Citroën Xantia 1.8i X (1993)

Citroën Xantia 1.8i X (1993)

UitvoeringXantia 1.8i X
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2002

Laat ik beginnen met aan te geven dat de wagen niet meer in mijn bezit is.
Gekocht als vervanging op een kleine middenklasser (Corolla), omdat ik veel op de weg zat wilde ik comfort.
Van huisuit reden we veel Frans, bovendien kosten Xantias (zoals zoveel grotere oudere wagens) tweedehands geen drol, dus de keuze was makkelijk.
Eerst nog proefgereden in een 1.6 uitvoering,maar die motor was duidelijk niet bedoeld voor deze wagen.
De 1.8 voldeed uitstekend.

Deze Xantia was van de eerste lichting,en daarin is alleen wat aan te merken op de stoelen: die zijn ronduit slecht.
Al snel moest ik dan ook een extra lendekussentje plaatsen,om niet na elke lange rit krom te moeten lopen van de rugpijn.
Hierin heeft PSA duidelijk een steek laten vallen,zéker als je dit model als opvolger mag beschouwen van de BX die perfecte stoelen had.
De HP-vering daarintegen is gewoon goed,wat verwacht je dan?!

Ruim 50K kilometer veel plezier gehad van deze wagen,met eigenlijk weinig problemen.
Ik had nog een dakraam liggen,dus die heb ik ingebouwd,net als een CV-installatie.
Verbruik schommelde van 1 op 12 tot 1 op 14.
Prima trekker, je hebt niet eens door dat er iets achter hangt.
Alleen in de hogere toerenregionen merk je dat de oude 8-klepper astmatisch wordt,hierin scoort de 16V duidelijk beter.

Een kapotte benzineleiding-klem en een dynamo die de eerste dag op vakantie in Engeland de geest gaf...
Verder nix, nada, noppes: ze deed het gewoon altijd.
Xantias met 3-4 ton op de klok zijn eerder regel dan uitzondering.

9,5