Citroën Xantia Break 1.8i SX (1996)
| Uitvoering | Xantia Break 1.8i SX |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1996 |
| Jaar van aanschaf | 2000 |
| KM-stand bij aanschaf | 210.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Wat me het meest opviel tijdens m´n eerste kennismaking met de Xantia Break was, buiten z´n appetijtelijke verschijning, het solide gevoel dat ik kreeg tijdens het rijden: er was geen piepje of kraakje te horen, het schakelen en sturen ging stevig maar direkt en alle electrische schakelingen leken te werken (als berijder van andere Italiaanse en Franse auto´s was ik veel erger gewend). Samen met een aantrekkelijke verkoopprijs, niveau VW Golf van dubbel zo oud, en de enthousiaste verkoper (Citrofiel met verstand van auto´s) deed dit me besluiten om de wagen te kopen.
De Xantia Break heeft me gedurende de afgelopen 3 jaar verbaasd met zijn soliditeit, comfort, gemak en betrouwbaarheid. Hij is ruim, stuurt lekker, trekt niet hard op (LPG...) maar laat zich perfect cruisen met 150 km/uur. De onderhoudskosten waren laag en hij rijdt nog perfect voor een auto met 300.000 km achter de kiezen. Een minpunt blijft toch wel de electronica: kilometerteller en afstandsbediening functioneren niet meer optimaal. Verder nog steeds geen rammeltjes, geen roest, geen merkbare slijtage aan motor of ophanging.
Een absolute aanrader dus!
Kilometerteller blijft haken op 70 km/uur (klap op dashboard helpt).
Retourleiding koelsysteem gescheurd.
Afstandsbediening centrale deurvergrendeling hapert.