Audi A4 2.0 FSI Pro Line (2003)

autoreview

Audi A4
Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4 - interieur

Signalement

UitvoeringA4 2.0 FSI Pro Line
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf131.000 km
KM-stand laatst0 km
Lezerswaardering: 53%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een zeer aparte ervaring...

Nadat ik met mijn Daihatsu Cuore bij een zware kettingbotsing als enige op de snelweg tijdig tot stilstand kwam zonder schade of verwondingen durfde ik niet meer te rijden, althans de eerste week. Dat was in 2010.

Ik besloot om een veiligere auto te kopen. Als het om veiligheid ging kon ik niet meer op de Cuore vertrouwen. Mocht ik ooit nog een ongeluk krijgen dan zou ik me duur verkopen. Om die reden besloot ik dat het een flinke Duitse auto moest worden. In eerste instantie zocht ik naar een Opel Astra, Insignia of Passat. Het werd wat anders want in de buurt stond een nette A4 occasion met NAP, zodoende stapte ik over van een dwerg naar een gevoelsmatige reus.

De A4 heeft een heerlijke soepele motor en met al dat staal om je heen geeft het een zeker en veilig gevoel. De wegligging is uitstekend en ik kreeg veel goede reacties op de auto. De gebruikskosten en verbruik waren dan weer even wennen maar ik vond 't de moeite waard. Audi adviseerde om Euro 98 te tanken om optimaal van de prestaties te kunnen profiteren. Nu ja, ik woon vlak bij de Belgische grens en daar kost een liter Euro 98 niet de hoofdprijs. Overigens merkte ik geen verschil als ik Euro 95 getankt had.

Wel vond ik dat de stoelbekleding al ver afgesleten was voor een auto van 7 jaar oud en heb de airco laten reinigen, die rook bijzonder slecht. De garantie was 3 maanden. Ik wilde eigenlijk een jongere auto maar de prijs was goed en besloot Audi een kans te geven.

Na enkele maanden, ná de garantie... kreeg het bezit van de A4 een schaduwzijde. Het begon ermee dat de versnellingsbak niet meer even soepel in de eerste versnelling te leggen was. Ik kon de lagers horen schuren. Ook begon mij op te vallen dat de FSI motor erg veel olie verbruikte. Ik besloot het bij de eerst volgende onderhoud eens aan te kaarten. Er was nog mee te leven.

Kort daarna ging het in sneltreinvaart mis, zo rond kilometerstand 148.000. Allereest gingen de sensoren stuk van de parkeerhulp. Ook daar kon ik nog mee leven echter ging het inleggen van de eerste versnelling steeds moeilijker hetgeen mij zeer irriteerde.

Toen ik in dezelfde week na een lange autorit bijna thuis was ging het motormanagementlampje branden. Ik ben toen ogenblikkelijk naar de Audi garage gegaan. Daar heb ik alle klachten neergelegd en zij constateerde dat het management/regeling van de nokkenas kapot was gegaan. 1200 euro reparatie. Telde ik daar nog de andere zaken op als de versnellingsbaklagers die vervangen diende te worden en de defecte sensoren en ik kwam op een flink bedrag. Mijn vertrouwen in de auto was tot een dieptepunt gedaald en heb toen besloten om hem van de hand te doen. Ik vond 't niet meer waard om zoveel in een inmiddels 8 jaar oude auto te investeren. Opmerkelijk genoeg waren er veel geïnteresseerden en gezien ik er net zoveel voor terugkreeg als dat ik er een jaar eerder voor betaald had zijn ze wel erg waardevast (of geliefd?). Een pluspunt.

Kortom: prachtige auto, krachtig, veilig, comfortabel maar de bouwkwaliteit vind ik ronduit teleurstellend. Ik heb het idee dat Audi/VAG een mooie auto heeft neerzet (met mooie materialen en dito imago) maar verzuimt heeft te investeringen in de kwaliteit onderhuids. Of zou ik gewoon pech gehad hebben? Een maandagmorgen auto?
Wie zal het zeggen?

Navraag bij andere Audi/A4/Passat bezitters en monteurs leert me dat ik niet de enige ben die geen vertrouwen meer heeft in de betrouwbaarheid, de FSI motor in het bijzonder, van Audi/VAG auto's. Voor mij dus geen Audi meer.

3,3
 • Betrouwbaarheid
  1
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  4
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Audi A4

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens