Audi A3 Sportback 2.0 TDI Pro Line S (2014)
Uitvoering | A3 Sportback 2.0 TDI Pro Line S |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
Audi A3 Sportback 2.0 TDI Pro Line S
Op 29 augustus alweer mijn 3e Audi A3 Sportback op morgen halen.
Voor mijn werk zit ik veel op de weg en rij gemiddeld ca. 80.000 km per jaar. Afgelopen januari liep m'n vorige A3 tegen de 200k km en moest deze vervangen worden. Door omstandigheden heb ik tijdelijk enkele maanden in een VW Passat Variant 1.6 TDI Executive Bluemotion moeten rijden. Gelukkig kon ik vrij snel daarna weer een nieuwe bolide bestellen.
Audi organiseert voor zijn vaste klanten altijd exclusieve previews bij modellen die nog voordat ze in de showroom staan al aan een select publiek wordt getoont. Bij de A3 en A3 SB ben ik zodoende ook bij de preview geweest bij de mporteur in Leusden. Sinds dat moment stond voor mij al min of meer vast dat mijn opvolger weer een Audi zou gaan worden. Stiekem nog wel even gekeken naar BWM 1-serie / MB A-klasse en Volvo V40, maar geen van de drie gaf mij het juiste gevoel.
Keuzes:
Motor
Eén van de vereiste die ik gesteld had was een krachtige motor. De voorganger met de 1.6 TDI die ik reed is in Nederland voldoende om mee te komen met het verkeer, maar ik verlangde weer terug naar het gevoel dat mijn eerste Audi met 2.0 TDI blok gaf. De nieuwe 2.0 TDI Common rail met 150 pk, 340 Nm trekkracht en EUR6 norm moest het kloppend hart worden.
Handbak of S-tronic
In mijn geval heb ik gekozen voor de handbak. Zelf de controle over de auto en het schakelmoment. Met de vele snelwegkilometers vond ik het de meerprijs ook niet waard. Door het goede koppel van de motor kan je uitstekend schakellui rijden. Binnen de bebouwde kom staat de versnelling voornamelijk in z'n 3. Op de buitenwegen en snelweg kan je hem in z'n 6 laten staan en dan versnelt de auto nog voldoende.
Uitvoering
Het Pro Line S pakket geeft net dat beetje extra aan uitstraling mee aan de auto. Het S Line bestaat uit o.a. 18 inch velgen, sportonderstel 25mm verlaagd, exterieur met een sportief design. Het interieur heeft half lederen sportstoelen met witte stiksels, zwarte hemel en geborsteld aluminium decoratielijsten.
Kleur
Dit was voor mij het lastigste om te kiezen. Grijs, wit, zwart, bruin, rood. M'n vorige auto's waren al grijs, zwart en donker bruin.
De keuze is gevallen op parelmoer Daytona grijs. Wat mij betreft een tijdloze en chique kleur.
In combinatie met privacy glass, chromen raamlijsten en hoogglans accenten vind ik het een mooie verschijning.
Het rijden
Vanaf het moment dat ik bij de dealer instapte ben ik met een smile weggereden. Het nieuwe MQB platform waarop deze auto is gebouwd is een enorm verschil ten opzichte van de voorgaande modellen.
Ondanks het sportonderstel en de 18 inch velgen rijdt de auto zeer confortabel. Er zijn diverse mogelijkheden waarbij je de auto kan instellen. Dynamic (sportstand, strak sturen, stugge demping), Efficiency (gaspedaalrespons aangepast voor zuinig rijden, airco op eco stand, demping middel), Comfort (licht sturen, demping licht, met name in het dorp en plaatsen met slecht wegdek en/of drempels handig), Individual (zelf in te stellen).
Mijn voorkeur op de snelweg gaat uit naar Dynamic, met een vlotte rijstijl merk je duidelijk het verschil.
De sportstoelen hebben zeer veel mogelijkheden om te verstellen (hoogte, lengte, diepte, breedte, zithoek) en bieden zeer veel steun (zelf ben ik 1.80m).
De isolatie van de auto is top. Nadeel hiervan is dat je voor je het weet te hard rijdt. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
Vorige week al even Duitsland in gereden en de 230 km/h aangetikt zonder moeite. De auto ligt super strak op de weg en geeft geen piepje of kraakje.
Ergonomie en navigatie
Veel functies worden bediend dmv het MMI (Multi Media Interface). Zonder moeite scroll je met de grote knop door alle menu's in de auto. Telefoon, media, radio, navigatie en dat alles zonder dat je allerlei knoppen op het dashboard hoef te bedienen. Dit biedt voor mij echt een meerwaarde.
De navigatie, media, telefoon en radio zijn zowel op het mooie TFT scherm dat automatisch uitklapt uit het dasbhoard alsmede in het BIS (boardcomputer tussen de klokken) af te lezen.
Navigatie op zowel het TFT en in de boardcomputer werkt super. Bij afslagen gaat een balkje aflopen naarnate je dichterbij kom.
Audi Sound System
De auto beschikt over geweldige geluidsinstallatie met 10 speakers incl. subwoofer. Zeer helder en een goede bass komt eruit. Voor de echte audiofanaat is een upgrade naar het B&O systeem mogelijk, echter bij het luisteren van MP3 en audio streaming via de bluetooth zou ik het verschil niet horen.
Afwerking
Het niveau van afwerking is ongelooflijk goed voor deze klasse. Hierin maakt Audi wat mij betreft ook het onderscheid tov de andere merken. Geen drukke lijnen, oog voor detail, de juiste kleuren, leuke details zoals sfeerverlichting (regelbaar).
Conclusie
De auto bevalt op dit moment voor 200%. Moeiteloos maak je er lange ritten mee en stap je nog fris uit. Mijn vorige A3 had na 195k enkel een stukkend lampje bij de kentekenplaatverlichting, ik ga ervoor dat deze net zo goed en probleemloos de tijd doorkomt.
Groet
Ronald Alexander Uhl