekkerdoos, dus die werd reeds vervangen, maar is nog niet goed: als er een aanhanger aan zit, moeten de sensoren niet meer werken; bij mij piepen ze dan constant. Irritant en moet nog worden verholpen.

Verder piepten de remmen en kraakten de deuren. Dat laatste is met rubbers smeren verholpen. De remmen zijn afgevlakt, maar ik hoor nog wel eens wat gepiep. Dat laat ik nog controleren.

UPDATE 10.12.2005
Eerst beurt, met een paar puntjes:
- Gordel achter bleef hangen (gesmeerd);
- Remmen piepen nog steeds (gereinigd, schijnt een
kwaaltje te zijn)
- Slotmotor linksvoor moet worden vervangen, met de
automatische vergrendeling werkte die niet goed.
Afspraak voor vervanging staat.
- Claxon laten vervangen door een dubbeltonig exemplaar.
Dat simpele enkele ding is geen gehoor.
Beurt en garantiezaken overigens prima en netjes verzorgd door dealer Van Splunder, ben daar erg tevreden over!

UPDATE 30.06.2006
2e onderhoudsbeurt. Ik prijs me gelukkig met dealer Van Splunder, ze hebben ook deze keer weer blijk gegeven van maximale aandacht. Ik had een paar kleine zaken:
1. Verf laat los op deurgreep, vervangend onderdeel was op voorhand door dealer besteld en is geplaatst;
2. Radio (ja, dat onding) weigerde soms (originele) cd`s uit te spugen. Op verzoek van de dealer even langs gereden om wat nummers op de radio te noteren, waarna deze vast een andere radio kon bestellen. Bij de beurt vervangen, zelfs hebben ze de voorkeuzezenders weer erin gezet. Over service gesproken....
3. De remmen, terugkerend probleem: die blijven piepen, het gaat even goed en daarna is het weer vrolijk (nou ja...) terug. Ik lees dat vaker tegenwoordig, dus helemaal vreemd is het niet. Van Splunder wilde er goede actie op ondernemen, maar kreeg daarvoor van de leasemaatschappij geen ruimte. De maximale vergoeding die zij wilde geven was niet eens voldoende om de remmen goed te reinigen. Da’s toch te gek voor woorden? De dealer wil het oplossen, pleegt daarvoor druk overleg met de leasemaatschappij, maar die werkt compleet tegen! Reden ’volgende keer moeten remmen en schijven toch vervangen worden’. Fijn, mag ik eerst nog 20.000 km al piepend doorbrengen! Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.....

UPDATE 19.12.2006
60.000 beurt met remmen/schijven, banden voor, filtertje hier en daar en het deurslot. Rijdt weer als een zonnetje, wederom prima service door Van Splunder.
Wel is in de afgelopen periode de voorruit vervangen (scheur) en heeft de nieuwe ruit al een reparatie ondergaan en zijn daar al weer genoeg pitjes op, terwijl ik toch echt geen ’plakker’ ben. Niets aan te doen.

UPDATE 27.6.2007
80.000 beurt zonder echte bijzonderheden. Airco lijkt een beetje te ’klokken en klotsen’ maar alles is gecontroleerd en werkt naar behoren. In de gaten houden maar. Verder 20.000 kilometertjes zonder enig probleem. Zoals het ook hoort.

De laatste kilometers

Het is al even geleden dat ik de review heb bijgewerkt. Nu het einde van het leasecontract nadert, wordt het tijd om de balans op te maken en de ervaringen in afgelopen 70.000 kilometers nog aan te vullen. Dat valt allemaal reuze mee:
* Na de vakantie in 2008 (kilometerstand plm 120k) hoorde ik steeds een raar geluid als de (warme) motor stationair draaide. Dat bleek een kapotte waterpomp te zijn.
* De auto lust tegenwoordig een slokje olie, dat valt wat tegen want dat heeft-ie tot de vorige review eigenlijk nooit gedaan. Volgens de garage valt het verbruik (litertje op 3,5k) binnen de norm, het is pas gek als er een liter op 1000 km wordt verbruikt. Wel valt het als hoog te noteren. Dus regelmatig olie peilen en bijvullen.
* Een verdwaalde steen zorgde voor voorruit nummer 3;
* Koplampen (H4) zijn een regelmatige snack voor Pietje Picasso. Wel minder als de H7 lampen in de vorige 406, maar ook dat valt me iets tegen.

Hoe maken we de balans op?

Positief:
- Het is een bovengemiddeld praktische auto, die redelijk netjes in elkaar steekt;
- slaagt als comfortabele familieauto met vlag en wimpel;
- stuurt goed met niet al te lichte stuurbekrachtiging;
- eigenlijk zonder al te veel rare storingen, dus gewoon een betrouwbare auto;
- prima caravantrekker (het vermogen in aanmerking genomen);
- prima uitrusting.

Negatief:
- niet superzuinig (gemiddeld 1:11 is weinig bijzonder);
- heeft een hartgrondige hekel aan zijwind (valt me erg tegen);
- belachelijk slechte audio;
- steekt weliswaar aardig in elkaar, maar deurrubbers moeten met enige regelmaat worden ingesmeerd om krakende deuren te voorkomen.

Als totaal heeft-ie me evenwel veel plezier gebracht!

Zal ik hem missen? Neen, dat niet, maar dat heeft alles te maken met de volgende auto: een Grand C4 Picasso 1.6THP. Die auto is weer een flinke stap voorwaarts. Over de nieuwe tuf (en waarom ik weer voor een Citroen heb gekozen) volgt t.z.t. een nieuwe review.