Audi A3 Sportback 1.4 TFSI g-tron Pro Line S (2014)

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI g-tron Pro Line S (2014)

UitvoeringA3 Sportback 1.4 TFSI g-tron Pro Line S
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

CNG, wat een vinding en wát een fijne auto!

Je wordt er mee doodgegooid op de radio: de Audi G-Tron reclame: Een A3 Sportback die niet alleen op benzine rijdt maar ook op CNG. Rijden om de biogassen die komen uit rottend groente-, fruit- en tuinafval (en ook aardgas kan ook). Audi noemt het concessieloos groen rijden en ik moet zeggen dat dat echt wel klopt.

Na een aantal grotere nieuwe Audi's te hebben gereden (A4, A6) en even een oudere volvo S60 gekozen voor deze Audi A3 Sportback. Wát een fijne auto is dit. Niet zo groot maar wel helemaal af door de combinatie van het sportieve Ambition uitrustingsniveau met luxe Proline PLUS pakket. Automaat, klimaatcontrole, alcantara bekleding, mooie velgen, MMI scherm wat uit je dashboard omhoog schuift, xenon en veel toeters en bellen... Als je erover nadenkt een irreëel hoge prijs voor dit formaat auto maar in de lease goed te doen... Het interieur is wel heel erg fraai van sfeer en kwaliteit. Absoluut een premium beleving en dat is toch lekker. Draai aan wat knopjes en dan merk je hoe topkwaliteit voelt. Hoe zich dat vertaalt in storingsgevoeligheid moet natuurlijk nog blijken.

Tot nu toe, na 7500 km moet ik toegeven dat je het verschil tussen CNG en benzine niet voelt aan het rijden. Hooguit dat de motor iets later reageert op het gaspedaal, rijdt het erg goed. Zelfs het overschakelen van CNG of benzine als ht gas op is, voel je NIET. Helemaal niet, nada! Echt knap gedaan. Dat Audi roept dat je 400 KM kunt rijden op CNG en 1000 KM op benzine, klopt natuurlijk van geen kant want op CNG rijdt je max 300 km met veel snelweg. Benzine is circa 800 km goed haalbaar. Dat vergeef je de auto direct als je op vakantie 4500 km rijdt en daarbij nog geen € 150 brandstof verbruikt :-) Dát is besparen, haha.

Over de betrouwbaarheid heb ik nog niets te melden. Probleemloze auto maar dat is ie ook wel aan zijn stand verplicht bij deze lage KM stand.

Betreft comfort heeft deze auto een super onderstel, ligt als een strijkijzer in de bochten en het 1,4 motortje is zeer stil en toch redelijk snel. Doseren van wat meer gas geven is wel wat lastig want die 7 traps automaat wil wel gelijk ver terugschakelen. Moet ik nog een beetje aan wennen.

Al met al een pure aanrader. Tsja, áls ik toch een nadelig punt moet noemen dan is het de navigatie. Ziet er top uit, scherm is ook erg fraai maar veel straten kent hij niet en soms wordt je erg omgestuurd. De bijbehorende stembediening van het MMI systeem is helemaal drama. Die bitch verstaat je bijna nooit in een keer, of het nou gaat om bediening van navi, telefoon, radio, etc. Verder 99,999% tevreden over deze mooie, sportieve luxe wagen.

Reacties

Leuk om te zien dat dit artikel reacties oproept. Terecht want inderdaad... deze Audi A3 Sportback Ambition is geen Proline S maar een Proline Plus uitvoering zoals al opgemerkt door blijkbaar echte kenners. Excuses heren R.Gooi, Excludrive en Prop :-)

Wat betreft het CNG verbruik van deze auto moet ik zeggen dat het wel heel veel uitmaakt of men 110 KM/u op de snelweg rijdt of gewoon in stadsverkeer. In het eerste geval rijdt men keurig 325 KM op één tank (15KG) en anders niet meer dan 240 KM. Ook bij hogere snelheid loopt het verbruik snel op.

Moet toegeven dat er verschil is tussen kwaliteit en kwaliteitsbeleving. De beleving is perfect, de kwaliteit van de auto zelf zal zich pas op termijn bewijzen. Hoor ook slechte verhalen over Audi maar mijn (inmiddels brede) ervaring met het merk is top en probleemloos...

9,5

PRIVATE LEASE Audi A3