Audi A3 - BMW 120i - Mercedes-Benz A200

Middenklasse naar hoger plan

Mercedes-Benz A-klasse BMW 1-serie Audi A3 c-segme
AutoWeek 26 2018
AutoWeek 26 2018

Je leest het in AutoWeek 26 2018

Mercedes heeft de nieuwe A-klasse in alle opzichten een stuk volwassener gemaakt. Maar is dat ook genoeg om in de felbevochten, compacte middenklasse de toppositie te kunnen op eisen?

Met de derde generatie van de A-klasse is Mercedes-Benz in 2012 een nieuwe richting ingeslagen. Na twee hoge, MPV-achtige modellen stond er plotseling een vlot gelijnde hatchback. Het was een compacte middenklasser waarmee Mercedes een jonger publiek wist aan te spreken. De eerste twee generaties waren voor menigeen nog een beetje lastig te plaatsen, maar de derde A-klasse vormde een regelrechte concurrent voor auto's als de BMW 1-serie en de Audi A3. Die lijn wordt nu bij de compleet nieuwe vierde editie voortgezet. Net als zijn voorganger is de A-klasse een C-segment hatchback, daaraan is niets veranderd. Wel heeft Mercedes-Benz de auto iets volwassener gemaakt. Dat geldt niet alleen voor zijn afmetingen (die waren bij generatie 3 wat aan de krappe kant), maar net zo goed voor wat de auto dankzij de elektronica allemaal kan. Tot voor kort had Mercedes namelijk de gewoonte om nieuwe technologie te laten debuteren in de modellen aan de bovenkant van het gamma, om die later pas in de goedkopere en compactere modellen toe te passen. Dat principe lijkt nu echter overboord gezet; de concurrentie zit namelijk niet stil. Zodoende beschikt de A-klasse — al dan niet optioneel —over systemen die we nog niet eerder zagen. Van een trendvolger maken ze er veel meer een trendsetter van. De eerste kilometers die we eerder al met de nieuwe A maakten, waren veelbelovend.

Met de BMW 120i en de Audi A3 1.5 TFSI kijken we of de A200 ook in een directe confron- tatie overeind weet te blijven. Eerlijk is eerlijk, de Audi en de BMW gaan alweer een tijdje mee, maar beide auto's zijn wel up-to-date en beschikken over nog jonge motorontwerpen. Sinds 2016 heeft de 120i BMW's nieuwe viercilinder (uit de modu- laire motorenfamilie) onder de kap en de verse 1.5 TFSI wordt pas sinds vorig jaar in de A3 geleverd.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum