BMW 530d Executive (1999) #9

BMW 530d Executive (1999)

Uitvoering530d Executive
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2008

bmw 530 d

vroeger een audi a6 gehad b.j. 1994,gekocht bij km stand 200.000 laatste km stand 500.000.duur in-gebruik, 3 keer motorschade door distributuriem,5000 guldens per keer, + 3 x brandstofpompriem kapot, dan rijd je ook geen meter meer. toen een honda civic , weer dure rep. door gas inst. erg gammele blikkerige auto, slechte remmen bij nat wegdek gleed door , wel goedgekeurd voor apk. ook geen succes, toen een peugeot 306, was aanzienlijk beter en comfortabeler dan de honda civic, kon toen een bmw 318 tds kopen, wat een verschil in kwaliteit met de peugeot, vooral de stevigheid en de afwerking van de materialen valt dan op, ik vond hem eigelijk een beetje te traag met optrekken, en op de snelweg met wat hogere snelheid te veel toeren maken vanwege de te lichte motorisering voor zo n zware auto, ook het verbruik vond ik wat tegen vallen,hij hield al af en toe in toen wij hem kochten, dachten aan een vervuilt brandstoffilter o.i.d. bleek de brandstofpomp te zijn, bleek veelvuldig voor te komen bij deze motor zo tussen de 200.000 en 250.000 km kosten 1250 euro.toen besloten we maar weer eens naar een klasse auto uit te kijken,bij garage gevraagd, waar hij zaken mee deed geinformeerd of hij nog wat had staan, hij had een bmw 530 d automaat.proefgereden vergeleken met de bmw 318 tds viel er eigelijk niks te vergelijken, de motor hoor je bijna niet, de automaat in vergelijking met handschakeling, super comfortabel, de strakke en preciese besturing, de ruimte de afwerking enz. nu inmiddels 70.000 km verder kan ik zeggen dat het beslist geen goedkope auto is in onderhoud. de verzekering is wat duurder , de wegenbelasting is hoog. brandstofverbruik valt heel erg mee in vergelijking met de 318 t.d.s. de te lichte motor moest hard werken gemiddeld 1 op 12, de 530 d loopt bij normaal rijden gemiddeld 1 op 15, de brandstofmeter blijft altijd als je hem net vol gegooit heeft ,lekker lang vol staan. ook bij snelle ritten zet hij het nooit op een zuipen, in vergel. met de 318 t.d.s.kan rustig een lange rit maken 130 km p. uur 1op 16 o.i.d. ook de onderdelenprijzen van deze wagen , zijn natuurlijk niet goedkoop, maar vallen heel vaak erg mee. olieverversen , er hoort synthetische olie in het motorblok, doen we bij de kwikfit, lekker goedkoop in vergelijkeing met de dealer, wel even zeggen dat je de synthetishe olie erin wilt hebben ,anders heb je kans dat de goedkope olie erin gaat, met alle gevolgen van dien.toen we de proefrit maakte schakelde de automaat perfekt, later begon hij kuren te vertonen, als hij koud was schokkend schakelen niet soepel meer.dacht aan de olie van de automaat. gevraagd bij de bmw garage. de olie van de automaat is levenslang gesmeerd, hoef je nooit naart om te kijken. wat bleek ook nadat ik het 1 en ander op internet gelezen had. de automaat moet na tenminste 150.000 km nieuwe automaatolie hebben en een nieuw filter. dit heb ik toen gelijk gedaan, schakelde weer helemaal als nieuw zonder 1 schokje ,ook met een koude motor zeer soepel.poosje geleden liep het vermogen van de motor ongemerkt wat terug. kwam bij grote bmw garage alle cylinders getest, een kapotte verstuiver, wilde niet weten wat dat allemaal ging kosten. kwam bij mijn eigen garage,ook alles opnieuw getest, bleek de luchtmassameter niet goed meer te zijn kosten +- 500 euro. toen had hij weer zijn volle vermogen , toen had ik de smaak te pakken naar nog sneller, chiptunning, afspraakgemmakt was zo gepiept, nooit spijt van ge had alleen maar voordelen+- 20.000 km geleden ingezet, voordelen veel soepeler motor, rookt in elk geval niet, veel meer trekkracht bij lage toeren, pakt soepel op, werkelijk suppersnel, hij raast iedereen voorbij als jevol gas geeft 0 tot 100 in 7 sec. en dat voor een diesel, alleen als ik het vermogen eropzet zet ik hem altijd in de sportstand . dit spaart de automaat. kortgeleden starten hij niet , was ik niet gewent voor zo n betrouwbare auto. de anwb erbij, de oorzaak de nokkenas sensor vooraan onder afdekplaat. de anwb had hem schoon gemaakt ,was nat van olie, tevens zat de stekker los, droog gemaakt stekker vastgezet geen problemen meer, voor alle zekerheid toch maar verniewd. geen duure kosten, laatst lag er plasje diesel onder auto, bleek aansluitbuisje van de standverwarming te zijn. dit waren zo beetje de problemen van de afgelopen 70.000km over de afgelopen bijna 3 jaar, sind kort de auto opgewaardeerd met zwart lederen bekleding lederen deurpanelen, hout langs aircobediening en knopjes voor ruitbed.chome ventilatieroosters, chome randje hier chome randje daar, superchiqe. het is zo n heerlijke auto om naar te kijken en mee te rijden, dat maakt alles wat het kost weer goed, kan geen betere auto wensen.

vervolg

er is veel gescheven over pixel probleem bij bmw ,bij onze auto zijn de eerste 5 pixeltjes uitgevallen van de dagteller, mag na bijna 12 jaar, alles is nog goed afleesbaar, laat het verder voorlopig maar zitten. de lederen bekleding zorgt voor een kraakje hier en een kraakje daar, zit zeker in het feit dat leer minder soepel is dan stof,maar mee leren leven,het staat werkelijk schitterend in deze luxe auto. tevens zitten er verwarmingselementen in de stoelen, laat ik voor de winter aansluiten, lijkt mij wel comfortabel in de winter lekker warme stoelen. elke 530 d heeft standverwarming, deze kan je niet bedienen, deze is ingebouwd om de motor sneller op temperatuur te laten komen, zodat je sneller harder kan rijden. de-standverwarming is ook zelf te activeren via de schakelklok van de boordcomputer, maar dan moet de bmw dealer iets veranderen in de computer, dit lijkt me wel handig in de winter. stel dat je een afspraak hebt een bepaalde tijd, schakeld de klok in bijvoorbeeld 10 miuten voor je wegrijd, voordelen ruiten ontdooit, lekker warm in interieur en de motor vast voorverwarmd,word het weer een beetje comfortabeler in de bmw, verder geen klachten, schokbrekers worden ietsje minder ,na 272.000 km, maar kunnen denk ik wel tot 350.000 km mee, stuurt nog supperstrak, schakeld nog als nieuw, airco, afgelopen 3 jaar nog niks aan gedaan, werkt ook verder nog perfekt,voor volgende zomer,krijgt de airco een beurtje.geen problemenwagen deze bmw gelukkig.