BMW 320d Touring M Sport Edition (2011)

BMW 320d Touring M Sport Edition (2011)

Uitvoering320d Touring M Sport Edition
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2013

Geen nieuwe auto, maar een 2e hands BMW

De Altea waar ik bijna 9 jaar in gereden heb was na 245.000 km wel een keer aan vervanging toe.
Best een lastige keus. Aan de ene kant wilde ik een iets kleinere, lichtere en zuinigere auto, maar het moest wel een leuke auto zijn. Met diesel en automaat. Een auto is niet slechts een vervoermiddel, maar ik vind auto's ook leuk. Dat was ook de reden dat de proefrit in de ix20 zo tegenviel. Waarom ik er in godsnaam een proefrit mee gemaakt heb ...??

Na lang wikken en wegen kwam ik uit bij een Renault Captur.
Maar helaas, die automatische diesel was er in 2013 nog niet. Toen een proefrit in een Megane station gemaakt, die toevallig bij de dealer stond. Fijne auto, maar er mist toch wat. Ik weet zeker dat het een heel verstandige keus zou zijn geweest, maar om nou elke dag in een auto te moeten stappen wat "een verstandige keus is".

En toen kwam een kennis met het idee van een BMW 3. In eerste instantie dacht ik dat dat buiten mijn budget zou vallen. Maar dat viel mee. Oke, ik moest op zoek naar een model dat zo'n drie jaar oud was, maar op zich is het niet verkeerd om iemand anders de eerste afschrijving voor z'n rekening te laten nemen.

Na een relatief korte zoektocht uitgekomen bij een 320d station met 184pk, automaat, sportstoelen, navigatie en panoramadak. Een Duitse import met iets meer dan 84.000 km op de teller.
Na een uitgebreide proefrit was ik helemaal verkocht: dit wordt mijn volgende auto! En een weekje later, er moest nog een trekhaak onder worden gezet, kon ik 'm ophalen. De eerste eigenaar had in 2 jaar en 8 maanden de eerste €35k afschrijving voor z'n rekening genomen en nu was ie van mij.

Wat een geweldige motor, zo soepel en krachtig. De automaat is minder mooi dan de DSG, maar zeker zo soepel en als het goed is minder storingsgevoelig. Achterwielaandrijving is heel even wennen, maar als je eenmaal gewend bent (na een weekje) dan is het wel heel erg leuk. Af en toe de tractioncontrol uit en dan even "spelen".

Ik heb de Beemer nu iets meer dan twee jaar en er staat 161.000 op de teller. Op een kapotte lamp na nog geen problemen gehad. Ook de servicebeurten valken mee. Mooi is dat BMW van te voren een prijsopgaaf doet en deze tot op de cent nauwkeurig waarmaakt (mits er natuurlijk geen onverwachte reparaties noodzakelijk zijn). Het service-interval hangt af van de rijstijl. Bij mij zo rind de 35.000 km. Een beurt kost dan zo'n €450 bij de BMW dealer. Lijkt best fors, maar m'n vorige auto moest om de 15k voor een beurt en dan was ik de ene keer €300 en de andere keer €200 kwijt. Uiteindelijk is de BMW dus zelfs goedkoper.

Een nieuwe BMW is duur, erg duur. Maar heel eerlijk, kwalitatief is het ook wel een heel erg goede auto. Er rammelt werkelijk niets en de geluidsisolatie is super. De motor is formidabel. Veel beter en soepeler dan de TDI motoren van audi/VW. Ik heb nog de 6-gang automaat. Die kan niet tippen aan de DSG. Ben wel heel benieuwd naar de 8-gang van BMW. Die zit zeker in mijn vogende auto. Het verbruik ligt rond de 1:16/17. Voor een auto van dit gewicht absoluut niet verkeerd.

Enige minpuntje dat ik tot nu toe ervaar: de auto is laag. Ik was de hoge instap van de Altea gewend en dat is toch wel erg prettig. Begin 2017 hoop ik dan ook een 320GT aan te schaffen. Iets hoger, maar wel weer een BMW!!

Verkocht

Na 3 jaar en 110.000 km heb ik de BMW verkocht.
Op een kapotte fuseekogel na (al de drempels in NL), is er helemaal niks kapot gegaan. Een zeer fijne rijdersauto, waar ik elke keer met plezier instapte.
Reden van verkoop is dat ik een nieuwere auto wilde met minder kilometers en een iets hogere instap. Het is een BMW 320 GT xDrive automaat uit sept 2013 geworden. Zodra de auto een NL kenteken heeft en ik er mee kan rijden zal ik een nieuwe review starten.