Audi Q3 2.0 TFSI 211pk quattro Pro Line (2012)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Q3 2.0 TFSI 211pk quattro Pro Line |
---|---|
Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
KM-stand bij aanschaf | 24.860 km |
KM-stand laatst | 26.758 km |
Doe eens gek!
- 26.758 km
Op zoek naar een vervanger voor onze A4 Avant 1.8 TFSI (211 pk) kwamen er een paar opties voorbij. We hebben ook een A4 Cabrio 2.0 TFSI en de vervanger van de A4 Avant zou op geen van beiden moeten lijken. En we wilden een kleinere auto. En het liefst van een van de merken die we al heel lang rijden: Volkswagen of Audi. Wat te doen? Doe eens gek: koop een SUV! Binnen onze huismerken zijn de kleinste SUV’s toch aardig aan de maat. Daarom keken we met een scheef oog toch even naar de Qashqai, de CX-5 en de ASX. Niks mis mee, maar uiteindelijk won de Q3 het in de finale van de Tiguan. Een kleinere auto en dan een Q3 kopen? Ja: hij is namelijk 20 cm korter dan een A4 Avant. (Oke, oke: hij is 5 centimeter breder en iets hoger ☺)
Niemand rijdt in een Dacia Duster totdat je er zelf een koopt. Dan rijdt ineens de hele wereld erin. En juist dat effect heb je niet na aankoop van een Q3: je ziet ze maar weinig rijden. Als ik er een denk te zien blijkt het dichterbij toch een Q5 te zijn. Ja, ze lijken erg veel op elkaar maar dat verklaart niet waarom je zo weinig Q3’s ziet. Ik denk dat dit komt omdat ze het echte SUV-imago missen en omdat ze te duur zijn. De ‘vanaf-prijzen’ zijn aan de hoge kant en wil je een beetje extra’s dan komt de bodem van je portemonnee al snel in zicht. Voor ons was dat de reden om geen nieuwe Q3 te kopen maar te gaan voor een exemplaar waar de kop af was. De voorgaande eigenaar had er in 1,5 jaar 24860 kilometer mee gereden. Dat scheelde ons meer dan € 25.000,- op de nieuwprijs!
We kochten deze Q3 als 2.0 TFSI uitvoering met 211 pk in de ProLine uitvoering. Met een 7-traps S-tronic. Quattro aandrijving is dan standaard. De kleur is Phantomblack en de binnenbekleding is helemaal zwart zelfs de hemelbekleding. De stoelen zijn bekleed met leer/alcantara. Naast de (op zich al rijke) standaarduitvoering is deze auto voorzien van bijna alle opties. Ik mis alleen het panoramadak, de achteruitrijcamera, het verlaagde onderstel, het Bose soundsystem, adeptive light, active lane assist, verkeersbordherkenning en de internetoptie via het MMI. Verder zit er alles op, in en aan. Inclusief een originele wegklapbare trekhaak.
Is-ie-mooi? Over smaak valt niet te twisten. Voor mij is-ie minder mooi dan de A4 en het is sterk afhankelijk van de hoek waaronder je hem bekijkt. Schuin van de voorkant toont hij zich van zijn beste kant. Maar deze auto koop je niet omdat hij mooi is. Ik kocht hem vanwege de zit: hoog en droog met veel overzicht.
Hoe-rijdt-ie? Allereerst: hij is heel erg stil. Je rijdt er ongemerkt al gauw (te?) snel mee. Dat komt ook door de onopvallend schakelende S-tronic en natuurlijk door het forse vermogen. Maar om nou te zeggen dat het een raceauto is? Nee, beslist niet. Daarvoor helt de koets teveel over in bochten (hoog zwaartepunt) en schakelt de bak in D-mode uit zichzelf te traag terug bij gascommando’s. Regelmatig moet ik dan even helpen met de stuurpaddles om het toerental omhoog te krijgen. In S-mode wordt het wat beter, maar alles wijst er op dat deze auto als comfortabele reismachine gebouwd is.
Het 18” rubber van Continental (ContiCrossContact 235/50R18 97V TL) biedt voldoende grip maar vormt wel de zwakke schakel in de krachtoverbrenging van motor naar wegdek. De quattro-aandrijving in combinatie met het uitschakelbare ESP is een feest op nat wegdek.
Van alle extra’s is met name het Audi drive select erg nuttig: je maakt met een druk op de knop een compleet andere auto. Goed merkbaar zijn de directere stuurbediening, de vlottere gasaanname en de straffere demperregeling in de dynamic stand. In de comfort stand gaat het er heel gezapig en vloeiend aan toe. De economy stand stelt me in staat een gemiddeld verbruik van 1 op 16,5 te rijden. Door de bank genomen rijd ik met deze auto 1 op 12.
De eerste keer dat ik de parkeerassistent (‘hij parkeert zelf in’) gebruikte zat ik wel even met het zweet in de handen. “Gaat dat goed?”. Ja, dat ging goed. Hij parkeert ‘file’ en garagesteek. Bij de laatste draait hij niet al te scherp in waardoor je minimaal 1x moet steken. Daar staat tegenover dat hij het kunstje zowel links als rechts kan: met je richtingaanwijzer bepaal je aan welke kant je hem wilt laten parkeren.
De Q3 heeft een forse veerweg. Juist daarom is het opmerkelijk dat verkeersdrempels erg duidelijk worden doorgegeven aan de inzittenden. Zelfs met de drive select in de comfort-stand. In die gevallen hoor ik ook geklapper uit de voortrein, meestal linksvoor. Het is net alsof er een schotel van de veerpoot niet helemaal vast zit. Ik ga hiervoor nog even op bezoek bij de dealer voordat de fabrieksgarantie verloopt.
Hoe-zit-ie? De ‘zit’ (met name de zitpositie) was voor mij heel erg zoeken. Je moet in deze auto ‘op de bok’ willen zitten. Rechtop dus. Dan klopt het bijna helemaal, met uitzondering van de armsteunen links en rechts want die zitten dan weer te laag. Voor een meer sportieve zit (diep en schuin naar achteren leunend) kan je het stuur niet ver genoeg naar beneden en naar je toe verstellen. Opvallend: het gaspedaal scharniert op de vloer en staat vrij dicht bij de stoel. Ik zoek graag steun voor mijn gasvoet tegen de middenconsole. Als ik dit in de Q3 doe krijg ik kramp in mijn onderbeen. Oplossing: mijn hak iets meer naar links op de vloer plaatsen waardoor mijn rechtervoet ‘diagonaal’ op het gaspedaal staat. Ook opvallend: Ik ben circa 1.76 m en mijn vrouw is circa 1.65 m. In alle andere auto’s hebben wij verschillende stoel- en spiegelafstellingen maar in de Q3 past ons beiden een en dezelfde afstelling. De elektrisch verstelbare sportstoelen bieden ruim voldoende zijdelingse steun. De zitting is aan de korte kant, maar dat is te verhelpen doordat je de voorkant van die zitting uit kunt trekken. Als passagier heb je niets te wensen: er is voldoende ruimte, zowel voorin als achterin. Er zitten achterin 3 gordels, maar dat is erg optimistisch. Drie volwassenen houden het er niet lang uit. De rugleuning van de achterbank is wat aan de rechte kant. Niet hinderlijk, wel opvallend. Het had namelijk niet gehoeven want er is voldoende ruimte achter de achterbank.
Verder nog?
- Onze Q3 is uitgerust met een reservewiel (het zgn ‘thuisbrengertje’) waardoor de laadvloer nagenoeg dezelfde hoogte heeft als de tildrempel. Het gaat ten koste van de ruimte, maar komt ten gunste van het comfort. Je hoeft zware spullen namelijk niet van onderen over de tildrempel te hijsen.
- De leuning van de achterbank is neerklapbaar (2/3 – 1/3) maar vormt dan geen vlakke laadvloer.
- In het reservewiel zit de basbooster van het Audi sound system gemonteerd. Ik merk amper verschil bij het aan/uit zetten van de booster. De meerwaarde van het Audi sound system zit in de andere luidsprekers, die een goed geluid voortbrengen.
- Alles is keurig afgewerkt met mooie materialen.
- Het instructieboekje van de MMI is dikker dan het instructieboekje van de auto. De mogelijkheden van dit systeem zijn zo groot dat je er bijna in verdwaalt. Inmiddels ben ik expert in alle gadgets, maar dat heeft wel wat uurtjes studie en uitproberen gekost. Het was de moeite waard.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten3
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.