BMW 520i touring Edition (2002)

BMW 5-serie touring
BMW 5-serie touringBMW 5-serie touringBMW 5-serie touringBMW 5-serie touringBMW 5-serieBMW 5-serie

Uitvoering520i touring Edition
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2008

520i Touring Edition Aut.

Vorig jaar na het inleveren van mijn lease auto (Golf V) heb ik mij zelf getrakteerd op een BMW 5-serie Touring. Volgens velen al jaren de maatstaf voor auto's in deze klasse en na iets minder dan een 3/4 jaar en 7.000 km is mij helemaal duidelijk waarom. BMW's slogan "Freude am Fahren" is 100% terecht! Waarschijnlijk konden Mercedes en Audi toen nog veel leren van BMW.

De auto zelf is een 520i Touring Edition Automaat, bj. 2002. Af-fabriek afgeladen met extra's, alleen moet ik het helaas zonder leren bekleding stellen, dit is naar mijn idee het enige wat echt ontbreekt. Het betreft een dealer onderhouden auto, van de 1e (of 2e eigenaar). Hieronder kort samengevat mijn bevindingen tot nu toe:

Prestaties: Goed, echter de 170 pk die de 520i(2.2liter) opwekt zijn eigenlijk net genoeg voor dit formaat en gewicht auto. Het heerlijke geluid en het soepele karakter van de motor in combinatie met de voortreffelijke steptronic automaat maken rijden echter iedere keer weer tot een waar genoegen. Zelf schakelen behoort tot de mogelijkheden maar dat doe ik eigenlijk nooit, omdat de bak telkens de juiste versnelling weet te vinden.

Bij de volgende grote beurt wordt uit voorzorg de olie van de automaat vervangen omdat dat de levensduur van de automaat aanzienlijk schijnt te verlengen (terwijl BMW beweert dat deze olie nooit vervangen hoeft te worden!).

Comfort: Het 1e wat mij opviel toen ik voor het eerst in auto reed was de stilte binnenin. De Golf V was lawaaierig vergeleken met de BMW. Daarnaast is er na 170.000 km nog geen rammeltje te horen, terwijl de golf na 50.000 km al wat minder solide aanvoelde: petje af voor de mannen die dit in elkaar gezet hebben! Qua vering en demping is het onderstel prima, al merk je in bochten natuurlijk wel dat je met een grotere auto te maken hebt. Op dwars-richels in een bocht/oprit/afrit willen de voorwielen weleens het idee geven een "stapje opzij" te maken, maar nooit zo erg dat het oncontroleerbaar lijkt. Dit zou met de Vredestein banden te maken kunnen hebben. Al met al een heerlijke reiswagen, waarbij de achterwiel aandrijving uitnodigt tot spelen in de bochten. Het is mij ook opgevallen dat de standaard ASC (stabiliteitscontrole) later ingrijpt op het moment dat de bak in de Sportstand staat.

Betrouwbaarheid: Enige probleem tot nu toe: een defecte dynamo tijdens het rijden, ik heb wel gewoon naar huis kunnen rijden. Daarnaast heeft het motordiagnose lampje de neiging af en toe aan te gaan, terwijl er niks aan aan de hand lijkt. Kwestie van gewoon negeren, tenzij iemand weet hoe je dit kan resetten zonder uitleesapparatuur. Daarnaast vraagt de motor om de paar duizend kilometer om wat extra olie, maar dat schijnt bij dit type blok (M54 als ik mij niet vergis) en deze km-stand wel vaker voor te komen.

Kosten: Benzineverbruik ligt tussen de 1 op 8 (stad) en 1 op 12~13 (snelweg). Qua onderhoud tot nu toe een grote beurt laten uitvoeren bij BMW Hans Severs in Alphen aan den Rijn. Kosten waren ongeveer EUR 750. Prima bedrijf trouwens: goede service en geen onnodige werkzaamheden zoals standaard nieuwe ruitenwissers bij veel andere dealers. Ook netjes vooraf gebeld voordat er extra werkzaamheden werden uitgevoerd.

Ik kan iedere autoliefhebber die op zoek is naar een ruime en degelijke auto zeker deze 5 serie aanraden, allen zou ik persoonlijk gaan voor een sterkere uitvoering (525i/530i). Wel opletten dat er altijd netjes onderhoud volgens het boekje heeft plaatsgevonden, maar dat spreekt voor zich. Inmiddels is de auto voorzien van 16 inch BMW multi-spaak velgen met iets plattere banden (225/55/16) i.p.v. de 15 inch velgen (banden 225/60/15) op de foto, waarvoor trouwens heel lastig banden voor te vinden zijn. De auto stuurt nu iets scherper en voelt minder "sompig" aan.

Update:

De oorzaak van het motordiagnose lampje is inmiddels bekend en opgelost. De oorzaak bleek een verstopte "olie-separator". Dit is een soort vacuum membraam welke oliedampen uit het blok afzuigt en welke onder het inlaatspruitstuk zit. Een defect aan dit onderdeel is o.a. te herkennen aan een olie vuldop welke bij draaiende motor vacuum wordt gezogen en er zeer moeilijk vanaf gaat. Onderdelen bij de dealer gehaald en met hulp van een kennis op zaterdag ochtend verholpen. Motor loopt nog mooier dan eerst en waarschijnlijk is het olieverbruik nu minder.
Dit komt volgens de dealer trouwens vaker voor bij dit type blok (ook de 2.5l en 3.0l) en deze leeftijd.

Binnenkort wordt er een tv module en dvd speler in de auto ingebouwd. Ik moet alleen nog even uitzoeken of er nog een tv antenne bij moet om in buitenland tv te kunnen kijken op het navigatie scherm.

Update

Gisteren de Beemer weer opgehaald van de dealer i.v.m. APK keuring. de nota viel een beetje tegen, maar goed hopelijk kunnen we er weer een jaar tegenaan.

Er kwamen geen verassingen uit de APK naar voren, alleen een trillende koplamp door uitgedroogde rubbers en niet goed werkende handrem. Alles netjes opgelost door de dealer. Dealer adviseerde ook nieuwe achter remschijven en blokken, maar dit heb ik maar niet laten doen aangezien de prijsopgave hier voor € 550 bedroeg, terwijl een de complete set onderdelen via internet voor € 150 te krijgen is.

Daarnaast de olie van de automaat laten wisselen inclusief filter en pakkingen. Is wel een dure grap (ongeveer € 300) maar hopelijk is de levensduur van de automaat aanzienlijk verlengd. Grappige is dat de dealer eerst volhield dat een oliewissel nooit nodig is, maar aan de telefoon vertelde dat de olie zijn beste tijd wel gehad had. De automaat nog schakelt nu nog soepeler dan hij eerst al deed.

Ik houd jullie op de hoogte!

Hij is ingeruild...

Na ongeveer 20.000 km heb ik besloten de 520i in te ruilen tegen een 530D omdat ik met 15.000 km+ per jaar denk ik per saldo iets goedkoper uit ben. Zie hiervoor de nieuwe review.

Sinds de laatste update weinig problemen gehad behalve een storing in de ABS/ASC. Met een revisie ABS computer van D-parts was het probleem uiteindelijk opgelost, wel een dure grap zo op de valreep (400 Euro). Daarnaast een paar duizend km geleden uit voorzorg automaat olie laten verversen. Ik zal de karakteristieke 6-cilinder benzine huil van de 520i wel missen...