Citroën Berlingo 1.9 D Multispace (2005)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Berlingo 1.9 D Multispace |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 45.000 km |
KM-stand laatst | 55.000 km |
ERVARINGEN
- 55.000 km
Deze review gaat niet over de personenversie van de Berlingo, maar de bedrijfsautouitvoering. Nadat de Hyundai die we hiervoor reden te groot, te duur, te dorstig en uit de lease zou gaan lopen, is er besloten een auto(bedrijfsmatig) te kopen. Hoewel ik zelf met een budget mocht shoppen is er van hogerhand besloten deze Berlingo te kopen. Voor een tijdje gloorde er hoop aan de horizon, gezien het bouwjaar van de auto. We rijden als extra auto al een Peugeot Partner 1.9d met de gewone, oude trouwe PSA diesel erin. Aangezien het bouwjaar van deze auto 2006, werd er al gehoopt en gejubeld over een HDI. Maar helaas...ik moest al het bouwjaar aangeven voor deze review en daar stond geen 2006 bij, hebben we weer een overjarig model met die stokoude 1.9 diesel. Ik weet zeker dat dit een demoauto geweest is, want we hebben wel de luxe van centrale vergrendeling met afstandbediening, airco en electrisch bediende ramen. Gelukkig hebben we achter ook de deurtjes en niet de klep. Laat ik daar ook maar meteen beginnen.
De beide deurtjes achter zorgen ervoor dat het belangrijkste deel van deze auto, de laadruimte, goed bereikbaar is. Minder goed is al dat de eikel die de auto afgeleverd heeft, de vloer van de laadruimte met cockpitspray heeft behandeld, waardoor zelfs vaten olie(60 liter) heen en weer glijden! Dit probleem is door schrobben en tijd verholpen, maar de deurtjes...in de Daciareview in de Autoweek wordt geklaagd over de a-symetrisch deuren van de MCV. Oh, hadden we dat maar. De beide symetische deuren geven een middenpilaar alwaar een flatgebouw in kan verdwijnen, een gigantische dode hoek. Om het nog erger te maken, de Berlingo(evenals de Partner trouwens) heeft geen achterruitenwisser, zodat met een beetje vuil en een beetje regen er helemaal niets meer naar achteren te zien is. Eén van de eerste missers in het basisontwerp.
Nummer twee is de draaicircel. Deze auto moet een stadsbestellertje zijn, een kruipdoor-sluipdoor auto; nou vergeet het maar. De draaicircel is enorm, ik ben steeds bang dat er een mamoettanker binnendoor gaat komen en regematig moet ik meerdere keren steken om een draai te halen en dat voor een bestellertje...schande!
Nummer drie is de motor. De PSA 1.9d is een oudgediende die in diverse vormen al jaren in de PSA modellen voorkomt. De 205 had em, de 206 is er mee geleverd, de 309 had em, de 306 en de Partner ook. De Citroën BX en ZX zijn er ook mee uitgerust en het blok is naar ik weet zelfs verkocht aan Suzuki. Jammer alleen dat het ding niet meer dan 51 kW weet te mobiliseren. Ik heb privé een Renault Kangoo 1.9 dTi, maar zou die turbo zo’n wereld van verschil maken? Mijn collega klaagde recent over de Citroën, dat hij het ding op de snelweg niet op de 140 kreeg. Ik was verbaasd tot ik op de AW site eens de topsnelheid opvroeg...142 kilometers per uur...Wat we ook probeerden, de auto wilde in de V niet meer dan 3600 toeren draaien, 135 was het einde. Pas recent kreeg ik hem op de 145 en op 4000 toeren...hoe? Jawel, wind mee.
Uit eerdere ervaringen met Peugeots wist ik van de vage versnellingsbakken af. Dat je in een 205 in de versnelling kon zitten en de pook zo bewegen dat het voelt om de bak in zijn vrij staat. Deze bak is niet beter, wel anders. Deze vaagheid zit er niet in, wel andere tegenwerkingen. De achteruit laat zich soms met grote tegenzin inleggen, er moet eerst door alle versnellingen geroerd worden voor hij wil. De II idem dito. Soms is bij het rijden de III lastig te vinden, het voelt net alsof er een half gat zit. Als u aan het bekende patroon van de Ferrari denkt, met die metalen sleuven, dan lijkt het alsof er bij de III een halve sleuf is gefreesd, met als gevolg dat je miszit.
De tankdop is een halve ergernis. Als je de dop eruit haalt wil je de dop neerleggen, uiteraard zonder de sleutel eraan, hoe makkelijk kun je het een dief maken? Maar vreemd genoeg lukt het losmaken van de sleutel niet altijd, het mechanisme draait dan niet. Een andere ergernis is dat de voorganger een handig clipje op het dashboard heeft, om papieren en notities in te doen, deze heeft dat niet. Nog een halve ergernis, de bijrijdersstoel is niet te verstellen of te verschuiven, waardoor je geen extra ruimte kunt creeëren voor de voorstoel of achter de stoel.
Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee, er zijn ook goede dingen aan de Citroën. Ten eerst het laadvermogen, die is gewoon goed. Er kan erg veel geladen worden en positief voor de motor, ik merk het niet als ik er veel in heb zitten. Met twee 60 litervaten olie, twee 20 literkannen ruitensproeiervloeistof en andere zware spullen rijdt hij nog steeds zoals leeg. Dat is niet snel, maar hij doet het zonder morren. Er zit een af fabriek radio in, waardoor diefstal moeilijker wordt.
Algehele conclusie? Ik hoop dat hij snel wegkan, want de fouten in het basisontwerp(draaicircel, slecht zicht naar achteren) zijn bijzonder ergerlijk en gevaarlijk. Daarnaast is het gebrek aan motorvermogen ook niet bevorderlijk voor een lange, gelukkige relatie. Ik hoop alleen dat ik straks zelf de auto mag uitkiezen. Ik zou het wel weten...Geen 1.9d meer, maar minimaal een HDI, JTD, dCi. Een Dacia Logan MCV 1.5 dCi met zijn bak met ruimte... is die er al op grijs kenteken???
PROBLEMEN
- 55.000 km
Gezien het feit dat we de auto redelijk kort hebben is er weinig misgegaan.
Het kapje rond de tankdop is kapot geweest, maar door de dealer gerepareerd. Hij blijkt wel verzot te zijn op H4 lampen. Beide koplampen zijn inmiddels al tweemaal vervangen, waarbij de linker ook nog erg slecht te bereiken is. Dat is bij H7 lampen niet zo vreemd, maar de oudere H4’s hebben een betere levensduur, alleen niet bij deze auto.
Tevens heeft een collega een band lekgereden, maar dat kan de auto niet verweten worden.
Update 3-9-2008 : Inmiddels heeft er zich een bijzonder irritante piep in het vooronder gemeld. Als je rijdt is er een permanente piep te horen die bij het aantippen van de rem even weg is, maar net zo snel weer terugkeert. Bij bochten wordt het erger, drempels veranderen de toonhoogte, de garage is er nog niet uit wat het is...
Update 31-12-2012 : Hij is weg. Eindelijk. Na 2 nieuwe koppelingssets en een nieuw mechanisme bleef het zwaar klote. Nu staat er een Fiat ter onze beschikking.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.