BMW X5 4.4i Executive (2002)
Uitvoering | X5 4.4i Executive |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Nieuwe gezinswagen
Na vele reviews gelezen te hebben wordt het tijd om zelf een review te schrijven.
Na 6 jaar met heel veel plezier een Bmw 530i sedan uit 2002 gereden te hebben vond ik het wel tijd voor wat groters. Niet alleen qua laadruimte maar ook qua motorisering. Niet dat de 3l 6 in lijn te min is maar t smaakt naar meer en mijn liefde voor de V8.
Gezien het formaat gezin (4kids) kwam ik niet helemaal meer met de sedan uit. Middels een multimac 4seats kan ik alle kindjes op de achterbank kwijt waardoor ik niet direct aan een 6/7 vast zit dus heb nog vrij veel keuze. Heb een tijdje gekeken naar de BMW 5 touring van de e60 generatie maar is toch niet helemaal mijn model en ben toch wat meer van de oudere auto's. Ik mis emotie en robuustheid bij de nieuwere auto's.
Een e39 540i touring zou dan een logische zet zijn maar was eigenlijk wel toe aan iets anders.
De 5 serie was onze gezinsauto en als ik er alleen op uit ga doe ik dat altijd in mijn 1973 oldsmobile Cutlass suprème met een 5,7 l V8. Vandaar mijn liefde voor de V8. Ondanks dat de 5serie op alle vlakken een betere wagen is, zie ik het toch als een compromis. Ook woon werk verkeer 100km reed ik dagelijks in de zomermaanden met de Olds. Roffelend tussen het grijze leasepark over de A1. Prachtig!
Bij toeval kwam ik bij een x5 4.4 uit. Ruimte, net iets anders dan de 5serie maar wel van dezelfde brouwkwaliteit, V8 en wat ruiger en stoerder voorkomen met wat Amerikaans bloed. In mijn ogen meer emotie en het plaatje was dus compleet!
BMW X5
Na enige tijd gezocht te hebben op het net kwam ik op een mooi exemplaar bij een Bmw specialist in Eindhoven uit. Precies de kleurstelling wat ik wilde met chique zegelringen interieur zoals ik dat zelf altijd noem. Na wat research op het net kende ik de kwalen en bij dit exemplaar was alles recentelijk aangepakt. Bakrevisie, ketting spanners etc etc en na een proefrit was ik direct verkocht. Toch wel jammer dat wanneer je een "in technisch volledig in top staat verkerende wagen" koopt direct na aankoop het stuurhuis bonkt en wat geluid geeft bij max insturen. Volgens monteur moet stuurhuis op termijn vervangen worden. Geen apk afkeurpunt maar het hoort niet en begin toch zo af en toe aan te storen.
Ervaring.
Inmiddels een half jaar in Mn bezit en bevalt tot nu erg goed. Een paar maanden oudere wagen dan Mn vorige 5 serie maar op t eerste oog een nieuwer model. Is hij theoretisch ook maar niemand kan geloven dat deze wagen van dezelfde leeftijd is als de vorige 5 serie. Mede door gebrek aan roest en strakke lak.
De auto rijdt erg fijn en de vering is veel stijver dan ik verwacht had maar niet storend en is nog wel comfortabel. De rij eigenschappen verbazen mij. Voor zn gewicht gaat hij vlot de bochten door en voelt als een "normale" sedan aan. Hij is niet heel erg snel maar vlot genoeg. Ook niet echt top prioriteit bij dit soort auto's wat mij betreft. Ik vind m fijner rijden dan mijn vorige 5 serie. Ook de hoge zit is echt top. In de 5 serie zit je als een prins, de x5 als een koning. Een maat van mij die er laatst een stuk ingereden had en zelf in een moderne Bmw 3 coupe rijdt, was zwaar onder de indruk van de "moderne" rij eigenschappen. Leuk detail.
De wagen is erg stil van binnen en ondanks het feit dat je niet in de gaten hebt dat je snel te hard rijdt nodigt hij zeker niet uit om stevig te gassen. Het is een genot en beleving om in deze wagen te rijden, ook rustig cruisend. Het is goed te merken dat je in een auto rijdt waar 15 jaar geleden nog een ton voor neer gelegd is. Praktisch gezien heeft hij ook genoeg opberg ruimte. Ook rondom de dash en midden console. Veel meer dan de e39. Ook niet onbelangrijk. Dubbele achterklep ook super makkelijk en handig.
Verbruik.
Als je zo'n wagen koopt mag je misschien niet zeuren over verbruik. Met gemiddeld 1 op 7 doe ik dat ook niet. Voor een wagen van deze leeftijd, 4.4 V8 en gewicht van bijna 2100 kg vind ik dat best netjes. Hoewel ik prima met 100 op de A1 kan cruisen ben ik geen zuinige rijder en worden de meeste Kilometers in de stad gemaakt. De 5 serie van 1530 kg en 3.0 reed iets meer dan 8km met 1 liter. Voornamelijk snelweg kms. Ken een aantal mensen die deze cijfers ook met een opgefokte 4 pitter halen maar die hebben niet de eigenschappen van een V8. Tot nu echt het geld van wat hoger verbruik waard!
En dan het geluid.
In de auto hoor je vanuit de dash je een fijn motor geluid en bij flink intrappen wordt je op een heerlijk V8 soundje getrakteerd. Eindeloos mooi geluid en verveelt nooit. Hoewel het geluid op de achtergrond bij gas altijd wel te horen is en er al een sportpakket op zit mag het van mij absoluut wat harder. Door de kleurstelling in en ex is het best een chique wagen dus vind ik een permanent harder geluid niet echt gepast. Om die reden ga ik binnenkort een cut out plaatsen achter de eerste demper die de hoge tonen uit het geluid haalt. Hierdoor geeft hij (als t goed is) op zn tijd een beter hoorbare donkere roffel en bij klant/familie bezoeken gaan de kleppen weer dicht op standje beschaafd;)
Onkosten.
Over onkosten kan ik nog weinig vertellen. Heb wel al wat kleine zaken die ik al moet vervangen maar dat weet je met een wagen van deze leeftijd. Dan heb ik het over de ruitenwisser achter defect, gebonk in stuurhuis, luchtbalg, stoelmotor, raammotor deurhendels etc. Hopelijk blijft het voorlopig hierbij. Wel heb ik het idee dat wat ze mechanisch veranderd tov de e39 van mindere kwaliteit is. Deurhendels kapot na openen tijdens vorst. Hopelijk geen dure ingreep want dit gebeurde na minimale krachtsinspanning dus zal niet laatste keer zijn. Mn zoon leunde op het open raam (niks geks) en ook direct stuk. Moet ook nog gerepareerd worden. Zouden bekende kwalen zijn.
Ik zal over enkele maanden een vervolg posten...