Citroën BX 14 E (1988)

UitvoeringBX 14 E
Bouwjaar1988
Jaar van aanschaf1999

Mijn eerste eigen auto

Zo'n drie jaar na het behalen van mijn rijbewijs en het regelmatig in pa zijn auto rijden begon het te kriebelen, een eigen auto zou wel heel erg leuk zijn.

Bij de plaatselijk Citroën garage stond een 11 jaar oude witte BX voor een meeneemprijs. Op dat moment was de BX al een oude auto. Ik zelf was toen nog erg blanko op het gebied van auto's en autotechniek en had achteraf beter kunnen doorzoeken naar een beter exemplaar voor ongeveer dezelfde prijs. Die waren op dat moment wel te vinden.

Achteraf is het natuurlijk ook altijd makkelijk praten, wel heb ik door deze auto in ieder geval veel geleerd over autotechniek. Er is veel vervangen aan deze auto: octupus, achterdraagarmlagers, stangetjes versnellingsbak meerdere keren, hydrauliekleidingen. Een en ander heeft ook veel te maken met behoorlijk wat achterstallig onderhoud door de vorige eigenaren.

In ieder geval ik heb de moed niet opgegeven en ben naast de noodzakelijk reparaties begonnen de BX op te leuken. Ik heb zelf een korte motorkap gemonteerd, met een GTI grille, een achterspoiler, reflector, voorspoiler, dakspoiler, achterruitewisser, electrische ramen, mistlampen, daarnaast heb ik het interieur van een BX Chic gemonteerd, met hoofdsteunen achterin. Motorisch gezien heb ik de dubbele carburateur van een Peugeot 309 er een tijdje op gehad, leuk voor de snelheid, desastreus voor het benzineverbruik.

Ondanks de problemen toch veel plezier gehad van mijn eerste autotje. Toen ik meer kilometers ging maken heb ik hem in eigen beheer gesloopt voor de onderdelen en heb ik een gebruikte BX Diesel Break gekocht.

Samenvattend, een ruime auto voor weinig geld, die mits goed onderhouden heel betrouwbaar kan zijn. Het 150J blok uit de 1400 levert voldoende prestaties voor deze lichtgewicht, het blok is tevens zeer betrouwbaar en kan makkelijk enkele tonnen aan. Deze blokken doen het ook erg goed op LPG en nieuw werden BX-en veelvuldig als leaseauto's verkocht. Ik denk zo nu en dan met weemoed terug aan mijn eerste BX....

7,0