BMW 328i Touring High Executive (2012) #2
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 17 km |
| KM-stand laatst | 10.000 km |
BMW 328iA Touring HE Sportline: FANTASTISCH!
BMW 328iA Touring High Executive Sportline (F31)
Sinds november 2012 rij ik in een BMW 328iA Touring. Om een korte samenvatting te geven van mijn eerste ervaringen: FANTASTISCH!
Intussen heb ik circa 10.000 km gereden waarvan twee trips door Duitsland, dus ik heb de auto goed uit kunnen proberen. Het grootste pluspunt aan de auto is zeker de motor. Geen zes in lijn zoals veel BMW liefhebbers graag hadden gezien, maar een viercilinder. Maar wees gerust; met 245pk en 350nm heeft de auto absoluut geen probleem om zich staande te houden in het Duitse autobahn geweld. Ook op hoge snelheden pakt de motor goed op en heeft altijd reserve om nog goed te versnellen. Zeker het versnellen van circa 120 km/h naar 180 a 200 km/h in de sportstand is verbluffend. Ook van stilstaand naar 100km/h is een leuke ervaring. Uiteraard wordt in de praktijk de 6,0 seconden die BMW opgeeft niet gehaald, maar onder de 7 seconden in de praktijk is voor een touring een respectabele prestatie.
De trips in Duitsland waren met goed weer, dus ik heb ook even de topsnelheid kunnen uitproberen: ook met drie personen met veel bagage is 250 km/h geen probleem. Vooral tot circa 230km/h blijft de auto zeer goed versnellen, daarna gaat het rustig aan richting de afgeregelde top van 250km/h (iets meer op de teller).
De verschillende standen waarin je de auto kan zetten (eco pro, comfort, sport en sport plus) zijn zeer bepalend voor het gevoel van de auto. Mijn inziens is de auto te zacht afgesteld en reageren motor, gaspedaal en transmissie te langzaam in de comfort stand. In de eco pro stand wordt het gaspedaal helemaal wollig zonder enige respons op gas geven. In de sport en sport plus stand, zeker in combinatie met het adaptieve onderstel, is dit echter allemaal verleden tijd en rijd de auto weer zoals we van een BMW mogen verwachten: strak in de bochten, veel gevoel in de besturing en een snelle reactie op gas geven. De sportstoelen zitten perfect en zijn voor het snellere bochtenwerk aan te bevelen.
Uitrusting BMW 328iA Touring:
Uitvoering: High Executive, Sportline
Opties op gebied van rijeigenschappen: Automaat met sporttransmissie, Adaptief M onderstel, Variabele Sport Steering,
Exterieur opties: Metallic lak, Dakdragers aluminium, 18 inch ‘397’ velgen behorend bij de Sportline, Extra getint glas
Interieur opties: Sportstoelen, Leder dakota zwart, Interieur lijsten geborsteld aluminium met zwarte afwerking, Alarm systeem, Handbediende zonneschermen achter, Automatische airconditioning, Extra 12v aansluiting, Buitenste hoofdsteunen achter neerklapbaar, Uitbreiding functionaliteit audiofiles, Bluetooth telefoonvoorbereiding, PDC voor en achter
Pluspunten:
Zeer snelle motor die in combinatie met de acht-traps automaat snel reageert. In de Sport stand dan wel te verstaan, in de comfort stand is dit beduidend minder en in de eco-pro stand reageert de auto praktisch niet op het gaspedaal.
Het adaptieve M-onderstel is bij een iets sportievere rijstijl zeer zeker aan te bevelen en het geld meer dan waard. Het zorgt voor een veel strakkere wegligging wat je met name in bochten en op hoge snelheden op de snelweg merkt.
De automatisch openende achterklep is echt ideaal. Hoe vaak kom je wel niet met meerdere tassen in je handen bij je auto, heb je wel de sleutel al in je hand gepakt, maar kan je alles neerzetten om de achterklep open te maken. Bij voorbaat alvast de sleutel in je hand, spullen meenemen, aanlopen, op de knop drukken en de klep gaat open. Ik heb expres niet de optie gekozen waarbij je met een schop onder de achterbumper de achterklep kan openen. Dit schijnt door vuil op de sensoren niet goed te werken terwijl de automatische opening met de sleutel perfect werkt.
Wat ook ideaal is, is de achterraam die apart opengemaakt kan worden. Een nadeel hierbij is echter wel dat de afdekhoes niet automatisch omhoog klapt bij het openen van het achterraam. Bij de vorige 3-serie was dit wel het geval.
Minpunten:
Wat veranderd is ten opzicht van de vorige 3-serie is de plaats van de knoppen op het stuur. In de nieuwe 3 serie zitten de knoppen voor de cruise control links terwijl de knoppen voor de muziek bediening rechts zitten. De cruise control stel je echter eenmalig in en gebruik je tijdens een autorit minder vaak dan de muziekbediening. Een logische manier om in de auto te zitten is voor mij echter met de linkerhand aan het stuur en de rechterarm op de middenarmsteun. Hiervoor zitten de bedieningsknoppen die je het vaakst gebruikt dus precies aan de verkeerde kant van het stuur.
Het navigatiescherm heeft geen eigen lichtsensor die reageert op een donker wordende omgeving en daarmee overgaat op een nachtstand. In plaats daarvan is het navigatiescherm aangesloten op de rijverlichting. Als deze aanstaat schakelt het navigatiescherm automatisch op de donkere nachtstand. Het probleem hiermee is dat ik altijd met verlichting aan rij (ik had de optionele lichtsensor niet besteld) en het navigatiescherm daarmee dus ook overdag in de moeilijker afleesbare nachtstand staat. Mensen met een lichtsensor zullen hier neem ik aan geen last van hebben. Daarom is het dus de moeite waard om deze als extra optie er bij te nemen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Hoe zuinig zijn de BMW 320i en 320d (2012-2019)?

Koopwijzer BMW 3-serie - dit moet je weten over de F30/F31
BMW 320d Touring - Doorgelicht