BMW 535i Executive (1998)

BMW 535i Executive (1998)

Uitvoering535i Executive
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2006

Eind januari 2006 heb ik mijn trouwe 518i ingeruild bij de Spaanse BMW dealer voor deze 535i Executive. Een handgeschakelde V8, vol opties, complete onderhoudshistorie en een jaar volledige garantie. De kilometerstand was al behoorlijk, maar ik heb eerdere BMWs probleemloos richting 300.000 km gereden.
De belevenis van deze auto is geweldig. Je kunt er zeer confortabel en stilletjes mee cruisen, maar (met name door de handbak) de verleiding is erg groot om de achtpitter te laten werken. De prestaties zijn ook niet kinderachtig. In 7 seconden naar de 100 en een top van rond de 250 km per uur. De wegligging is goed, ook met zeer hoge snelheden (hier kan dat nog!) is de auto niet uit zijn spoor te krijgen. De ESP is een lifesaver, zodra je net iets te veel gas geeft vanuit een bocht grijpt hij prima in.
Het verbruik is volledig afhankelijk van de rijstijl, met 130 km per uur op de snelweg is 1 op 10 te halen, maar gemiddeld kom ik niet boven de 1 op 6 uit.
De staat van onderhoud was bij aanschaf prima, alhoewel ik gelijk 4 Pirelli P7000 banden en nieuwe remschijven en blokken heb laten monteren. Veiligheid voor alles.

Een groot nadeel van deze auto is de onderhoudsgevoeligheid. Het is één en al techniek (vooral electronica) wat het vaak heeft laten afweten. Zoals gezegd heb ik de auto gekocht met volledige garantie en dat hebben ze daar geweten ook! In de eerste periode wat kleine reparaties (spanrollen, claxon, vlotter voor benzinemeter, koelvloeistof reservoir, motor voor raambediening, stabilisatorstang etc.).
Na een paar maanden deden wat serieuzere problemen zich voor:
Bij acceleratie hield de motor in: motormanagement vervangen.
De display van de cockpit viel uit: unit vervangen (typisch BMW probleem).
Het grootste probleem deed zich na een half jaar voor. Alle systemen vielen uit (ABS, ESP, stuurbekrachtiging, instrumenten), verschillende meldingen op het dashboard, paniek. De auto weer naar de dealer gebracht en 2 weken kwijt. Uiteindelijk is het brein van alle electronica vervangen, deze was in de war en was de oorzaak van alles.
Het laatste probleem was afgelopen januari. Bij een koude motor liep de motor zeer onregelmatig, schudde hevig en produceerde een benzinelucht. Auto weggebracht en één van de 4 sensoren in de uitlaat vervangen.
Momenteel is de auto 100% en blijft dat hopelijk ook, helemaal nu de garantie is verlopen. Zonder garantie zou ik nooit zo’n complexe auto kopen, en al helemaal niet bij een ander bedrijf dan een BMW dealer. Expertise is hier gewoon nodig.