Citroën XM 2.0i (1999)
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 142.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Geweldig, ik heb weer eenb XM. Jazeker! Terug naar de oude liefde. Ik heb er eentje gehad van 1996 t/m 1998 (serie 1) en zeer tevreden. Daarna heb ik een leaseauto Xantia 2.0 16V benzine gereden, zeer OK. En vervolgens heb ik 2 jaar met een Citroen C5 Break op gas gereden, hele fijne auto. Maar toch: ik had niets met deze auto. Gewoon veel auto voor weinig geld. Door functiewisseling moest ik weet zelf een auto gaan kopen en het moest toch wel een Citroën worden. Mijn verstand gaf me aan om te kijken naar een Picasso, altijd een leuke auto ook voor het gezin; mijn portemonee vertelde me te kijken naar een Xantia, maar mijn emotie gaf de doorslag: toch weer een XM!
Na lang zoeken en turen gevonden wat ik wilde. Ik heb een behoorlijke woon-werk afstand dus ik wilde perse een XM op gas. En ik heb hem gevonden! Een prachtige 2.0 16V VSX uitvoering op een Vialle LPI G3 gassysteem Mauritius Blauw. Bouwjaar febr. 1999 met 142000 op de teller. Een geweldig uitziende auto met nauwelijks gebruikssporen. Echt van een liefhebber geweest. Ik heb hem gekocht van een handelaar met toch wel het zweet in mijn handen. Je weet maar nooit wat er fout kan gaan. Met ’wijze’ tips van mijn vader (’tweedehands auto’s is het verdriet van een ander’). Welnu niets is minder waar, hij rijdt werkelijk als een zonnetje en ik kom elke dag uitgerust op mijn werk. Toch heb ik alweer wat kosten voor lief moeten nemen, zie verder. De hele audio was eruit gehaald, incusief de boxen. Ik heb gelukkig een 2e hands zeer mooie orginele radio kunnen aanschaffen, ik vond dit perse nodig aangezien ik radio stuurbediening heb. Verder heb ik inmiddels een (tweedehandse) onderdelencatalogus op de kop weten te tikken, je weet wel met prachtige exploded views van alle onderdelen en systemen en die zijn van onschatbare waarde als je er zelf iets aan wilt doen.
Dus al met al toch nog wel wat ’aanloopkosten’ maar ja, zucht, dat hoort wel een beetje bij de Citroën XM. Ik ga deze echt vertroetelen en rustig mee rijden (gas 1 op 9,5 ! - 38 eurocent per liter - lache !). Ik ben echt van plan om hem nog lang in mijn bezit te hebben.
Na 2 weken begon ie op zeer onregelmatige momenten te sputteren als ik op gas reed, dit deed hij niet op benzine. Oei oei wat kon dat zijn? Ik naar een Vialle inbouwcentre en daar werd geconstateerd dat de ontstekingsplaat vervangen diende te worden. Je kon inderdaad zien dat door warmte e.e.a. was gaan uitzetten en daardoor geen goede vonk mogelijk was. Kosten 300 euro.
Verder heb ik de pech gehad dat door steenslag de mistlampunit (inclusief knipperlicht) gebarsten is. Heb ik zelf vervangen, een vreselijke klus omdat de voorbumper gedemonteerd moet worden. Hele dag mee bezig geweest. Kosten 225 euro.
Zo ook begon spontaan het linkerzijraam te knarsen en ik dacht echt ’Oh nee he’ want dit is echt zeer kostbare en moeilijke klus. Toch maar het deurpaneel verwijderd (alweer 1 dag werk) en met spiegels gekeken maar kon niets vinden. Ik heb de zaak gesmeerd, een paar dagen de zaak op laten liggen en maar testen. Het euvel lijkt verholpen.
Als laatste had het digitale infodisplay kuren.Er vielen een aantal rijtjes pixels uit. Blijkt ook weer een typisch probleem te zijn. Ook weer zelf gedemonteerd (viel reuze mee). En dat ding kost nieuw, schrik niet: 525 euro excl BTW. Ik ga een gereviseerde kopen voor 200 euro.