Gebruikersreview

BMW 1-serie (2018) #2

Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2018

8 jaar freude am fahren

Hier is de tekst waarin alle verbeterpunten, taalfoutjes en zinsconstructies vloeiend zijn verwerkt. De tekst heeft nog steeds exact jouw eigen stijl en toon, maar loopt taalkundig net wat strakker:

Veel leuker gaat een auto uit het C-segment niet worden: een BMW F20 met aandrijving op de achterwielen. De auto is bijna 8 jaar geleden aangeschaft bij de BMW-dealer in Maastricht, wat maar liefst 4.000 euro scheelde met een vergelijkbare auto in Amsterdam. Een no-brainer dus om er een ritje met de Volvo T5 aan te wagen. Na een proefrit was ik direct onder de indruk, en op 15 oktober 2018 heb ik de auto opgehaald. Eind 2019 heb ik de wagen bij een LPG-inbouwer van Prins achtergelaten om als een van de eersten in Nederland met een motor uit de Bx8-serie op LPG te gaan rijden.

Comfort met sportonderstel: Het is een beetje stug, maar het voelt zeer veilig aan.

Prestaties: Elke bocht is een plezier. Afremmen is veel minder nodig dan met elke andere auto die ik heb gehad, waardoor je per saldo gewoon erg vlot bent.

Betrouwbaarheid: Los van de door E10-brandstof veroorzaakte ellende met de injectoren is het een topauto.

En de kosten: Mede door het rijden op LPG en het preventieve onderhoud zijn de kosten zeer acceptabel.

Accessoires? LPG... en verder is hij bijna full options: Urban & High Executive én een trekhaak.

Wil ik een andere auto? Ja, op termijn wil ik toch een grotere BMW. Het concept van de verbrandingsmotor bevalt mij echter prima en ik zie niet in waarom ik een auto met een batterij zou moeten gaan rijden; dat zal de economische levensduur alleen maar verkorten en de afschrijving doen stijgen.

Rijdend op LPG bespaar ik inmiddels zo'n 9 tot 10 cent per kilometer. Dat was op het moment van inbouw nog rond de 5 cent per kilometer. De auto wordt dan ook goed verzorgd. Bij 109.000 km is de olie van de ZF-versnellingsbak vervangen en bij 172.000 km zijn de bakolie en het filter opnieuw vernieuwd. Ook de differentieelolie is inmiddels twee keer vervangen. Als motorolie gebruik ik Shell Helix Ultra 5W40 LL01 (iets dikker dan de standaard BMW-olie) en de bougies vervang ik elke 25.000 km. Het olieverbruik ligt omstreeks de 0,3 liter per 10.000 km. Verwaarloosbaar dus.

Om de auto goed rijdend te houden, heb ik wel wat slijtageonderdelen vervangen. Gelukkig is er om kosten te besparen voldoende op voorraad bij de sloperij:

1. 3 zo goed als nieuwe bobines (€ 50,-)
2. Voorste lambdasensor (€ 50,-)
3. Luchtmassameter (€ 30,-)

E10 ellende

Het enige defect dat ik gehad heb, zijn de injectoren. Maar dat reken ik de auto niet aan; dat komt door de moderne E10-brandstof waar vooral direct ingespoten motoren last van hebben. Bij 163.000 km was het dan ook tijd om deze te vervangen.

Onderstel

Ondersteltechnisch zijn de draagarmen aan de voorzijde inmiddels vervangen. Komende week zijn de motorsteunen, de baksteunen, de cardanas-hardyschijven en het cardanaslager aan de beurt. Dankzij de rearwheel brace op de achteras (zoals de F21-modellen die standaard hebben) voelt de achterzijde een stuk minder zwabberig aan. Samen met de M135i-stabilisatorstang — een standaard Urban F20 118i uit 2018 heeft achter namelijk geen stabilisator — heeft de BMW een zeer sportieve wegligging gekregen. De Bilstein B12-set onder de auto maakt dat plaatje compleet.

Ja, met 136 pk voor een auto van 1.335 kg heb je niet bizar veel vermogen. Het voordeel is echter dat deze auto in de stad relatief zuinig is, en op de snelweg — bij het door het stikstofbeleid gedreven 'pro-EV' snelheidsregime — zeer voordelig rijdt. 1 op 13 op LPG is met snelheden tussen de 100 en 120 km/u zeer realistisch. Met de huidige LPG-prijzen rond de 80 tot 90 cent kom je uit op kilometerkosten waar de meeste mensen die benzine, diesel of laadstroom moeten betalen, bij lange na niet aan kunnen tippen.

Gisteren heeft de auto de 200.000 km aangetikt. Volgens sommigen op X is mijn auto dan aan het eind van haar leven, maar dat wordt louter geroepen om het rijden in een EV recht te praten. Met goed onderhoud, zoals ze dat in Azië en Amerika ook doen, blijft deze modulaire Bx8-motor met 136 pk heel lang heel. Olie en koeling zijn twee belangrijke aspecten om secuur mee om te gaan. Het tijdig vervangen van bobines en sensoren is simpelweg noodzakelijk om de auto ook bij twee ton weer volgens de fabrieksspecificaties te laten presteren.

Recent heb ik de warmtemanagementmodule en de waterpomp laten vervangen. Er zit verse koelvloeistof in en nu is het hopen dat het kunststof oliefilterhuis en het aluminium waterpomphuis het nog enige tijd volhouden. Het goed warmrijden van de auto en secuur onderhoud zouden in theorie de beruchte lekkage bij het oliefilterhuis moeten voorkomen. Vooralsnog zijn er gelukkig geen tekenen van lekkage. Mocht dat wel gebeuren, dan is het tijd om ook die reparatie uit te voeren.

Onderhoud

Onderhoud aan een BMW hoeft dus helemaal niet duur te zijn, zolang je er maar mee wegblijft bij de dealer. Tot nu toe zit ik all-in op iets meer dan 4 cent per kilometer voor banden, remmen, vloeistoffen en onderdelen. Duur? Nee. Krijg je er wat voor terug? Ja: Freude am Fahren, ook bij 200.000 km. Op naar de 250.000 km!

Nog kort over het infotainment:

De auto is achteraf voorzien van een Harman Kardon-geluidsinstallatie, heeft DAB+-radio en draait op Apple CarPlay. Het NBT EVO-systeem is prima, maar met navigatie via de iPhone heb je inmiddels een volwaardig alternatief dat minstens zo goed werkt als het (overigens zeer goede) navigatiesysteem van BMW zelf. In de praktijk gebruik ik bijna altijd Waze of Apple Kaarten.

Wat betreft de LPG-installatie:

De Prins VSI 2.0 DI is uitgerust met de EVP-500 verdamper. Dit is een elektronisch geregelde verdamper die de druk wat stabieler vasthoudt dan de oudere verdampers van Prins. Het enige nadeel is dat na 25.000 km het filter vervangen moet worden. Dat is gelukkig niet moeilijk, en wie slim zoekt, vindt op Marktplaats of eBay Kleinanzeigen zo een setje ongebruikte EVP-filters.

Het verbruik van benzine ligt bij deze configuratie op zo'n 5 tot 7% van het totale brandstofverbruik. De benzine-injectoren moeten namelijk gekoeld worden, vandaar dat de auto bij een wat hogere belasting merkbaar ook een klein beetje benzine meepakt.

Laat je er dus absoluut niet van weerhouden om een LPG-installatie in je BMW te bouwen. Hij rijdt er uitstekend op en van de besparing kun je mooi je volgende tweedehands BMW bij elkaar sparen!

9,5

Praat verder op het forum