BMW i3s 120Ah (2018)
| Bouwjaar | 2018 |
| Jaar van aanschaf | 2019 |
| KM-stand bij aanschaf | 6.000 km |
| KM-stand laatst | 118.000 km |
Mooie stap naar electrisch rijden
Ik was erg benieuwd naar electrisch rijden, op vakantie met de auto gingen we eigenlijk niet meer én ik zat meestal alleen in de auto. Een mooie aanleiding om de overstap naar electrisch rijden te maken. Hoe dat is bevallen? Spoiler alert: erg goed!
De keuze
Voor mij was de keuze niet zo ingewikkeld: ik wilde BMW blijven rijden. Eind 2019 was er bij BMW keuze uit 1 model: de i3. Gelukkig was er toen ook een s uitvoering die er in mijn ogen net wat beter uitzag en bij het rijden fijn stabiel bleek (bijvoorbeeld nauwelijks zijwindgevoelig). Ik heb zowel in Nederland als in Duitsland gezocht, en uiteindelijk in de buurt van Hamburg de gezochte uitvoering gevonden: een i3s uit eind 2018 met 120aH accu en met onder andere leer op de (fijne!) stoelen, Harman Kardon audio, adaptieve (matrix) led verlichting, Apple CarPlay, comfort opening en active cruise control met stop & go (en met de mogelijkheid om in de file de auto zelf te laten rijden). Wat er ook opzit: een panoramadak; prima maar voor mij geen noodzaak.
De verwachting
Door wat proefritten wist ik al de i3s behoorlijk stil was (echt een pluspunt van electrisch rijden) en dat ik op de terugrit vanuit Hamburg naar Nederland geregeld zou moeten laden. Dat laatste klopte, want december en boven de 100 loopt het verbruik in ieder geval bij dit model toch wel sterk op. Wat ik verder verwachtte: een erg leuke rijervaring. En dat is al die jaren inderdaad zo gebleken en gebleven.
De ervaring
in de ruim 5 jaar dat ik de auto heb gereden (zo'n 20.000 kilometer per jaar) heb ik de i3s als een erg fijne auto ervaren. Vooral de hothatch kant is erg leuk: hij ligt goed op de weg, heeft een fijne besturing en is ook lekker vlot. Zeker dat laatste maakt dat het verbruik bij mij tussen de 18-20 KW lag per 100 kilometer. Dat verbruik maakt ook dat de range niet erg groot is, maar dat heb ik zelf nooit als een probleem ervaren. In ieder geval met mijn gebruik niet: ergens naar toe en zonodig ergens bijladen terwijl ik bij een afspraak of op bezoek was. Dat ging altijd prima. En ook buitenlandse trips waren prima te doen: stuk rijden, aan de snellader, koffie, broodje, en weer door. Electrisch reizen vond en vind ik dan ook erg fijn. Wat betreft het snelladen: de snelheid ligt niet hoog (50 kwh) maar is wel een rechte streep tot zo'n 85%, dus voor een auto uit 2018 helemaal niet slecht.
Verdere ervaringen? Ik heb een aantal keer gehad dat het multimedia scherm 'op zwart' ging, maar daarna startte het altijd weer op. Verder geen problemen gehad: de auto deed het altijd, er is niets kapot gegaan en ook niets vanaf gevallen. Daarbij heb ik de indruk dat ook de SOH - State of Health - na ruim een ton aan kilometers ook nog vrij hoog is: het bereik is slechts licht lager geworden, ook in de winter.
Kortom
Het electrisch (BMW) rijden is mij erg goed bevallen, zo goed dat ik als opvolger voor zijn grote broer van de i3s heb gekozen: de iX.
De i3s blijft binnen het gezin
Enkele aanvullingen
De BMW i3s is zo goed bevallen dat de keuze van mijn vrouw voor een zakelijke auto op onze eigen i3s is gevallen - die blijft dus binnen ons gezin.
Speciale aandacht geef ik ook nog graag aan het one pedal drive: erg fijn hoe dat in de BMW werkt. Middels het stroompedaal is de mate van regeneratie/afremmen makkelijk aan te passen, van meer naar minder en andersom. Dat gaat traploos en dus niet in 'vaste' standen.
En wat ik ook nog wil delen: van de buitenkant lijkt de auto klein, maar is dat van binnen niet. De toegang naar de achterbank met de suicide doors vind niet iedereen handig, maar de ruimte is er prima. En voorin zeker: een middentunnel ontbreekt (waardoor je desgewenst links én rechts in- en uit kunt stappen) en de voorruit staat ver weg wat ook een ruimtelijk gevoel geeft.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

BMW i3 Executive 120Ah 42 kWh/Leder/W-pomp/Navi-pro/3-Fase/20"
- 2019

BMW i3 Basis iPerformance 94Ah 33 kWh | Harman Kardon | Lichtmetalen velgen multi-spaaks 19" | Parkeersensoren achter
- 2019

BMW i3 Executive 120Ah 42 kWh Schuifdak/H-Kardon/Adaptive/Carplay