Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 122pk Pro Line S (2013)

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 122pk Pro Line S (2013)

UitvoeringA3 Sportback 1.4 TFSI 122pk Pro Line S
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Review na 8 maanden

Na een dikke 5,5 maanden levertijd kon ik eind november eindelijk m'n nieuwe leaseauto in ontvangst nemen. De keuze voor de Audi was snel gemaakt, want ik vind het vanaf de introductie al een bloedmooie auto! Eigenlijk ben ik een echte BMW-liefhebber, omdat een BMW veel meer gevoel geeft qua rijden en de betere stuurmansauto is, maar ... de huidige 1-serie vind ik niet echt mooi. Dus daarom wederom een Audi. Voor deze reed ik een identieke A3, maar dan van het vorige type. Deze auto had ik niet zelf samengesteld.

Ik wist precies hoe ik de Audi samengesteld wilde hebben en gelukkig paste dat ook precies in m'n leasebudget. De Proline S is al een erg complete uitvoering met oa. xenon, navigatiesysteem, 18" lichtmetaal, sportstoelen en een prima geluidsinstallatie met subwoofer. Ik heb eraan toegevoegd: chromen dakrailing, chromen raamomlijsting, privacyglass, 18" 5-spaaks rotor wielen in antraciet, elektrisch inklapbare spiegels, zonder model-en typeaanduiding.

Hoe rijdt ie?
Ondanks dat 122 pk niet veel lijkt, is het meer dan voldoende om vlot mee te komen in het verkeer. De combinatie met de S-tronic bak, maakt dat hij bij wat harder optrekken wat onnodig veel toeren maakt, maar hij komt echt snel vooruit. De sportstand gebruik ik weinig. Daarin maakt hij in mijn beleving onnodig veel toeren (herrie) terwijl de prestaties niet heel veel beter worden.

Het sportonderstel i.c.m. de 18" lichtmetalen velgen is heerlijk. Lekker strak en sportief, maar nooit oncomfortabel. Ook niet op slechter wegdek. Wat me ook opvalt is dat de auto na 8 maanden nog niet 1 rammeltje vertoont. Alles wat je aanraakt voelt degelijk en premium. Erg knap van Audi.

Helaas kan de Audi dat gevoel niet altijd waarmaken:

1. Een dag na de aflevering ging het controlelampje van de rembekrachtiging branden en binnen 5 seconden weer uit. Drie dagen later wederom. De dealer heeft toen de melding gereset en aangegeven dat het opgelost moest zijn. Wederom een aantal dagen later ging het lampje weer branden en niet meer uit. Bij de dealer kreeg ik te horen dat ik m'n auto moest achterlaten omdat de rembekrachtiging kapot was. Een week later kreeg ik m'n auto pas weer terug. Je kan je voorstellen dat ik na 5,5 maanden levertijd niet echt amused was om m'n auto weer toe moeten inleveren.

2. Sinds een aantal weken merkte ik iets aan de versnellingsbak/koppeling. Hij gaf een vreemd hoog piepgeluidje bij het wegtrekken. Conclusie: na 17.000 km is de dubbel koppeling van de S-tronic bak kapot. Deze is afgelopen week vervangen. Dit komt vaker voor weet ik uit betrouwbare bron, maar is ronduit slecht.

Een ander puntje van aandacht is het stuurwiel. Een heerlijk in de hand liggend, afgevlakt sportstuurtje. Lekker dik en ziet er super uit. Dat vindt het dievengilde blijkbaar ook, want ik heb nu m'n derde stuurtje erin zitten. Binnen 5 dagen is het er twee keer uitgehaald. Dan sta je toch vreemd te kijken. Dus nu zet ik er savonds een stuurslot in. Erg balen, want was zo blij dat ik af was van de Navilock in m'n vorige A3.

Ondanks bovenstaande ben ik nog iedere dag blij met mijn keuze hoor, want hij ziet er mooi uit en rijdt heerlijk!

6,5

PRIVATE LEASE Audi A3