| Uitvoering | Q4 e-tron 40 Advanced edition |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 6 km |
| KM-stand laatst | 20.000 km |
Mijn eerste EV
Op 27-10-2025 na ongeveer 4 maanden wachten mijn eerste elektrische auto in ontvangst mogen nemen, de Audi Q4 Etron 40 Advanced Edition.
Inmiddels 1 maand en 3500km verder en heb niet veel te klagen.
Comfort is voor mij prima, de stoelen zitten prima en het onderstel is niet te hard maar ook niet te zacht. Weggedrag is ook prima, het is te merken dat je een zwaarder auto rijdt maar het onderstel lijkt er goed op afgestemd te zijn.
De auto is heel stil binnen, zelfs met snelheden van 130 km/h heb ik geen last van windruis of banden geluid. Sinds een aantal dagen overgestapt van zomerbanden (Pirelli) naar winterbanden (Continental) en lijkt op de winterbanden zelfs iets stiller.
Ik heb de optie genomen met akoestisch glas in de voorportier ruiten, in hoeverre dat scheelt kan ik niet zeggen.
Interieur/dashbord is netjes afgewerkt, geen los scherm dat lijkt alsof het zo geplakt is op het dashbord wat je in heleboel andere auto's tegenwoordig ziet. De bediening en menu structuur is prima, uiteraard moet je hieraan wennen maar alles spreekt voor zich.
Een veelgenoemde irritatie is de bediening op het stuur, hier was ik dus op voorbereid, ik zelf heb er weinig last van en ja drukknoppen waren veel beter geweest dan van die aanraakknoppen want hoe voorzichtig je ook bent, je zal ze ongewild bedienen......
Iets dat veel irritanter blijkt is de melding dat je het stuur niet vasthoud, op een lange rechte snelweg kan je deze melding heel vaak krijgen en deze is niet uit te zetten, zover ik weet.
Verder vind ik het interieur kwa optiek heel mooi, icm lichtpakket plus kan je je interieur geheel naar eigen smaak verlichten.
Adaptive cruise control werkt prima, afstand tot voorligger kan je instellen.
De standaard geluid installatie is meer dan voldoende!
Matrix koplampen geven perfect licht, vorige auto's waren af fabriek ook voorzien van LED koplampen maar deze zijn toch wel een niveau hoger.
Kwa betrouwbaarheid kan ik nu nog niet veel zeggen, wel dat de eerste 5 dagen na levering spontaan de SOS functie activeerde en begon te bellen met hulpdiensten, dit is echter sinds dien niet meer aan de orde geweest.
Kwa ruimte is het ook goed in orde, zowel voor als achter kan je comfortabel zitten en de laadruimte is zeer groot. Geen gelijk laadvloer maar een diepe, je moet dus je spullen over de bumper balk tillen als het ware. Ik dacht te hebben gelezen dat er versies zijn die wel voorzien zijn van vlakke laadbodem.
Nu het deel dat voor mij compleet nieuw is....elektrisch rijden....
Kwa vermogen niks te klagen, het is geen sport auto, snelheid is begrenst op 160km/h maar elke keer als ik "sportief" optrek of moet versnellen krijg ik wel een kleine glimlach.
Weten hoe iets werkt en het mee maken zijn toch 2 verschillende zaken.
Waar ik echt het meest aan moet wennen is toch wel het bereik en het laden, met mijn brandstof auto haalde ik met gemak 6-700km en nu is het toch wel elke dag laden voor een 200-250 km (80%-20/25%) bereik. Met 80% lading geeft de auto een bereik aan van 200-220km afhankelijk van de buiten temperatuur of is het toch mijn rijstijl ;-)
Begin nov 2025 gaf die met 80% lading richting de 260km bereik aan.
Hopelijk wordt het met warmere temperaturen weer iets meer.
Snelladen valt ook goed te doen, heb snelheden gezien van 155-160kW maar deze haalt die niet altijd. In het algemeen zit ik binnen 20-25 min weer op 80% als ik de auto aan een snellader koppel.
Als er veranderingen/updates zijn zal ik ze hier vermelden.
Voor nu lekker genieten van de auto.
Half jaar verder
Inmiddels een half jaar verder en staat de teller op 20k km.
Nu de temperaturen omhoog gaan neem het bereik aanzienlijk toe, dat was wel te verwachten maar zie en merk nu wel echt het verschil in bereik.
De auto rijdt verder prima en storings vrij op een defect interieur lampje na dat onder garantie is vervangen.
Wel heb ik 2 punten waar ik mij echt aan kan ergeren.
De melding om het stuur vast te houden gaf ik in mijn vorige ervaring al aan, deze komt wanneer die zin heeft lijkt het wel. Ik rij zowat elke dag zelfde stuk snelweg en de melding kan dagen niet komen en dan ineens weer elke km waarbij het stuur een beetje bewegen soms niet altijd helpt en na 3 keer achter elkaar een piep gaat de auto afremmen en allerlei geluid maken. Wat aggresiever aan het stuur trekken en gas bijgeven verhelpt het dan maar leuk is anders.
Dan het punt waar ik heel veel moeite mee heb;
Het remgedrag! Niet te voorspellen, vooral bij lagere snelheden.
Ik zal het zo goed mogelijk proberen te omschrijven.
Regeneratie uit, je rijdt dus gewoon op D, auto rolt gewoon uit bij gas los en bij naderen kruispunt/stoplicht/rotonde doet die automatisch regenereren/afremmen.
Gedoseerd remmen op lage snelheden is niet altijd hetzelfde, dus de rem input die ik geef lijkt iedere keer weer te verschillen.
Je staat stil in de file, verkeer voor je trekt op, je begint ook weer stapvoets te rijden, verkeer voor je gaat weer op de rem, ik zelf ga ook remmen maar minimale vertraging dus meer rem input maar auto rolt nog steeds richting voorganger dus weer meer rem input totdat je bijna op je voorganger zit en de rem dus zover drukt dat je zowat een noodstop maakt. De ene keer moet ik het rempedaal veel dieper intrappen als een andere keer bij dezelfde snelheid om dezelfde vertraging te krijgen, dit heeft al vaker tot een bijna ongeluk geleid. In voorgaande auto's dit nog nooit meegemaakt.
Iets met brake by wire?? Audi gemeld hierover maar die zegt dat het zo is met EV's....geen idee aangezien dit me eerste EV is.
Erop anticiperen kan ook niet want het is steeds anders, of je staat veel te vroeg stil of bijna te laat.
Schijnbaar ben ik niet de enige die dit ervaart, online lees ik dat meerder Q4 rijders dit ook ervaren.
Het vertragen vanaf hogere snelheid is verder prima.
Voor de rest een prima auto.