BMW 316i (1988) #3
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 217.000 km |
| KM-stand laatst | 217.000 km |
Mijn allereerste autootje
Mijn eerste woordjes waren automerken, en daarom was het ook niet onlogisch dat mijn allereerste autootje er direct na het behalen van mijn rijbewijs moest komen.
Ik heb mezelf een budget gesteld van maximaal 1000 euro, en net zo lang gezocht tot er iets tussen zat dat interessanter, beter of simpelweg mooier uitzag dan een ouwe Golf of 205.
Iets vinden is sowieso al niet makkelijk. Sinds de invoering van de slooppremie zijn veel ouwe autootjes verdwenen. Dat maakt wel dat de exemplaren die nog over zijn, meestal ook echt te goed zijn voor de sloop.
In Beek, vlakbij mijn eigen woonplaats, vond ik via Marktplaats deze BMW 316i E30 uit 1988. Op de foto's zag 'ie er puntgaaf uit. Vraagprijs was 800 euro.
Vrijblijvende proefrit gemaakt en gezegd moet worden; de auto rijdt super. Soepel en serieus. Het rijden zonder stuurbekrachtiging is natuurlijk eventjes wennen, maar maakt (voor mij althans) dat ik na verloop van tijd wel meer plezier krijg in het auto rijden. Ik rijd, niet de auto met al z'n techniekjes en hulpmiddeltjes.
Na de proefrit de koop gesloten, mits de vorige eigenaar nog een paar kleine dingetjes zou fixen. Niets ernstigs, het ging om defecte interieurlichtjes, een gebroken hendeltje om de ruit mee te openen en het gebrek aan een CD-speler.
Drie dagen later was het zover; de auto zou in de gevraagde staat zijn. Opnieuw een proefrit gemaakt en helemaal tevreden.
De rit naar het postkantoor - om de auto op naam te zetten - verliep probleemloos. Vanaf het moment dat de auto op mijn naam stond begonnen de problemen echter...
De auto heeft de nacht voor het postkantoor moeten doorbrengen. Het arme beestje weigerde te starten. We hebben de auto een paar uur met rust gelaten en het geprobeerd, we hebben 'm met startkabels aan de Mondeo van m'n vader gehangen maar niets mocht helpen. Toch maar de vorige eigenaar gebeld om te vragen hoe dat kon. Gelukkig bood hij uit zichzelf direct aan om te komen helpen, samen met een bevriende monteur. Ze hebben ter plekke geprobeerd de auto te reanimeren en hebben hem vervolgens maar afgesleept naar de garage. Fantastische service van een particuliere verkoper. Ik heb er geen omkijken naar gehad. Zelfs de kosten heeft hij voor zijn rekening genomen.
En ja, de auto startte weer. Maar dit was nog maar het begin. Ik heb de auto nu drie weken in mijn bezit en de lijst met defecten en mankementen is eigenlijk alleen maar gaan groeien.
Zo bleek de grootlichtschakelaar behoorlijk hyperactief te zijn. Wil je linksaf slaan? Groot licht aan. Neem je een drempel? Dan gaat het groot licht aan? Ga je bergafwaarts? Dan gaat zeker het groot licht aan. Zelfs wanneer de auto stil staat en niemand in de buurt komt van de schakelaar heeft 'ie nog een eigen willetje. Niet erg praktisch dus.
Dan is er de verwarming. Of eigenlijk is die er niet. Het is ijs- en ijskoud in de auto. De kachelradiateur is kapot. Nog zo'n duur grapje.
Dan is er het grote onbekende defect, maar wat volgens mij toch echt direct verband heeft met de problemen voor het postkantoor; de auto hort en stoot soms (met name in de eerste drie versnellingen) en is zelfs één keer - tja, hoe noem je dat? - uitgevallen. Ik reed in de vierde versnelling, de motor blijft lopen, het gaspedaal reageert nergens meer op en uiteindelijk rol ik uit tot ik stil sta. Op de weg. Praktisch is anders...
De auto is bij twee verschillende garages geweest en in beide gevallen toch wel total loss verklaard. De reparaties gaan rond de 800 euro kosten (niet alle, slechts een paar). Zou ik alles laten doen dan gaan we de duizendgrens passeren. Dat is echt meer dan ik oorspronkelijk als budget had gesteld.
Tja, deze review schrijf ik eigenlijk vooral omdat dit me van het hart moet, maar ook omdat ik verbaasd ben over de andere reviews over deze auto. Ik twijfel absoluut niet aan de kwaliteit of betrouwbaarheid van die reviews, maar mijn 316i is er toch echt een stuk belabberder aan toe dan de andere 316i's die hier besproken zijn. Ik heb me een beetje gebaseerd op die reviews tijdens mijn zoektocht, dus hiermee is iemand die (net als ik toen) op zoek is naar een E30 wel gewaarschuwd! Ze rijden heerlijk en je kunt er echt verliefd op worden, maar weet dat er exemplaren tussen zitten die toch beter in aanmerking hadden kunnen komen voor die verschrikkelijke slooppremie.
Overzicht problemen:
- Groot lichtschakelaar véél te gevoelig
- Kachelradiateur kapot
- Brandstofpomp/-toevoer(?)
- Richtingsverklikker links brandt niet
- Bestuurdersstoel weigert naar voren te klappen voor instap passagiers op achterbank
- Pookknop laat af en toe los (kwestie van vastkitten)
- Vocht in koplamp linksvoor
- Lek in uitlaat (tja, het valt nauwelijks op bij zo'n BMW, de meeste E30-eigenaren (met petje) doen dat bewust)
Pluspunten:
- Auto is bijzonder geschikt voor lange mensen. Hij is vrij laag en smal, maar ik kan er mijn 1.90 gemakkelijk in kwijt.
- Auto voelt als een échte rijdersauto. Soms hard werken (als je moderne luxe gewend bent) maar wel heel puur.
- Verrassend ruime kofferbak met ietwat onhandige toegang.
- Karakter
Minpunten:
- Veel kostbare defecten
- Verbruik
- Zitpositie niet helemaal optimaal
- Versnellingsbak pakt soms een beetje moeilijk (vooral als je opschakelt naar de tweede versnelling)
UPDATE - 18-12-2009 -
Na alle ellende is het autootje nog steeds mijn bezit.
Op aanraden van een vriend in Belgie maar eens een bezoek gebracht aan de BMW garage van Eben-Emael. Daar is de auto in z'n geheel gerepareerd voor de kosten van een nieuwe verwarming in Nederland. Hulde!
Sindsdien is het autootje er ook enorm op vooruit gegaan. Heb nu aardig wat kilometertjes gereden en geheel probleemloos! Ik moet mijn mening dus iets bijstellen. Met name achterstallig en slecht onderhoud hebben hem bijna de kop gekost.
De monteur in Belgie vond onder meer de volgende defecten:
- Kapotte kachelradiateur
- Lek in koelvloeistofleiding
- Verkeerde, te kleine bougies
- Lek in uitlaat
- Vocht in koplamp linksvoor
- Grootlichtschakelaar defect
- Richtingsverklikker links defect
- Losse pookknop
Dit is alles gerepareerd voor 500 euro. Nog steeds zonde van het geld natuurlijk, maar stukke voordeliger dan in Nederland!
Enige andere uitgavenpost die ik gehad heb is het vervangen van de zijruit van het rechterportier. Een grapjurk besloot de ruit in te slaan, waarbij hij eveneens de raamlijst van een mooie deuk voorzag. Diezelfde monteur heeft een 'nieuwe' ruit geplaatst en het deukje weten te herstellen voor 100 euro.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Omdat het niet boterde met Piëch ging Audi- en voormalig NSU-ontwerper naar BMW, met groot succes

Zo veel BMW's 3-serie van de eerste drie generaties zijn er nog in Nederland

Deze klassiekers kun je gerust kopen als je niet handig bent

BMW 325iX Baur TC - 4x4 en ‘cabrio’, specialer kan 3-serie niet zijn