Audi A6 Avant 2.0 TFSI Business Edition (2010)

Audi A6 Avant 2.0 TFSI Business Edition (2010)

UitvoeringA6 Avant 2.0 TFSI Business Edition
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2015

Prettige auto

Een jaar geleden mijn grijze A4 uit 1997 (handgeschakeld, zonder airco en zonder cruise control) ingeruild voor deze A6. Lang getwijfeld tussen een TDI of een TFSI. Uiteindelijk deze ex-leasebak tegengekomen voor een mooie prijs en voor een auto van 5 jaar oud redelijk lage KM stand van 136k.

Wagen nu ruim 1 jaar in bezit en ca. 25.000 km mee gereden. Erg tevreden, auto rijdt erg comfortabel, de automaat is heel relaxed doordat er niet de hele tijd de schakelbewegingen voelbaar zijn.

In het verbruik zoals verwacht wat minder zuinig, volgens boordcomputer na ruim 8000km een verbruik van 8,5 liter per 100 km gemiddeld. En olie lust de wagen ook wel, elke 3000 km gaat 't lichtje wel even branden en dan is 't met een half litertje altijd opgelost.

Een beurt gehad, geen bijzonderheden, maar met alle filters, olie, etc. die standaard wordt vervangen toch wel wat duurder dan ik gewend was...

Qua opties miste ik bij aankoop de cruise control (!), erg apart dat dat er niet op zat. Hij stond op internet wel met cruise control, omdat de autodealer er vanuit was gegaan dat dat erop zat... maar goed, omdat we de prijs hadden afgesproken hebben ze die er origineel-Audi op laten zetten.

Zelf nog een trekhaak erop laten zetten en nu is hij 'compleet'.

Enige twee dingen die ik eventueel bij een volgende erbij zou willen is sensoren voorzijde en Xenon. Maar je moet wat te wensen overhouden... van een 80 naar A4 naar A6 is al luxe :-)

Binnenkort voor het eerst met een caravan erachter op pad, ben benieuwd hoe dat bevalt.

Nog steeds heel blij :-) Ook met caravan.

Inmiddels weer 15k verder ten opzichte van mijn vorige review. De auto rijdt nog steeds heerlijk.

Ook met caravan erachter gaat het goed. Het verbruik met de eerste caravan viel me wel vies tegen. Dit was een gehuurde caravan (1500kg beladen, vrij breed + dakkoffer op de auto). Het verbruik steeg tot 16 liter per 100 km.

Inmiddels een caravan gekocht, iets minder breed en max. beladen 1300 kg. Wel fietsen op de dissel, geen dakkoffer meer. Dan is het verbruik een stuk acceptabeler, zo'n 12 liter per 100km.

Optrekken is geen probleem, ook bergop (Duitse snelweg) is dan geen enkel probleem. Wel 1x op een camping vast komen te zitten, door iets te langzaam door de blubber rijden... dan is alleen voorwielaandrijving toch niet zo handig :-) maar even afkoppelen en de caravan geschaard weer aankoppelen was voldoende.

Qua onderhoud geen bijzonderheden, ik gooi er nog steeds af en toe wat olie bij als 't lampje brandt, maar zal een half litertje zijn op (geschat) 4000km.

Op naar de 200k...

Problemen

Na een aantal jaren zonder noemenswaardige problemen, nu een hardnekkig motorstoringslampje dat brandt. Foutcode 04243, iets met misfires in alle 4 de cilinders.
Al bij 2 garages geweest (incl. Audi-dealer), diverse zaken vervangen (bobines, bogies, gescheurde carterslang, brandstofslang, nieuwe massakabel gelegd) maar nog geen oplossing. Inmiddels
Hoop niet dat dit het vroegtijdige einde wordt van deze auto...
Hij rijdt nog redelijk goed, maar wel wat hoger brandstofverbruik. En zo'n lampje brandt vast niet voor niets. Hopelijk levert advies van Audi Nederland nog wat op...

Alles opgelost

Het heeft even geduurd, en het heeft wat gekost... maar de laatste 3.000 km rijdt de auto weer als een zonnetje.

Wat is er gedaan: na de reparaties bij de Audi dealer die niets hielpen, naar een andere (derde) garage gegaan. Het was de garage waar de auto ook altijd in onderhoud was geweest voor ik verhuisde naar 100km verderop. Daar hebben ze van alles onderzocht, uiteindelijke conclusie was dat de computer van het motormanagement systeem kapot was. Na vervanging reed de auto inderdaad weer goed. Dat wil zeggen, 2 weken. Daarna stond ik stil ivm een rood lampje. Bleek dit keer een lekkende injectie te zijn. Voor de zekerheid maar alle 4 vervangen.

En nu rijdt de auto weer prima. Het verbruik lijkt de laatste 3.000 km zelfs iets lager te zijn dan voorheen (nu circa 8,2 liter per 100 km, vroeger was dat rond de 8,7 en ten tijde van het oranje lampje lag het op ca. 9 tot 9,5).

Ook weer met de caravan (ca. 1300 kg) erachter naar Sauerland gereden. Ging ook prima, zonder enige klachten. De auto lijkt dus "genezen" :-)

Stotteren met E10?

Allereerst, de auto rijdt nog steeds fijn! Heerlijke auto, zowel in de 'stad' als wanneer je op de snelweg rijdt.
Laatste tijd rijdt ik wel wat minder en het viel me op dat bij een koude motor de auto soms wat 'stottert'. Is met name in de eerste ca. 10 km en wanneer de auto stationair draait of als je heel langzaam rijdt.
Ook viel het me op dat het niet altijd het geval was. En ik denk een verband te zien met het tanken van gewone brandstof (dus E10) en een premium brandstof, dus Euro 98 of een E5 brandstof.
Komende tijd maar eens kijken of het 'stotteren' wegblijft als ik alleen nog Euro 98 / E5 tank.

PRIVATE LEASE Audi A6