Citroen C4 PureTech 130 Feel Collection (2015)

Uitvoering | C4 PureTech 130 Feel Collection |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
De eerste weken
Dit is mijn 2e C4, en de eerste 3 pitter. De keuze voor wederom een C4 was simpel want deze auto rijdt gewoon goed. Is lekker ruim en zéér comfortabel. De uitrusting van de Collection uitvoering is heel compleet.
Uiteraard was ik bekend met de distributieriem problemen. Een inspectie voorafgaand aan de koop leerde dat er op het oog niets op de riem was aan te merken (je kunt de riem zien als je de olievuldop opent). Het blijft een steekproef en geeft nooit 100% zekerheid. Maar mede gezien de aanwezigheid van de volledige onderhoudshistorie durfde ik het wel aan.
Toch onvoorstelbaar hoeveel power er uit 1200 CC wordt gehaald met de turbo. De auto doet niet onder voor de stoere en vast duurdere andere autos met grote motoren. Bij het starten hoor je een stereotype "vroem" geluid. Alsof je een race auto start (nou ja, bijna dan). De motor is bij het rijden vrij stil. En voor je het weet ben je op de toegestane snelheid. Of heel veel daarboven... Het vergt enige terughoudendheid met het gaspedaal. Daarintegen is het gauw even invoegen tussen 2 vrachtautos bij de oprit van de snelweg geen enkel probleem.
De zesbak is ff wennen. Bij lage toerentallen doet de turbo niet veel. Dus je blijft wat langer hangen in de lagere versnellingen. Op de snelweg moet je bij snel acceleren even terug naar de 5.
Het verbruik tot nu toe is 1 op 17 bij een mengsel van stad en snelweg. Dit op basis van de liters bij de pomp. De boordcomputer registreert het volgende op een vlakke wegvak en niet te harde tegenwind:
Bij 120 km/h verbruik 1 op 16
Bij 110 km/h verbruik 1 op 19
Bij 100 km/h verbruik 1 op 22
Bij 90 km/h in 6e versnelling 1 op 30...
Dat verbruik haalde ik met de vorige C4 niet eens bij de meest rustige rijstijl.
Update na 6 maanden
De distributie riem is geïnspecteerd en nog steeds in orde. De motor verbruikt zo te zien géén olie. Ook de koelvloeistof blijft keurig op peil. Het benzineverbruik ligt rond 1 op 18. Maar dan moet je wel de rechtervoet in bedwang houden.
Dat is ook om een andere reden zinvol: in de eerste 2 maanden had ik 3 bekeuringen voor te hard rijden binnen...