Citroën C5 Break 2.0 HDi 110pk Exclusive (2003)
autoreview

Signalement
Uitvoering | C5 Break 2.0 HDi 110pk Exclusive |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
KM-stand bij aanschaf | 5 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Na 18 jaren Citroen diesels met hydropneumatisch systeem te hebben gereden (2 maal BX en tweemaal Xantia) lag de keuze voor de C5 wel tamelijk voor de hand.
Ik heb de afgelopen 4,5 jaar met plezier in de C5 gereden, maar het was toch iets minder vanzelfsprekend en overtuigend als bij de vorige Citroens.
Wat me bij de proefrit al meteen opviel was de enorme ruimte en het lichte interieur (ook door het glazen schuifdak). Zelfs ten opzichte toch niet kleine Xantia Break was dat een behoorlijk verschil.
Toen we uiteindelijk deze (lease) auto bestelden was net de 2,0 HDi Exclusive verkrijgbaar; het verschil in leasebedrag met de minder rijk bedeelde modellen viel nogal mee, dus die keuze was snel gemaakt. Hoewel ik de C5 niet zo mooi vind als de Xantia Break, was deze helderrode exclusive toch wel een plaatje (tussen al het grijze gedoe). Wat is me opgevallen:
- De ruimte in de auto is heerlijk; je kunt werkelijk van alles meenemen en door de hydropneumatische vering blijft de auto altijd horizontaal, ook bij zware belading. Qua rijeigenschappen verandert er dan ook niet zoveel.
- Het vermogen van 110 pk is hier in Nederland zeker toereikend; wordt het heuvelachtig kom je soms wel een beetje tekort.
- Door de wat grotere velden (en lagere banden) van de Exclusive heb je duidelijk meer grip in bochten dan bij de Xantia; ik heb veel minder last van overstuur.
- De remmen zijn in combinatie met deze banden uitstekend; de auto is voorzien van een remassistent en die is in de afgelopen jaren 3 keer in aktie geweest; dat gaf me een heel zeker gevoel.
- Het veercomfort is van een hoog niveau, maar haalt het toch net niet bij mijn eerste Xantia. Toch merk je het onmiddellijk wanneer je vanuit een andere auto in de C5 stapt; de Citroenvering is toch onnavolgbaar.
- De uitrusting (zeker van de Exclusive) is zeer compleet, en ondanks wat narigheden (zie bij problemen) functioneert de electronica redelijk betrouwbaar.
- Qua betrouwbaarheid en probleempjes scoort de C5 duidelijk minder dan de Xantia’s die ik had. Daar heb ik echt vele jaren probleemloos mee gereden.
- De airco is van heel goede kwaliteit; zonder hinderlijke luchtstromen wordt het interieur (links en rechts gescheiden) prima op temperatuur gehouden
- Het schuifdak (af fabriek) is geweldig; ik heb heel veel met (deels) open dak gereden; onhandig is wel dat bij inbouw van het schuifdak de verlichting achterin komt te vervallen.
- De kwaliteit van de bekleding is prima, na 140.000 km zijn er geen noemnswaardige sluitageplekken te vinden.
Mijn algehele conclusie is dat de C5, ondanks wat problemen wel een betrouwbare auto is, die voorzien is van heel veel luxe snufjes.
PROBLEMEN
Gedurende de looptijd heb ik toch wel een aantal problemen gehad, die soms nogal hinderlijk waren en soms vielen onder het hoofdje ’Franse eigenaardigheden’. Besef wel dat deze opsomming is ontstaan in de afgelopen 4 jaar. Met de meeste problemen kon ik wel leven; de auto is in al die tijd één keer weggesleept.
- Ik heb twee keer gehad dat de motor na het starten totaal niet reageerde op het gaspedaal. In beide gevallen is dit verholpen door de auto uit te zetten en enige tijd te wachten voordat ik opnieuw startte; kennelijk werd het motor management systeem daardoor gereset.
- Ik heb regelmatig gehad dat de motor bij gas-loslaten (vooral bij filerijden) afsloeg; dat was dan later niet terug te vinden als de storingen werden uitgelezen. Dit is vooral wanneer je net in een bocht rijdt heel hinderlijk, door het uitvallen vande stuurbekrachtiging. De garage heeft dit nooit kunnen oplossen. Gebruik van de dure Excellium-diesel zorgt wel dat het probleem veel minder vaak voorkomt.
- We hebben tijdens de vakantie gehad dat de auto na het afsluiten heel langzaam het linker-achterraam opendeed. Toen dit gebeurde goot het van de regen, dus de achterbank was behoorlijk nat. Het bleek dat wanneer de auto met de afstandbediening op slot werd gedaan dit euvel steeds optrad. Uiteindelijk bleek dit een bekend euvel te zijn en is daarvoor de stuurcomputer vervangen.
- De koelwatertemperatuursensor heeft soms wat nukken; als de auto niet helemaal koud is en je gaat weer rijden, schiet de thermometer soms ineens in het rood en gaat het stop-lampje branden (met een hoop gepiep). Je weet dan zeker dat de motor nog niet eens op temperatuur kan zijn. Na een paar seconden wordt dan alles weer normaal.
- De dakdragers hebben last van roestvorming.
- De ene Xenon-koplamp ging binnen een jaar knipperen (maar deed het in de garage natuurlijk altijd prima).
- De achterruitverwarming is tweemaal kapot gegaan (waarbij een of twee strips uitvallen); dan moet de achterruit worden vervangen.
- De voorruitsproeiers werkten op een gegeven moment niet; bij het aanzetten begon de achtersproeier te werken (!)
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.