BMW i3s 94Ah (2018) #4
Uitvoering | i3s 94Ah |
Bouwjaar | 2018 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
Pure fun!
Over enkele weken heb ik de i3S twee jaar in mijn bezit, en ik heb er al 63K opzitten, hoog tijd voor een review die verklaart waarom ik “i3S FAN” ben.
Dat ik een i3 rijder zou worden stond niet in de sterren geschreven. Mijn vorige wagens waren grote zware, zakelijk gereden diesels, met als summum twee VW Phaetons, een wagen waarvan ik ook nu nog steeds een hevige fan ben. Alhoewel twee totaal tegengestelde soort auto’s, zijn er toch overeenkomsten tussen i3 en Phaeton: hun compromisloze ontwerp, en het feit dat ze ondanks hun vele kwaliteiten niet gesmaakt werden/worden door het grote publiek, onder meer wegens hun uiterlijk: dat van de i3 te onconventioneel, en dat van de Phaeton te anoniem.
Toen de lease van de 318d GT, die de laatste Phaeton op last van de boekhouder ☹ had opgevolgd, ten einde liep werd het tijd om naar een opvolger uit te kijken. Dat zou eigenlijk een Tesla 3 worden. Onze CEO, een enthousiaste S-rijder, had onze fleetmanager immers opgedragen 10 voorschotten te betalen zodat het hele management zou kunnen overschakelen. Maar voor mij was het te vroeg, de boot was nog niet aangekomen. Ik kon dus vrij kiezen, en omdat ik sinds de overname van mijn bedrijf veel minder lange afstanden doe en 90% van de tijd alleen in de wagen heen en weer naar Brussel pendel, keek ik uit naar iets compacters met een wat hogere funfactor, een BMW 125i bijvoorbeeld.
Aan een i3 dacht ik helemaal niet. Ik had er wel wat over gelezen, en hield van het originele ontwerp en hi-tech materiaalgebruik. Mijn toen 79-jarige moeder had er al 4 jaar één, en de enkele keren dat ik met haar mee boodschappen had gedaan was ik wel onder de indruk van het originele, kwalitatieve interieur en het zachte, fluisterstille rijden, maar dynamische kwaliteiten had ik hem niet toegedicht. Tot ik bij mijn BMW dealer werd uitgenodigd voor de voorstelling van de nieuwe 7-serie, (als oud-Phaetonrijder zat ik blijkbaar nog in hun database voor die klasse)
Tijdens de receptie bekende de eigenaar van de garage mij dat hij nog nauwelijks met zijn 7-serie demo-exemplaar had gereden, omdat hij ook nog een i3 had staan, die hij altijd nam omdat hij die veel leuker vond om mee te rijden. Hij kreeg zelfs opmerkingen van zijn verkopers, die vonden dat hij zich wat meer moest “tonen” in die nieuwe 7. Hij raadde mij aan de aangekondigde i3S eens uit te proberen als alternatief voor de 125i, die het jaar daarop toch zou worden vervangen.
Enige tijd later kreeg ik er één een dagje mee, en ik was direct verkocht: ik heb me een hele dag geamuseerd met het altijd onmiddellijk aanwezige en constante koppel, het agile en elastische motorkarakter en, na enige gewenning, het “one-pedal” rijden: alsof de auto aan je rechtervoet hangt, een heel spontane manier van rijden. En daarbij nog als kers op de taart de ongelooflijke wendbaarheid met dank aan de achterwielaandrijving en het directe stuur, waardoor je hem lekker in de bochten kan gooien. Ik kreeg zowaar het rijgevoel van de 323i van 40 jaar geleden terug!
Bovendien vond ik er de i3S heel wat beter uitzien dan de standaard i3, met z’n bredere sporen en 20’ velgen. Range-anxiety had ik niet echt, ik zag mijn 79-jarige moeder, die nog de eerste versie met kleinere 22 kWh batterij heeft, vlot stekkeren en had enkele maanden mijn dagelijkse kms genoteerd, de 190km reëel van de 33 kWh zouden zeker volstaan. Voor de toen nog leverbare REX-versie heb ik dan ook niet gekozen wegens de wat mindere prestaties (bijkomend gewicht) en het frequentere onderhoud van deze versie. Bovendien vond ik het maar een halfslachtig compromis, als je elektrisch gaat, dan direct all the way!
Exit 125i dus. Binnen de kortste keren was de bestelbon getekend voor een bijna full option Imperiaalblauwe i3S met het bruin lederen “Suite”-interieur. Vrijwel enige niet gekozen opties: automatisch parkeren (kan ik zelf wel) en sunroof (te klein en kan niet volledig open) De i3S was ook nog eens vlot leverbaar, en zo kwam ik half juni 2018 al in het bezit van mijn nieuwe toy. Intussen was bij mij thuis en op kantoor een wandlader geïnstalleerd.
We zijn bijna 2 jaar en 60K+ km verder, en ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Over de dynamische kwaliteiten heb ik het hierboven al gehad, daar geniet ik nog elke dag van. En de i3 blijkt ook nog eens comfortabel te rijden, ondanks de laagprofiel 20-duimers. Hooguit gedraagt hij zich wat “springerig” op kort opeenvolgende oneffenheden, maar dat is onvermijdelijk met een lengte van nauwelijks 4m en dito wielbasis. De dunne stoelen zitten verrassend goed, ook op lange afstanden. Hij rijdt uiteraard trillingvrij en stil. Alleen bij hard optrekken hoor je een soort gefluit, als een straalvliegtuig, wel leuk eigenlijk. Door zijn ontwerp “van binnen naar buiten” en het ontbreken van een middenconsole voelt hij voorin erg ruim aan. Het is wel eerder een 2+2, achterin zit je wat krap, maar daarvoor heb ik hem dus niet gekozen, ik zit er 99% van de tijd alleen in. De suicide-doors vind ik heel praktisch, je kan de auto openzetten als een kleerkast, en op je gemak je spulletjes achter de voorzetel zetten/hangen.
De range van mijn 33 kWh versie is in de meest ongunstige omstandigheden (sportstand / winter / snelweg) altijd minimaal 140km. Vermits mijn dagelijks traject 2 x 65 km bedraagt voor mij dus steeds voldoende. Momenteel (lente, 22°, door de COVID19-maatregelen vooral lokale wegen) is het ong. 180km in “sport” en 215km in “eco”.
Ik laad 69% thuis, steeds tussen 22 en 07u (nachttarief), 25% op kantoor en 6% publiek. Dit laatste is voornamelijk snelladen op langere afstanden. Nooit problemen mee gehad, ook niet in het begin toen je nog enkel wat Allego snelladers had. 50 kW is intussen wel voorbijgestreefd, maar aanvaardbaar gezien de leeftijd van het model, en de kleine batterij is er op een half uurtje toch weer helemaal vol mee.
De batterij heeft momenteel nog een capaciteit van 29,5 kWh, dat is nauwelijks 0,2 kWh minder dan de waarde die het menu aangaf toen hij nieuw was (90% van 33 kWh), op twee jaar tijd dus minder dan 1 pct verloren. Dat komt volgens mij doordat ik bijna altijd langzaam laad, aan ong 2,7 kWh/u. Tijd zat daarvoor, ’s nachts thuis en overdag op kantoor.
Heeft, behalve de beperkte actieradius (die voor mij dus weinig uitmaakt), de i3S nog minpuntjes? Jawel: op de snelweg door de hoge carrosserie nogal gevoelig voor windstoten. De adaptieve cruise control werkt niet met radargolven maar met slechts 1 camera, en laat het bij tegenlicht steeds afweten. En de navigatie toont enkel de met BMW ChargeNow bruikbare laadpalen (en tankstations, maar dat is omdat de software gemeenschappelijk is voor de REX) en actualiseert niet OTA. De frunk is standaard niet water en stofdicht (er zijn wel aftermarket spullen). Geen stuurverwarming verkrijgbaar. Beperkte bandenkeuze door de zeldzame wielmaten. Details.
De onderhoudskost tot op heden is nul. Eerste inspectie (remvloeistof controle, meer niet) is voorzien voor juni, als hij 2 jaar wordt. De oorspronkelijke zomer- en winterbanden zitten er nog op, ik verwacht wel de zomerbanden dit jaar nog te moeten laten vervangen, ze zullen het dan ruim 40K hebben volgehouden, met mijn rijstijl goed zonder meer.
Vermeldenswaard de afgelopen 2 jaar is enkel een vrij ernstig ongeval (airbags actief) vorig jaar in mei, dat goed werd hersteld, alleen had de hersteller wat moeite met de afstelling van de suicide-doors, waardoor ik rechts wat meer windgeruis heb als voorheen, maar er valt mee te leven.
Ik ga dus nog met veel plezier de twee overblijvende jaren van de lease volmaken. Of ik dan opnieuw een i3 bestel zal afhangen van de evolutie mijn rijprofiel, bvb of ik weer regelmatig langere trajecten doe of niet, en van de laatste update die BMW in het vooruitzicht stelt: batterijcapaciteit hoeft er van mij niet bij, de huidige 42 kWh volstaan, eventueel wel graag wat extra vermogen en vooral het snelladen op het actuele niveau brengen (100 KwH/U of meer). Het zal wel zeker weer een BEV zijn, want geen enkele ICE kan hetzelfde dagelijkse rijplezier bieden.
Update 3Y/100K
Afgelopen weekend heeft mijn i3S precies op zijn derde verjaardag de kaap van de 100.000 km gerond, tijd voor een update! Wat onveranderd bleef: het dagelijks rijplezier dat hij mij biedt. Ik ben nog even altijd enthousiast als op de eerste dag!
Intussen kreeg hij een eerste “onderhoudsbeurt”: pollenfilter wisselen en remvloeistof nakijken, meer niet. Was op 20 minuten gefikst terwijl ik wachtte.
Ook wisselde ik de zomer-achterbanden. Ze hielden het 60K vol, met mijn rijstijl een heel goede score. De voorbanden hebben nog ruim profiel, ik zal ze vervangen als ik de winterwissel doe. De keuze van de nieuwe banden was niet moeilijk: in de zeldzame 195/50-20 maat zijn weinig banden beschikbaar, ik was tevreden over de prestaties van de Bridgestone Ecopia en ze waren de stilste, wat toch belangrijk is bij een bijna geruisloze EV.
De batterij blijft het goed doen: kappa max is 28,8 kWh, dwz 97 % van de oorspronkelijke 29,7 kWh bruikbaar. Slechts 3% verlies op 3 jaar/100K: mooi!
Wat uitleg: die 29,7 kWh zijn op hun beurt 90% van 33 kWh. De i3 laat in alle omstandigheden slechts 90% lading toe, en geeft dan op display 100% aan. De hoogste 10% vormen een constante buffer, om de batterij te beschermen bij vol vertrekken bergaf, om speelruimte te hebben voor het uitbalanceren van de cellen, en voor een betere levensduur.
Een andere batterij deed het minder goed: de 12v gaf het op. Een gekend zwak punt van de i3, zowat iedereen krijgt ermee te maken. Omdat hij geen startmotor aan te drijven heeft is het een klein exemplaar, formaat motorfiets ongeveer. Te zwak blijkbaar. Dit was wel het enige defect op 100K.
Belangrijkste nieuwigheid: ik heb me de Bimmercode-app aangeschaft, dat had ik al veel eerder moeten doen! Met deze app kan je de instellingen van elke BMW vanaf ca. 2005 verder wijzigen dan via het gewone menu, en een aantal “hidden features” activeren. Ik activeerde de sportstand bij vertrek (iplv “comfort”, eco-rijders kunnen ook permanent “eco+ mode” inschakelen), zette de ACC op de kortste stand bij inschakelen, wijzigde de temperatuur van de stoelverwarming (kan je per graad instellen! Goede feature, want de standaardinstellingen lijken wel geconfigureerd voor poolreizigers), deactiveerde die vervelende pop-up in het navigatiescherm bij wijziging geluidsvolume + nog wat kleinigheden. Het zijn details, maar ze maken het rijden zoveel aangenamer.
Wat de toekomst betreft: aangezien mevrouw i3S over 1,5 jaar haar C200d gaat vervangen door een BEV met voldoende range om op reis te gaan, overweeg ik over 2 jaar af te zien van mijn firmawagen en privé een recente gebruikte i3S te kopen voor mezelf, die dan ik volledig kan aanpassen aan mijn wensen. Ik blijf dus een diehard i3S fan!
UPDATE 4Y/143K
De i3s heeft intussen eind juni z’n 4e kaarsje uitgeblazen, en het zullen er 5 worden, want ons fleet-management heeft alle 4Y contracten begin dit jaar naar 5Y omgezet. Dat heeft voor-en nadelen.
Voor: ik mag er fijn nog een jaartje mee rijden en zal hem volgend jaar, met 175 Kkm op de klok, hopelijk voordeliger kunnen afkopen van de leasemij.
Tegen: ik wou eigenlijk dezelfde opnieuw bestellen, maar vermits de productie in juni is stopgezet zal dat volgend jaar niet meer lukken ☹
Er is eigenlijk niet veel bijzonders te melden mbt afgelopen jaar: 143 Kkm op de teller vandaag, nul defecten, enkel binnen geweest voor de tweejaarlijkse inspectie van de remvloeistof en vervanging interieurfilters. Tegen de winter zullen er nieuwe winterbanden rondom moeten komen. Die slijten veel sneller dan de bredere zomerbanden, ze zijn dan ook maar 155 breed, en houden het maar 30K vol. De zomerbanden daarentegen: voor nog steeds de oorspronkelijke (intussen 90K!), achter vervangen na 60K. Mooi!
En dan de SoH: na drie jaar aan een stuk slechts 1% verloren te hebben is het nu plots 3%: KappaMax is 28,1 ttz 94% van de 29,7 bruikbaar. De reden is niet ver te zoeken: waar ik de eerste drie jaar zelden snellaadde, doe ik het nu vaak, aangezien ik regelmatig naar Keulen rij (ik doe een patrimoniumanalyse van ons NRW-filiaal). Om de ong 270 km overbruggen moet ik onderweg telkens één keer 0-85% laden. In het begin wisselde ik wel met een collega’s Tesla 3 LR om de afstand in één keer te kunnen doen, maar dan verloor ik bijna evenveel tijd om ’s ochtends bij haar langs te rijden als ik met laden onderweg kwijt zou zijn. Bovendien heeft de desbetreffende collega op kantoor de bijnaam “Miss Crash”, waardoor ik me ook niet helemaal lekker voelde bij het idee dat ze de hele dag met m’n geliefde i3S rondreed. Dan liever een half uurtje vroeger opstaan en onderweg laden, de laadtijd kan ik toch uitstekend gebruiken om eea voor te bereiden.
Nog een jaar te gaan, maar toch komt de opvolger al ter sprake, gezien de huidige lange levertijden moet ik in september al bestellen voor juni volgend jaar. Ik kreeg van onze “Fleet” een lijstje met de Audi Q4, Lexus UX 300e, MB en EQB, Tesla Model 3, Polestar 2, Volvo C40, VW ID4 77 kWh Pro, BMW iX1 ...
Aangezien ik geen SUV wil, lijkt het me een no-brainer dat ik voor de Tesla 3 zal gaan, die steekt er qua technologie, rijplezier, ruimte, prestaties, verbruik en uitrusting met kop en schouders bovenuit.
Maar dat is toekomstmuziek, intussen nog een heerlijk jaartje met de i3S. Ik ben en blijf immers in de eerste plaats jullie: i3S-fan!
HELEMAAL VAN MIJ!
Dat heerlijke extra jaartje duurde iets minder lang als voorzien, aangezien m’n nieuwe iX1 sneller dan aangekondigd werd geleverd (jawel, geen Model 3, waarom lees je in m’n iX1 review die er aankomt).
Zodoende moest ik mijn geliefde i3S vroeger inleveren, tenzij ik hem afkocht natuurlijk ...
Zo gezegd zo gedaan: ik vroeg onmiddellijk prijs aan de LeaseMij, en aangezien ik online geen enkele i3 uit 2018 had gevonden onder de 20 KEUR, nam ik me voor elke prijs onder de 20 te overwegen.
De LeaseMij deed er erg lang over om een prijs op te geven, en eiste wegens garantie-issues dat ik de wagen via een vennootschap zou kopen aangezien hij meer dan 120K op de teller had. Volgens mij wisten ze niet goed raad met een EV met zoveel km (173K)
En wat ik gehoopt had realiseerde zich: ze vroegen … 13 KEUR BTW incl. Ik wist niet hoe snel ik de offerte moest ondertekenen en terugsturen!
Via een vestzak-broekzak operatie kocht m’n broers vennootschap vervolgens de wagen, en factureerde hem dezelfde dag nog aan mij door. De i3S was van mij!
Wat heb ik nu in bezit: een i3S 94Ah in topconditie, schadevrij op wat steenslag en een nauwelijks zichtbare kras onderaan op de achterklep na. Met 173 Kkm en een batterij SoH 93% (er is weer een procentje afgegaan) en de oorspronkelijke remblokken waar nauwelijks een kwart is afgesleten. Extraatje: kort voor de overname 2 nieuwe achterbanden gekregen bij de winterbandenwissel. Fijn!
Nu hebben we er dus een hobby-auto bij. Hij zal de komende jaren weinig rijden, ik hou hem immers voor mijn pensioen over 6 jaar. Intussen is het wel fijn met minimale kosten een extra fun- auto achter de hand te hebben. Wordt dus vervolgd!

BMW i3 Executive 120Ah 42kWh/Adaptive/Leder/Camera/W-pomp/3-fase/19"

BMW i3 S 184pk Executive 120Ah 42 kWh/Sunroof/H-kardon/Leder/20"/W-pomp/3-Fase
- 2019

BMW i3 Basis 120Ah 42 kWh / Camera / Navigatie / 19'' / Harman Kardon / Stoelverwarming / Cruise Control / Warmtepomp / Getint glas