Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro Pro Line (2005)
| Uitvoering | A6 Avant 3.0 TDI quattro Pro Line |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 100 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
34,000 km
Ik ben zeer tevreden met m’n Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro met tiptronic. De motor is heerlijk soepel en de trekkracht, zeker in de S stand, fenomenaal: de 450 nm merk je goed. Dit is de eerste keer dat ik een quattro rijd en ik moet zeggen, er is voor mij geen weg terug. Met sneeuw en gladheid (en op winterbanden) is de grip ongelofelijk. M’n vorige Audi had multitronic en die is mijns inziens toch prettiger dan tiptronic: meer rustgevend omdat overgangen geheel ontbreken: de trekkracht van de 3.0 schijnt echter nog te veel te zijn voor een betrouwbare multitronic, maar als je de keuze zou hebben.. Heb al regelmatig 200+ gereden en ook de topsnelheid enkele malen uitgetest (243). De auto ligt bij deze snelheden nog steeds als een brok op de weg, pas boven 210 moet je je extra inspannen.
De afwerking is fantastisch en in mijn ogen veel beter dan een BMW 5, die ook minder klassiek is (te modern voor mij). MMI en navigatie met DVD zijn uitstekend, hoewel de navigatie is wel eens gaan haperen doordat de DVD beslagen raakte. Enige klacht over de dashboard inrichting is het feit dat CD’s nu geladen moeten worden in het dashboard kastje, hetgeen ronduit onhandig is als je alleen bent, in de vorige versie was dat in de middenconsole.
Wat ik zelf erg fraai vind zijn de LED achterlichten: prachtig! Neem aan dat dit snel door anderen (en bij andere Audi’s) zal worden overgenomen. De meeste overige opties ben ik tevreden mee behalve de in/uitschuifbare stang om achterin spullen vast te zetten. Dit klinkt goed maar is in de praktijk m.i. niet handig en kost zelfs ruimte. ik heb de stang altijd nu los achterin liggen en tussen de twee rails aan de zijkanten komt veel troep die lastig te verwijderen is.
UPDATE bij 130,000 km
Tja, deze auto gaat er binnenkort alweer uit, 100,000 km na m’n eerste review (bij 34,000 km). Kan niet anders zeggen dan dat ik er blij mee was. De volgende A6 Avant 3.0 TDI quattro tiptronic is alweer besteld. Nagenoeg dezelfde maar met een andere kleur (oestergrijs, amaretto leer). Heb even gedacht aan de Q7, maar teveel negatieve verhalen gehoord over lange snelweg ritten die vermoeiend zouden zijn in zo’n SUV. Uiteindelijk ook niet sportief genoeg (optrekken, max snelheid). Voor de paar keer per jaar dat we extra ruimte gebruiken heb ik een Audi dakbox aangeschaft. Gaat prima.
Rijdt nog steeds fantastisch. Problemen? Een paar: de automatische parkeerrem heeft wat zorgen gegeven, zie hieronder.
Voor wat betreft de opties, die wellicht niet zo logisch zijn: de lendesteun (bij handmatig verstelbare stoelen) is een zegen geweest voor mijn rug bij lange ritten, verder is notenhout inleg in mijn ogen echt een fraaie verbetering, automatische airco en DVD nav staan buiten kijf. Ik denk dat je bij de Avant ook Xenon moet kiezen, vooral ook voor de prachtige LED lichten achter. De nieuwe krijgt ook het licht pakket met veel extra indirecte verlichting binnen en buiten. Ga ook voor het eerst Bluetooth gebruiken. Ben benieuwd
Misschien interessant te horen dat ik over de gehele 130,000 km gemiddeld 8.8l/100km verbruikt heb, bij ’redelijk doorrijden’ en veel buitenlandse snelwegen. Trouwens precies evenveel als de toch veel minder krachtige A6 2.5 TDI die ik hiervoor had.
Al met al een prima auto, veel plezier van gehad en de volgende komt er al aan. Meer lovend kan ik niet zijn.
34,000
* haperende navigatie: snel verholpen door DVD droog te vegen
* een uitlaat geur binnen de auto: hiervoor gaat de auto binnenkort naar de garage; ben benieuwd
* parkeerrem die zichzelf inschakelde bij wegrijden: dit bleek aan een of andere kabel te liggen; is verholpen
130,000
* weer de parkeerrem die opspeelde: kon pas na 5 minuten proberen en 3 keer de motor aan/uit zetten wegrijden, mag natuurlijk niet gebeuren; kostte de dealer een dag om dit op te lossen
*uitlaatgeur in interieur werd goed verholpen door de dealer, geen last meer van gehad
* wel heeft één van de luchtinlaten kuren gekregen, kan alleen maar gloeiend hete lucht inblazen, warmt lekker snel op en gelukkig wordt het winter, maar toch... voorlopig draai ik deze inlaat gewoon maar dicht