BMW 125i (2019)

Jaar van aanschaf2025
Lezerswaardering: 73%Keuze van de redactie

Een nieuwe auto!

Welkom,

Woensdagmiddag 24-12-2025 heb ik deze prachtige BMW 125i uit 2019 opgehaald. Deze auto vervangt mijn vorige auto, een Volkswagen Polo BlueGT uit 2013, een auto waar ik in iets meer dan 1,5 jaar tijd ongeveer 20.000 kilometer mee heb gereden. Betreft niet mijn dagelijkse auto, woon-werk verkeer wordt gedaan in een Opel Corsa-E. Van zowel de 1-serie als de Polo zijn er maar weinig gebruikersreviews te vinden (in deze uitvoeringen) op AutoWeek.

Ik ben zelf als autoliefhebber vaak zoekende naar een auto die mijn tot dan toe huidige auto mag vervangen. Eerlijk gezegd was ik niet op zoek naar een andere auto, want ik weet hoe het zit met afschrijven van auto’s (werkzaam bij Broekhuis als verkoper). Uiteraard was mijn grote wens om nog eens een Golf GTI te rijden, puur omdat ik het merk echt super vind (tot 2019/2020, daarna ging het snel bergafwaarts qua modellen en elektrificatie). Het moest dan wel een bijzondere uitvoering zijn zoals een Clubsport met de schaalstoelen. Deze is in Nederland amper geleverd en het wordt dus al snel een geïmporteerde auto, mits deze helemaal klopt (volledig onderhouden & schadevrij) is dat voor mij geen probleem. Al gauw blijkt dat de occasions van deze uitvoering erg waardevast zijn en de prijzen erg hoog blijven, voor mij een reden om verder te kijken.

Zelf heb ik ook nog even getwijfeld om een Peugeot 308 GTI by Peugeot Sport aan te schaffen, ik werkte zelf ook bij Peugeot en vond die auto super rijden, toch twijfelde ik te veel aan de 1.6 e-THP, die keuze viel dus ook af. Uiteindelijk heb ik gewoon gekeken wat BMW aan kon bieden, in vorm van bijvoorbeeld een 120i vanaf 2015, laatste kans om een hatchback met achterwielaandrijving te krijgen in combinatie met nog een beetje extra vermogen ten opzichte van de Polo (140 pk). Tijdens het zoeken stuitte ik op een BMW 125i uit 2019, super gave auto maar boven budget dacht ik, tot bleek dat deze redelijk geprijsd was en niet eens duizenden euro’s duurder dan een 120i.

Direct een afspraak gepland om te gaan kijken aangezien er veel animo voor de auto was. Zoals je verwacht van een leuke auto stond die niet om de hoek, ruim 1,5 uur rijden, maar wat bleek deze auto dat waard te zijn!

Auto komt uit februari 2019, geïmporteerd door het autobedrijf zelf in juni 2019 en afgeleverd aan een vaste klant (zakelijke berijder), deze heeft er 6 jaar in gereden tot hij in november 2025 besloot om de auto bij hen in te ruilen voor een X4 40i, daardoor kwam de auto weer in de verkoop. De vorige eigenaar heeft goed voor de auto gezorgd, onderhoudsbeurten allemaal bij hetzelfde bedrijf uitgevoerd, niet bespaart op de banden en amper gebruikerssporen. Dit gaf mij zo’n goed gevoel dat ik direct besloot om de auto te kopen.

Om even samen de belangrijkste opties te bespreken:
- BMW adaptive led
- M-Sport in & exterieur
- Compleet leren AGR sportstoelen met zitting en zijwangen verstelling
- Harman/Kardon audio installatie
- Stoelverwarming

De vorige eigenaar had besloten dat Harman/Kardon niet voldoende was en heeft volgens het autobedrijf een geluidsupgrade gedaan t.w.v. €3500,-. Ik betwijfel of het zo duur was, maar het geluid is fantastisch. Daarnaast heb ik naast de originele BMW velgen ook nog een winterset gekregen, het betrof zelfs een breedteset met 225/40 R18 voor en 245/35 R18 achter, lekker veel grip in de sneeuw die er momenteel ligt.

De auto is voorzien van het B48B20B, de sterkere versie van de B48B20A motor, die onder andere in de BMW 120i ligt. Standaardvermogen van de auto is 224-PK, en de auto voelt als origineel vermogen, wel zo prettig naar mijn mening. De BMW 330i &430i hebben hetzelfde blok, en in die auto’s heb je 252-PK, een kleine aanpassing naar dat vermogen kan nog interessant zijn. Zou je meer vermogen willen kan je via Mosselman in Harskamp een aanpassing doen naar 305-PK, naar mijn mening niet nodig, de auto doet al 0-100 in 6,1 seconden en dat is snel zat. Daarnaast is de topsnelheid 243 km/u, wat voor een kleine hatchback ook snel genoeg is. De auto is voorzien van de ZF8 automaat en dat schakelt gewoon heel prettig, alleen met koude olie voel je dat die iets bokt, niet hinderlijk. In sport & sport+ krijg je een lekkere duw bij schakelen, dat voelt ook erg sportief.

Het verbruik tot nu toe ligt ongeveer 1 op 11, combinatie van zuinig en sportief rijgedrag, het blijft een 2.0 motor, dus veel beter zal het niet worden verwacht ik. Het is natuurlijk wel erg koud met temperaturen rond het vriespunt. Uiteindelijk koop je zo’n auto niet voor het verbruik, en wanneer ik met de auto rijd krijg ik een lach op mijn gezicht.

Ik zal proberen deze review up-to-date te houden, dat ging bij de Polo niet zo goed, des te hoger zijn mijn eigen verwachtingen.

Zoals verwacht geef ik momenteel 5 sterren voor alle zaken, uiteraard zal ik mijn eerlijke bevindingen hierover delen wanneer ik meer met de auto gereden heb.

Binnenkort meer!

De eerste zes maanden

Inmiddels is de BMW al zes maanden in mijn bezit. Ik heb zo’n 5000 plezierige kilometers gereden met deze auto. Ik zal even kort mijn bevindingen van de auto delen:

Het is echt een fantastische all-rounder. Eigenlijk alles wat je van de auto vraagt doet die voor je. Comfortabel rijden wanneer het nodig is & sportief rijden en het vermogen vragen doet die ook zonder moeite. Enige wat die liever niet doet is zuinig rijden, maar had ik iets anders verwacht van een 2 liter met ruim 200+ pk? Nee dat eigenlijk ook niet, al doet het wel iets meer zeer met de huidige E5 prijzen. En toch is het niet eens zo heel slecht voor een 2 liter, afgelopen tankbeurt met grotendeels langere afstanden en tussendoor nog wel eens een het vermogen aanspreken gemiddeld zo’n 1 op 13 (7,6L/100KM). Het warmere weer zal natuurlijk ook meehelpen in dit geval! Je merkt dat het heel erg tussen de 1 op 10 / 1 op 13 schommelt, zuiniger lukt niet, maar wil je echt minder zuinig rijden dan 1 op 10 dan moet je wel vaak het vermogen aanspreken.

De stoelen in de auto zijn weer qua comfort behoorlijk verbeterd t.o.v. de Polo welke ik reed, vooral het verlengen van de stoelen is erg prettig, die bieden erg veel ondersteuning. Daarnaast zijn ook de wangen van de stoelen in te stellen, wil je wat sportiever door de bochten zonder dat je de stoel uitglijdt, geen probleem, dan zet je ze wat strakker en andersom precies hetzelfde, voor comfort zet je ze iets losser. Ik ben nog geen enkele keer vermoeid uit de auto gestapt, zeker pluspunten voor BMW in dit geval. Uiteindelijk kom je op hetzelfde uit, de stoelen zijn van leer en zullen in de zomer erg heet worden, maar dat is relatief simpel op te lossen, gewoon een handdoek eroverheen.

Om even wat pluspunten te benoemen:
- In elke situatie genoeg vermogen, ik heb nog geen situatie gehad waarin ik liever wat extra vermogen had willen hebben (op de sprint bij het stoplicht tegen een Audi SQ8 na 😉).
- De climate control werkt super, in de Polo had hij al gauw te weinig capaciteit om te koelen maar dat valt hier reuze mee.
- De automaat rijdt goed, hij is zuinig afgesteld maar niet zo extreem als bijvoorbeeld de DSG van de VAG-familie.
- Zoals ik al aangaf, een fantastische all-rounder die precies doet wat je vraagt op dat moment.

Daarnaast heb ik besloten om de originele winterset die als breedteset werd meegeleverd deze aan te passen naar mijn zomerset. Puur omdat de oude winterset mooiere velgen heeft dan de oude zomerset. Ik heb er gelijk voor gekozen om achter Pirelli P-zero's te monteren, voor zaten gloednieuwe Bridgestone Potenza's, deze heb ik dus niet vervangen. Ook zaten er in beide achterbanden van de winterset twee behoorlijke scheuren, volgens de ANWB kon ik nog wel even doorrijden naar mijn werk, maar dat bleek dus een behoorlijk risico. Daarnaast heb ik ook gelijk maar een nieuwe set winterbanden gekocht, hij is dus weer helemaal klaar.

Sinds begin juni heb ik een upgrade voor de auto gekocht, een Ramair Carbon Performance PRORAM Air intake. Zoiets had ik ook op de Peugeot 107, maar omdat je daar veel minder vermogen hebt was die eigenlijk altijd wel aanwezig qua geluid. Deze is veel prettiger, bij het iets sportiever optrekken hoor je hem iets, maar zeker niet vervelend. En wanneer het gas dieper wordt ingetrapt, en daarna direct los laat, hoor je de turbo aardig hard afblazen, precies wat ik wilde. Aangezien een downpipe en/of sportuitlaat aardig in de kosten loopt, en het ook niet overdreven moet worden.

Daarnaast kan die ook gemakkelijk gedemonteerd worden wanneer het toch vervelend wordt of de auto simpelweg weer verkocht wordt 😉. Ook twijfel ik om de auto toch iets meer vermogen te geven in vorm van de upgrade naar 430/530i vermogen te geven, deze zitten op 252 pk af-fabriek met hetzelfde blok, dus iets meer kan geen kwaad.

Daarnaast had ik gehoopt op een lange rit richting de zomervakantie, maar dat wordt dit jaar met het vliegtuig, volgend jaar weer een nieuwe poging!

Tot de volgende, na de zomervakantie!

10,0