Citroen Berlingo 1.6i 16V Multispace (2003)

Citroen Berlingo 1.6i 16V Multispace (2003)

UitvoeringBerlingo 1.6i 16V Multispace
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2021

De DoggyWaggy

We hebben onze “DoggyWaggie” nu twee jaar. Onze honden houden van zand, water en vooral de combi van die twee. De reden om een oude Berlingo te zoeken.

Deze vonden we in Etten Leur en snel gekocht vanaf internet op een zondag zonder proefrit. Bij het ophalen merkte ik een korte stoel, een enorm heerlijke vering en een hoop kabaal. De wind hoor je vanaf 50 km/u. De reden merkte we na een jaartje rijden toen we binnen nat werden tijdens regen. Vergaan rubber om de ruit zorgde voor lekkage als je slagregen op de ruit kreeg. Nieuwe ruit erin, voor zeg een 400 euro en door.

De auto rijdt heerlijk over drempels, biedt een ruimte waar je u tegen zegt en met 5 man op vakantie met bagage kan makkelijk. Niet dat we dat doen want dan pakken mijn vrouw en ik iets anders. Maar voor onze kinderen prima vervoer. Hard rijden wordt bestraft met een exorbitant brandstofverbruik want je bent op weg met een vierkant blok steen met een hoge luchtweerstand.

Ondertussen 15.000 km mee gereden in twee jaar en de honden zijn er blij mee. Lekker achterin, nat en vol met zand. Zo nu en dan de stofzuiger er doorheen en gaan. Ik vind het rijden een feestje. Soms gaat er iets stuk en dan gaan we naar onze specialist in Enspijk. Meestal een kleine reparatie van iets dat is verteerd of versleten. Onderdelen zijn niet duur en de techniek is goed toegankelijk.

Auto schakelde niet meer, vierde versnelling kon niet meer worden gebruikt, dat bleken verteerde ringen te zijn in de schakelstangen te zijn. Die zijn in een dag gerepareerd en we kunnen er weer mee honden uitlaten en de kinderen weer naar festivals. Drie nieuwe stangetjes met nieuwe ringen.

Al met al een enorm leuke auto met matige stoelen, bakken ruimte en als je onder de 110 km/u blijft is 1 op 13 haalbaar in zo’n oud gebakje.

Tussen de beurten gebruikt onze Berlingo geen olie. Heel bijzonder bij een 20 jaar oude auto. Dit alleen meegemaakt bij mijn E300 Bluetec Hybrid.

Blijft een giller zo'n Berlingo

Gisteren gaan kijken naar een andere Berlingo, deze moet over 5.000 kilometer een beurt en ik dacht dat ik een leuke deal zou kunnen maken. Edoch, de verkoper was niet in staat tot een goed gesprek te komen en bleef me overvallen met een aantal domme opmerkingen dat ik besloot door te rijden. Dus vandaag, 10.000 kilometer na de vorige beurt, maar eens olie peilen. En dan wordt het leuk, geen enkel olieverlies. Auto 20 jaar oud, van zogenaamd bedenkelijke kwaliteit en die verbruikte gewoon geen olie!

Dat vond ik het vermelden waard want dit zijn toch wel bijzonder goed gebouwde en voordelig te rijden auto's. Alleen zijn de speakers achter kaduuk en ik kan geen nieuwe vinden. Een mooi rationeel argument om te blijven uitkijken naar iets anders...