Chevrolet Spark 1.0 LS (2012)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Spark 1.0 LS |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 8 km |
KM-stand laatst | 1.000 km |
Nieuwe auto....maar geen klokje?
- 500 km
Sinds 2009 reed ik voor mijn werk in een VW Golf 1.9TDI uit 2001. Geweldige, probleemloze (205000km), zuinige (1:20) en pittige auto. Geen enkele reden dus om hem weg te doen. Alleen die €95,00 wegenbelasting per maand vond ik toch eigenlijk wel erg veel worden.
De afgelopen weken viel mijn oog op de schreeuwende advertenties in kranten en op internet dat Chevrolet de Spark "BTW-vrij" in de verkoop deed. Samen met én geen BPM én geen wegenbelasting (tot 2014) én rijden op LPG (af-fabriek) kwam ik al snel tot de conclusie dat ik een dief van m'n eigen portemonnee zou zijn om met die, nu nog probleemloze maar wel 11 jaar oude, Golf te blijven dieselen. Maar een nieuwe auto in deze economische onzekere tijden? Zoeken naar een gebruikte Spark leverde op dat een bifuel uit 2010 meer moest kosten dan een nieuwe (door de BTW actie)! Dus dan maar een nieuwe.
Ik ging voor de goedkoopste bifuel uitvoering (LS). Ik heb even in de showroom achter het stuur gezeten om te passen. Zoonlief zat achterin om de beenruimte te checken. We hebben niet eens een proefrit gemaakt toen de koopovereenkomst werd ondertekend. Vooraf op internet heb ik wel wat andere auto's in deze klasse bekeken maar de Spark kwam er (ook financieel) steeds als winnaar uit. Standaard 4 cilinders, 5 deuren, 5 zitplaatsen, airo, LPG, elektrische ramen, uitgebreide radio, 3 jaar garantie; een complete auto dus.
De eerste kilometers waren wennen. Natuurlijk had ik vooraf de testrapporten en rij-impressies gelezen en gezien en wist dat ik niet in een Ferrari zat. Vooral de lichte koppeling (motor sloeg een paar keer af) en de beperkte acceleratie was wennen als je vanuit een Golf in een kleinere klasse stapt.
Maar nu een week en 500km verder begint het te wennen; het rijdt goed. Vandaag de eerste lange file. Door de lichte koppeling reed het wel erg schokkerig. Ik hou het voorlopig op nieuwigheid. De motor is helemaal stil als je voor een verkeerslicht staat. En met de beschikbare power kun je goed meekomen in het verkeer, hoewel de trekkracht tussen 2000 en 3000 toeren tegenvalt. En ik kan vanachter een vrachtwagen op de snelweg in z'n 5 gewoon inhalen, zonder dat iedereen achter mij volop in de remmen hoeft te duiken. Van de dealer moet ik de Spark de eerste 1000km pittig inrijden, want het is echt een toerenmotor. De eerste 700km alleen op benzine, daarna ook op LPG.
De zit is lekker hoog én goed, ook op wat langere afstanden. Zicht rondom vindt ik goed. Wel heb ik bij een audiowinkel een versterker en speakers voor achterin gekocht, het oor wil ook wat, en de fabrieksspeakers schieten daarin te kort. En een armsteun besteld die op Ebay in alle soorten en kleuren worden aangeboden.
Wat ik wel mis is een klokje. Die is er dus echt niet! Wel airo, elektrische ramen, toerenteller ed, maar niet een simpel klokje, ook niet in de radio. Zit alleen in de boordcomputer bij een duurdere uitvoering. Dat is wel een misser van Chevrolet, een klokje is zo basic! Inmiddels zit er zo'n lelijk plakklokje op m'n dashboard.
Ook wil ik nog winterbanden onder de Spark zetten nu de winter toch nog blijkt te komen. Alleen krijg ik maar geen reactie van de importeur of dit ook 165/70 of 175/70 banden mogen zijn ipv de 155/80 (allen R13) die er nu onder liggen (ivm garantie). Dit lijkt me toch niet zo'n heel ingewikkelde vraag.
De reacties van m'n omgeving op m'n zwarte "truttenschudder" zijn positief. "Leuk en ruim karretje, je hebt groot gelijk".
Conclusie so far: tevreden over het besluit, de auto én de prijs/kwaliteitsverhouding. Volgende keer de eerste LPG ervaringen...
Op LPG
- 1.000 km
Vol verwachting drukte ik bij km stand 690 voor de eerste keer op de schakelaar op het dashboard om over te schakelen op LPG. Schokvrij en zonder dat ik er verder iets van merkte vervolgde ik mijn reis op LPG. Ook qua beschikbare power merkte ik amper verschil tov rijden op benzine. Bij aflevering was zowel de benzine als LPG tank afgetankt. Bij het omschakelen brandden alle groene indicatie ledjes, dus mijn aanname is dat de LPG tank helemaal vol zat. Die ledjes zijn trouwens wel lastig te zien omdat ze min of meer horizontaal op het dashboard staan.
De dagteller heb ik bij omschakeling op “0” gezet. Enigszins teleurgesteld moet ik constateren dat 254 km verder er nog slechts één ledje brandt dat inmiddels ook al is gaan knipperen. Dit zou een verbruik van 1:10 betekenen (80% vulling van de 31 liter tank = 25 liter LPG in de tank) Misschien zat de tank toch niet helemaal vol?
Vanmorgen voor de eerste keer LPG getankt. Op sites met Spark-reviews heb ik veel negatieve ervaringen over de LPG aansluiting van de Spark gelezen. Die wordt door veel rijders als fragiel gezien en het tanken zelf wordt als uiterst omslachtig, onhandig en zelfs gevaarlijk ervaren. Omdat ik al in meerdere verschillende auto’s met een LPG installatie heb gereden was LPG tanken niet nieuw voor mij. Misschien komt het daarom dat ik die negatieve ervaringen en berichten van andere Spark rijders niet herken. De meegeleverde verloop draaide er soepel op en af, de bajonet sluiting van de slang ging er goed op en af en er was geen lekkage van gas tijdens het tanken. Wel ontsnapte wat gas bij het loskoppelen van de slang, maar dit heb ik nooit anders meegemaakt bij alle tankbeurten met verschillende auto’s in het verleden. Wel heb ik bij de Spark de dop van de benzinetank eraf gedraaid en heb tijdens het tanken uit voorzorg (door die verhalen over fragile constructie) de slang bij het verloop vastgehouden. Als dit het onhandige en omslachtige is dan vindt ik dat persoonlijk nog wel meevallen. Maar goed, ieder z’n ervaring. Je hoeft in ieder geval niet gebukt de slang aan en af te koppelen zoals dat bij veel andere auto’s op LPG wel het geval is.
Er ging 19,5 liter in de tank, dus wellicht had ik met dat ene knipperende ledje nog wel even kunnen doorrijden? Of misschien moet het signaleringssysteem in de auto zichzelf eerst inregelen? Overal lees ik dat je op een volle tank ca 300km moet kunnen rijden, dus ik ga dit in de gaten houden.
Als je op LPG rijdt start de motor altijd op benzine. Als de motor een poosje loopt wordt er automatisch overgeschakeld op LGP. Wat me daarbij opviel is dat het wel 2km duurt voordat er wordt omgeschakeld. Maar misschien heeft dat wel met de huidige buitentemperaturen te maken want sinds de auto werd afgeleverd heb ik het gevoel dat ik in Siberië ben.
Een ander veelgelezen verschijnsel is het gebonk van de schokbrekers wanneer over drempels en klinkerwegen gereden wordt. Omdat de schokbrekers niet zouden voldoen door het extra gewicht van de gastank. De wijk waar ik woon ligt vol met drempels, maar met nu 1000km op de teller heb ik nog geen enkele keer gebonk gehoord. Ook dit ga ik natuurlijk scherp in de gaten houden de komende tijd.
Inmiddels is de Spark enigszins “gepimpt” met nieuwe speakers in de hoedenplank en een versterker om achterin het geluidsvermogen op te krikken. Daarnaast zonneschermpjes uit de Chevrolet accessoirelijst op de zij- en achterruiten gezet (soort “privatglass” nu, staan heel goed bij de zwarte kleur van de auto). Een bestelde armsteun op Ebay in Australië is onderweg net als spatlappen die vanuit Zuid-Korea onderweg zijn.
De winterbanden moeten ook nog (155/80R13) geleverd worden, al moet dat wel echt gaan opschieten want inmiddels staat de zwarte Spark volledig witgesneeuwd buiten…
Conclusie na 1000km; nog steeds zeer tevreden, ook op LPG!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.