Rij-impressie Audi Q3

X1 op het menu

58 reacties

Video
AutoWeek 28 2011
AutoWeek 28 2011

Je leest het in AutoWeek 28 2011

Omdat ze bij Audi vonden dat hun modellen aanbod wat mager was, hebben ze er weer een carrosserievariant bij: dit is de Audi Q3. De eerste echte concurrent voor de X1. Maar wat is het precies voor auto? Wij zoeken het uit.

Oké, onderhuids is dit bijna één op één de Volkswagen Tiguan, maar van de buitenkant is de Audi Q3 een heel andere auto. Hij ziet er vooral veel potenter uit, en dat heeft Audi bereikt door met korter en tegelijk breder te maken. Bovendien is het dak lager, de bodemvrijheid minder en staat de achterruit veel schuiner. Welbeschouwd is dit meer een opgehoogde personenauto dan een SUV en daarom had hij logischerwijs eerder A3 Crossroad moeten heten. Maar dat zou dan weer voorbij gaan aan zijn belangrijkste missie: potentiële kopers voor de BMW X1 op andere gedachten brengen. Met deze naam kun je de reeksen X5/X3/X1 en Q7/Q5/Q3 in een matrix zetten waar een leraar wiskunde een glimlach van oor tot oor zou krijgen. En diezelfde leraar wiskunde komt ook goed van pas om de verschillen met de Q5 boven water te krijgen; je moet ze bijna naast elkaar zetten om te zien met welke je te maken hebt. Tja, en dat pleit dan weer voor Audi's naamkeuze.

Maar laten we eens aan boord klimmen. Alhoewel, klimmen, de lage bouw is ook aan boord goed te merken. Je krijgt vooral een personenautogevoel, niet dat hoge van andere SUV's. Wie voor de hoge zit naar een SUV uitkijkt, moet de Q3 van zijn lijstje schrappen. Waar Audi de laatste jaren neigde naar erg drukke en daarom soms wat rommelige dashboards, lijken ze daar nu van terug aan het komen. Die trend werd ingezet met de A1 en het is dan ook van die auto dat we veel zaken terugvinden in de Q3. En zoals we van Audi gewend zijn is er veel aandacht besteed aan de materialen en afwerking; dat is uitstekend voor elkaar. Het zwart wordt op diverse plaatsen afgewisseld door mooi aluminium. Datzelfde materiaal – al zie je dat niet – is ook gebruikt voor de motorkap en de achterklep, wat op die delen de helft van het gewicht bespaart. Het is jammer dat het scherm van de navigatie, net als in de A1, uit het dashboard komt geklapt. Bij grotere Audi's vormt dat één harmonisch geheel met het instrumentenpaneel. De stoelen bieden een fijne zit. Opvallend is ook dat de ruimte achterin erg meevalt. Het is natuurlijk geen Tiguan, maar we hadden gezien de schuin aflopende daklijn minder hoofdruimte verwacht. Wel missen we een middenarmsteun annex skiluik. Dat staat op de optielijst voor de som van, geloof het of niet, € 247. Maar goed, dan krijg je er wel twee bekerhouders bij. Dat dan weer wel. De kofferruimte heeft wel wat te lijden van het ranke uiterlijk van de Q3, bovendien gaat de rugleuning van de achterbank niet helemaal plat, zodat je geen vlakke laadvloer kunt creëren.

Bruusk

We krijgen de dikste diesel mee, en dat betekent een 177 pk en 380 pk. Deze motorisering is standaard voorzien van Quattro vierwielaandrijving en de S-Tronic transmissie, de bekende zeventraps met dubbele koppeling. De motor weet uitstekend raad met de dikke anderhalve ton aan auto, alleen helemaal onderin komt het koppel er wat bruusk in. De machine is lekker stil, zelfs als je hem flink op zijn lazer geeft. Audi heeft flink zijn best gedaan het Tiguan-platform op een hoger plan te trekken. Dankzij het lagere zwaartepunt helt en duikt de Q3 aanzienlijk minder dan zijn neefje uit Wolfsburg. Mede debet daaraan is de demping, die je zelf ook nog eens straffer kunt maken met het bekende Drive Select, dat daarnaast ook de gasrespons en mate van stuurbekrachtiging regelt naar sferen als Dynamic, Comfort, Auto en zelfs Efficiency. De verschillen zijn niet heel erg groot overigens, maar het sportieve gevoel is ruim voldoende. Wat we wel missen is het standje Individual, waarmee je in grotere Audi's ook de parameters los van elkaar kunt instellen. Ook aan het milieu wordt gedacht, want alle motoriseringen van de Q3 hebben standaard remenergierecuperatie en een stop/startsysteem. Dat laatste liet ons overigens een keer in de steek, zodat we de auto bij een groen stoplicht handmatig moesten starten. En wie de intolerantie van de Zwitsers in het verkeer een beetje kent, kan zich wat voorstellen bij het toeterconcert dat je dan krijgt. Maar toegegeven, dat verschijnsel hebben we bij meer merken die zichzelf premium noemen meegemaakt.

Orderblokken

Laat in de komende herfst zullen de eerste Q3's in ons land worden uitgeleverd, maar de prijzen zijn bekend en de orderblokken liggen klaar. Er is een Q3 vanaf € 38.400 en de goedkoopste versie is de tweeliter TDI met 140 pk, handgeschakelde zesbak en voorwielaandrijving. Hetzelfde blok, maar dan met 170 pk is uitsluitend leverbaar in combinatie met Quattro vierwielaandrijving en een zeventraps S-Tronic (automaat met dubbele koppeling) en die kost daarom dan ook meteen een kleine tien mille meer. De benzineversies zijn beide standaard vierwielaangedreven. Het tweeliter TFSI-blok is er met 170 pk en dan krijg je de handgeschakelde zesbak, en dat alles voor € 38.900. De 211 pk sterke variant op hetzelfde blok wordt gecombineerd met de S-Tronic en dan ben je € 45.900 armer. Alle Q3's zijn standaard voorzien van cruise control, airconditioning, 17 inch lichtmetalen wielen en terugrolbeveiliging. Het Proline-pakket kost € 2.700 en omvat onder meer volautomatische klimaatregeling, parkeerhulp achter en navigatie. Gadgetfreaks kunnen zich laven aan zaken als lane departure warning, parking assist en side assist, dat de dode hoeken voor je in de gaten houdt. Helaas zat geen van die zaken op onze testauto, zodat we over de werking daarvan nog geen oordeel kunnen vellen. Opmerkelijk is tenslotte dat de Q3 in Spanje wordt gebouwd, bij Seat. Wellicht kunnen die er dan tegen het einde van zijn looptijd een eigen logo op plakken.

Audi Q3
Audi Q3Audi Q3Audi Q3Audi Q3Audi Q3Audi Q3

PRIVATE LEASE Audi Q3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (58) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum