Citroën Xsara Break 1.6i 16V Ligne Prestige (2001)
Uitvoering | Xsara Break 1.6i 16V Ligne Prestige |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Mijn Xsara
Ik zocht een vervanger voor de Nissan.
Op mijn werk hadden ze een Citroen Saxo 1.1 kale uitvoering.
Deze auto reed ongeacht hoe heet of koud het weer ook was, van de eerste meter al vlotter als mijn Nissan,dus ik opzoek naar een Citroen voor het gezin,de C5 paste niet in mijn spaarcenten budged maar wel de Xsara break.
Deze uiteindelijk gekocht bij een Citroen dealer in Heerugowaard (niet tevreden over deze dealer)met 6 maanden garantie.
De Xsara rijd super soeppel,lichtvoetig.
Een pluspunt is ook dat deze auto behoorlijk compleet is voor de prijs die je ervoor betalen moet.
In de garantie, 1 koplap waar vocht in zat en de achterruitsproeier die geen water op het achterraam kreeg,deze werden uiteindelijk in 2 pogingen gerepareerd,ook een nieuw 3de remlicht.
Enkele weken later kwam ik toevallig tot de ontdekking dat het koelvloeistofreservoir leeg was, uiteindelijk koppakking lek.
Tijdens mijn vakantie viel ook spontaan het bovenste deel van het Citroen embleem af,ook een veel voorkomend probleem,(chevron),kosten normaal rond 200 euro,maar gelukkig een goede kunstofafdeling op mijn werk.
Ook bij mijn Xsara piepen de remmen.
Het verbruik van de Xsara valt toch een beetje tegen (mede door automaat)De Nissan reed gemiddeld 1 op 14,5 de Xsara gemiddeld 1 op 11.
Inmiddels 2 nieuwe banden geplaatst en de bakolie als voorzorg ververst.
Nu sinds een week een vreemde storing: de snelheidsmeter gaat bv. in de file spontaan van 0 naar 110 en weer terug ??
Op de snelweg reed ik 95 km/u en spontaan viel de snelheidsmeter weer naar 0 etc... etc....Moet de 23ste december naar de dealer voor eerste kleine beurt en apk incl. het uitlezen van de computer.
Dit is mijn 7de auto 1x VW 2x Renault 2x Mitsubishi 1x Nissan en deze Citroen.
Deze auto is ook de eerste waar ik zo nu en dan wat olie moet bijvullen.
De Xsara is echt een genot om mee te rijden maar ik heb de dealer in die 11 maanden dat ik de Xsara heb toch al te vaak moeten bezoeken.Iets wat ik bij de 3 Japaners niet heb moeten doen.
Op dit moment twijfel ik nog of ik deze auto goed of niet goed moet vinden,misschien dat dat na het bezoek aan de dealer duidelijker gaat worden.(afhankelijk van het of de problemen die eruit gaan komen met de nodige onkosten)
garage bezoek
De auto is bij de garage geweest voor o.a. de vreemde storing,ook apk en kleine beurt.
De auto ging fluitend door de apk,1 probleempje,de knipperlampjes waren bij mijn Xsara blijkpaar wit en dat moet tegenwoordig blijkbaar oranje zijn ???
Apk: alleen de afmeldkosten
Kleine beurt: ongeveer 260 euro
Nieuwe accu: 117 euro.
Brandstofreiningsmiddel: 19 euro
Uitlezen: 15 euro
Paar lampjes: 3 euro
Dan nog milieu kosten en BTW etc...
Totale kosten 485 euro.
De snelheidsmeter met die vreemde storing is niet naar voren gekomen tijdens het uitlezen,het advies was: pas vervangen als deze het echt niet meer doet,de kosten zouden rond 450 euro liggen om te vervangen, dit vonden zij voorlopig niet nodig en nog zonde van de onkosten op dit moment.
De auto rijd weer super,schakeld weer logisch, echt een genot.
Dus de Xsara blijft nog even.
Volgend euvel
Garage bezoek 146500 .
Na het dicht doen van de kofferbak, Gaat de ruitenwisser nog 1 en 1/2 keer heen en weer zonder de handel te gebruiken om er vervolgens helemaal mee te stoppen.
Zekeringen zijn goed, de stekker naar de ruitenwissermotor heeft geen spanning.
Volgens de dealer:vermoedelijk kabelbreuk.
Komt vaak voor bij de Xsara break: te stugge bekabeling gebruikt en dat in combinatie stevige vrieskou.
Kosten nog even onbekend: volgt later.
volgend probleem
Gisteren auto weer opgehaald:kabelbreuk totaal kosten 158 euro.
Heden ochtend aangekomen op mijn werk: weg bovenste deel van het Citroen embleem (ook wel eens chevron genoemd).Schatting kosten 240 euro.