Audi Q3 2.0 TFSI 170pk quattro Pro Line (2012)
Uitvoering | Q3 2.0 TFSI 170pk quattro Pro Line |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
De eerste kilometers
Het heeft zo'n 6 maanden geduurt voordat de Q3 eindelijk werd opgeleverd. Ik heb de auto om 16:00 op oudjaarsdag besteld en de auto stond begin Juni klaar.
Ik heb de auto niet test gereden voor aanschaf, ik moet zeggen dat doe ik eigenlijk nooit en voor mij is Audi een nieuwe ervaring.
Ik was diezelfde dag bij mijn BMW dealer geweest voor een X1 maar wij kwamen er niet uit. Daarna toch maar even bij Audi kijken en in no-time had ik de Q3 besteld.
Over het algemeen rijd ik 2 tot 3 jaar in een auto en ik heb de auto behoorlijk standaard besteld:
- Q3 2.0 TFSI Quattro 170 PK
- Pro Line pakket
- 18" Wielen
- Chrome dak lijsten
- Chrome raam lijsten
Het was direct even wennen dat ik naar een behoorlijk kale auto ging, maar goed, ik heb zelf de kruisjes gezet!
Daarna moest ik enorm wennen aan het hoge zitten en het indirecte sturen.
De Q3 zorgt er gewoon voor dat je rustiger rijd en het conform is prima. Regelmatig rijd ik voor mijn werk naar Zuid Duitsland en inmiddels heb ik 1 zo'n trip gemaakt. Waar ik met de BMW rustig stukken 200 km/h rijd, vind ik het nu bij 150 km/h wel goed.
Ik vind het dashboard van de Q3 heel erg mooi maar ik ben nog steeds enorm aan het wennen aan de knoppen. De navigatie is prima, maar de bediening is voor mij nog niet intuitief, maar dat zal vast nog komen.
De plussen:
- Mooie compacte SUV
- Lekker overzichtelijk sturen
- 4WD voor de wintersport
- Opmerkelijk veel ruimte op de achterbank en de kofferbak is kleiner dan de 3-serie maar door de hoogte prop ik er toch weer aardig wat in
- Prima cruise auto
- Verbruik lijkt gemiddeld mee te vallen, een 1 op 11.5
- Fijne motor
De minnen:
- Langzamer van A naar B
- Navigatie komt op mij nog over als een "tussenoplossing". Qua intuitie is er denk ik nog wel winst te behalen, maar mischien moet ik ook nog wennen
- Weg gedrag is echt wel even wennen. Beetje wazige besturing en dat hellen is ook even wennen
Mischien wat vreemd dat ik nooit proef rijd, maar ik ga er vanuit dat de auto's waar ik naar kijk allemaal goed zijn.
Tot nu toe 1 klacht:
- Een krakend gaspedaal! Als ik gas los laat, kraakt er iets
Later meer
Update
Inmiddels heb ik meer kilometers met de auto gemaakt en ik ben enorm tevreden over hoe de auto rijd. Op lange ritten in het buitenland rijd ik over het algemeen niet harder dan 140 km/h, maar de auto rijd dan werkelijk heel comfortabel.
Ook met een gezin op vakantie gaat prima.
Er zijn een paar eigenaardigheden:
- Dit is veruit mijn allergrootste irritatie...de hoedenplank. De hoedenplank bestaat uit twee delen. Twee simpele plankjes, waarbij eentje gewoon op twee steuntjes ligt en het andere deel wordt aan de deur geklemt. Dit laatste deel is zo enorm slecht bedacht, dat ze de bedenker werkelijk moeten vierendelen. Zeker 1 keer per week krijg ik dat stuk hoedenplank dat aan de achterklep bungelt op mijn hoofd! Wat een absurd ondoordachtige constructie.
- Ik vind de navigatie wel wat traag. In 3D met autozoom, lijkt het net een computer van 20 jaar geleden hoe stoterig het beeld in- en uitzoomt. Verder vind ik de bediening zo op het dashboard ook niet bijzonder handig. De knop voor bediening zit bij een A4 en een 3-serie een stuk handiger
- Het maakt niet uit hoe ik gereden heb, als ik een volle tank haal, kan ik altijd 650 km rijden. Soms blijft de computer dit een half uur melden alvorens dit getal naar beneden gaat...
- Ik ging laatst even achterin zitten en de hoek van de bank is dermate stijl, dat je er als volwassene gewoon slecht zit. Dit zal vast te maken hebben met de kofferbak maat, maar ik zat er voor geen meter
Positief
- Bijzonder comfortabele auto en goede grip (18" 235 banden)
- Prima stoelen
- Kofferbak valt mij reuze mee. Met een klein gezin gaat een vakantie van een week prima
- Dashboard is netjes en opgeruimd. Ik had laatst een huur A4 mee en schrok gewoon van de vele knoppen op het dashboard, wat een bende zeg, ik had in het begin amper tijd om naar de weg te kijken
- Hoe doet t gewoon altijd! Bij mijn laatste twee BMW's was ik al meerdere keren bij de dealer geweest
- Enorm stil. De BMW's hadden toch wel erg veel wind geruis. Zeker de coupe is een aantal keren terug naar de garage gegaan met onnodig windgeruis
Conclusie: Enorm tevreden en ik begin toch wel te begrijpen waarom Audi zoveel auto's verkoopt. De kwaliteit zoals ik het beleef is gewoon heel dik in orde (ik moet eerlijk zeggen dat ik Audi toch altijd als een dure volkswagen zag)
Winterbanden
Deze week zijn er winterbanden onder de Q3 gezet. Ik heb een setje met 16" wielen gekocht. Het valt mij nog mee hoe het eruit ziet en het rijd zeker iets soepeler dan de 18" die er normaal onder zit.
Verder valt er weinig te melden en alles werkt naar verwachting. Ik vind het nog steeds een fijne auto.
Ik heb inmiddels wel weer twee keer dat losse deel van de hoedenplank op mijn hoofd gekregen. Ik denk dat als ik de verantwoordelijke voor deze design fout ooit ontmoet dat hij of zij flink zijn lol op kan. Wat een absurd slechte constructie.
Wat betreft het verbruik, ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nooit echt naar gekeken heb, maar ik ben ook niet een grote kilometer vreter. Ik rijd voornamelijk af en toe zakelijk een lang stuk, met name naar Belgie of Duitsland en prive wordt de auto amper gebruikt (het is wel een prive auto, geen lease).
Wel moet ik vermelden dat de dealer niet in verhouding staat met de BMW dealer waar ik voorheen mijn auto in onderhoud had. Het lijkt wel of alle interesse in de klant na verkoop weg is. Er wordt geen enkele afspraak meer nagekomen, geen contact niets. Dit verbaasd mij wel gezien hoe Audi zichzelf graag in de markt wil zien. Als je duur wilt zijn, mag je ook wel alle kwaliteiten tonen, inclusief service en juist afpraken na komen
Geen echt nieuws
De auto is op zich probleemloos geweest. Ik ben enorm tevreden over het rijgedrag, zeker met de winterse dagen.
Helaas heb ik de voorkant wel flink in elkaar gereden. Er lag een conainer met vloeistof op de linkerbaan van de snelweg. De auto voor mij ging aan de kant en ik klapte er met 130 km/h op. Ik kon nog redelijk uitwijken naar links dus gelukkig niet frontaal.
Ik had met name veel schade, maar structureel bleek alles prima te zijn. De grote tegenvaller kwam na de reparatie. Het repareren was gedaan door een zuster bedrijf van de Audi dealer en toen ik de auto had opgehaald, kreeg ik compleet pijn in mijn buik:
- Het quattro logo ontbrak (jaja flauw detail)
- Het lijnenspel was compleet verstoord voor
- De naden weken soms enkele millimeters af tussen links en rechts.
Ik heb het schade bedrijf gebeld en kreeg te horen dat het veel tijd kost om de zaak weer netjes in elkaar te zetten (!). Uiteindelijk is de auto weer opnieuw in elkaar gezet en nu ziet het er prima uit zoals het hoort.
Oke, bovenstaande had niet zoveel met de Q3 zelf te maken.
Tot slot, heel tevreden met de auto en ik heb er nu zelfs 3 kinderen op de achterbank zitten (
Geen nieuws
Inmiddels ruim 36.000 kilometer met de Q3 gereden. Eerste service beurt is ook achter de rug. Ik had 1 kleine klacht, het gaspedaal kraakt soms een beetje. Dit is keurig aangepast.
Ik rijd regelmatig met de auto naar Zuid Duitsland en de auto bevalt bijzonder goed.
Enige klachten: Ik vind een normale onderhoudsbeurt erg duur en ik vind t verbruik redelijk matig. Ik rijd zo'n beetje 1 op 11 met de auto. Dit kan deels aan mij liggen, maar ik had wel iets beter verwacht gezien mijn ervaring met andere auto's.
Verder geen andere klachten / opmerkingen. Momenteel nog steeds bijzonder tevreden met de Q3.
Saaie update maar zo hoort het eigenlijk ook
- Betrouwbaarheid4

Audi Q3 2.0 TFSI quattro S-Edition Panorama/Automaat/ZeerNette/211pk
- 2013

Audi Q3 2.0 TFSI Quattro 3X S-LINE PANO/TREKHAAK/XENON PLUS/LEDER/DRIVE SEL
- 2013

Audi Q3 2.0 TDI quattro Pro Line S | Navigatiesysteem | Stoelverwarming | Parkeercamera | Cruise Control
- 2014