Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 122pk Ambiente Pro Line + (2014)

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 122pk Ambiente Pro Line + (2014)

UitvoeringA3 Sportback 1.4 TFSI 122pk Ambiente Pro Line +
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2015

Genieten

Met de eerste kleine op komst was er voor mij weer een geldig excuus om eens te gaan kijken naar een andere auto :)

Tsja, wat doe je dan? Altijd behoorlijke liefhebbersauto's gehad (alfa gt 3.2, spider 3.0 v6, boxster, a3 sb 3.2) en sinds 2 jaar behoorlijk tevreden met de A1.
Heel even gedacht aan wederom een liefhebbersauto maar al snel bedacht ik me dat ik toch iets praktischer moest denken qua verbruik, onderhoud en veiligheid.
Kortom, een zuinige, jonge en veilige auto met voldoende ruimte voor een kinderwagen.

De Peugeot 308sw en Nissan Qashqai (beide het nieuwe model) passeerden de revue maar riepen in mij op geen enkele manier een gevoel van begeerte op.

Uiteindelijk gaan zoeken naar een leuke A3 sportback met wat leuke opties als MMI plus, xenon, parkeersensoren (voor mn vrouw) en sportstoelen (voor mn rug).
Na een aantal proefritten te hebben gemaakt uitgekomen bij Auto Vallei Groep in Ede (VW Audi dealer) waar ze een mooie A3 sportback hadden staan en ik een scherpe inruilprijs kreeg voor de A1.
Luttele discussies later was ook mn vrouw om, de handtekening mocht gezet worden :)

Afgelopen weekend de A1 ingeruild op de A3 en toen meteen een kleine 400km gereden. Inmiddels heb ik er zo'n 700km mee gereden en zal alvast wat zaken delen welke me opvallen, o.a. ten opzichte van de A1.

Ten eerste de ruimte natuurlijk, waar ik eerst heel dicht naast de passagier zat merk ik nu dat er een stuk meer ruimte in de cockpit is.
Ten tweede de stilte in de auto, waar de A1 op de snelweg (boven 120) behoorlijk luidruchtig werd en je je stem enigszins moest verheffen om duidelijk verstaanbaar te zijn lijkt het nu meer op 'zoeven' over de weg.
Dit gevoel komt mede door de 6e versnelling (welke ontbreekt in de a1) waardoor hij relatief weinig toeren draait op de snelweg.
Het verbruik is ook super, ik houd me overal netjes aan de snelheid (5km harder dan toegestaan) en kom iedere keer rond de 5.0l/100km uit bij een enkeltje huis-kantoor wat een ritje van 40km is waarvan 35km snelweg. Moet er wel bij zeggen dat ik de auto in Efficiency mode heb staan.

Binnenin de auto is het echt genieten, het interieur is best sober maar in mijn ogen erg stijlvol en voelt super degelijk aan. De stoel is in vele standen te verstellen wat mijn zwakke rug erg ten goede komt.
Het MMI plus systeem is erg uitgebreid, heb inmiddels ook het Audi Connect werkend gekregen maar moet nog maar eens op mijn gemakje gaan zitten om alles door te nemen.

Merkte toen ik zelf de reviews van de A3 sb aan het lezen was dat er vrijwel alleen maar leaserijders zijn die deze auto rijden dus vond het wel leuk om ook een review te plaatsen van een 'niet-leaser' omdat ik wellicht weer op andere dingen let (verbruik bijv.).

Het is mijn bedoeling om regelmatig wat updates te plaatsen om mijn (on)tevredenheid te blijven delen.

Voor nu als laatste puntje zou ik nog willen melden dan Auto Vallei Groep Ede echt zeer behulpzaam en meedenkend is geweest, vanaf het eerste contact al. Vind dit het melden wel waard omdat dit helaas bij lange na niet bij alle dealers het geval was.

Nog steeds genieten!

Update na 15.000 'eigen' kilometers.

Inmiddels staat de teller alweer op 41.500km, moet zeggen dat ik meer km maak dan verwacht maar het is absoluut geen straf!

Mijn eerste review na een paar honderd kilometer was heel erg positief en ben dat nog steeds maar heb wel wat kleine puntjes gevonden die het melden wel waard zijn.

Om te beginnen de pluspunten:

+ Ten eerste het verbruik, bij normale rijstijl haal ik nog steeds met gemak 1:17 en als ik mijn best doe nog wel zuiniger (gemeten aan de pomp).

+ Verder vind ik het MMI+ systeem echt fantastisch, heb wat VCDS mods laten doen en kan nu ook al rijdend (muziek) videos afspelen. Klinkt erg gevaarlijk maar heb enkel muziekvideos erop staan en kijk er nieteens naar maar is voor de meereizende passagiers altijd wel leuk.
De navigatie werkt super met de kaartupdates die via MyAudi te downloaden zijn. Klein minpuntje hier vind ik wel dat de updates zo'n 18gb zijn wat dus ook vereist dat je een SD kaartje van 32gb moet hebben/kopen wil je deze kunnen downloaden.
Audi Connect gebruik ik niet zo gek veel maar de online verkeersgegevens is gewoon een leuk extraatje.
Telefoon gebruik ik erg vaak en is heel handig en intuitief te gebruiken.

+ Ook de sportstoelen ben ik nog steeds heel tevreden over, eenmaal in de juiste stand bieden ze genoeg steun en comfort om ook langere afstanden te rijden.

Dan nu de minpuntjes:

- De ruimte valt toch ietwat tegen, mijn vrouw staat op het punt te bevallen en heb al wat lopen pielen met de maxicosi achterin maar dit gaat toch echt maar krapjes aan passen.

- De ramen beslaan vrij snel, heb zelfs 1x ijs aan de binnenkant van de voorruit gehad. Geen idee hoe het kan, heb geen lekkage oid maar zeer zeker wel frappant te noemen.

- De lichtopbrengst van de xenonlampen vind ik best tegenvallen.

- Je ziet, zeker met de komst van de E-Tron, dit model A3 wel érg vaak rijden. Had dit natuurlijk wel kunnen weten maargoed ergens toch wel een beetje jammer.

Verder heb ik in de tussentijd ook een paar kleine mods uitgevoerd of staan op de planning:
* 18 inch turbine wielen laten monteren (al gedaan)
* Mistlampen (halogeen) vervangen door xenon (lampjes al binnen maar moet het nog een keertje doen)
* Chipje van DVX (komt wanneer garantie is vervallen)

Al met al nog steeds heel erg tevreden dus, volgende update volgt tzt weer!

Laatste kilometers!

Inmiddels 88.000km op de teller en zelf dus ruim 60k gereden in 2,5jaar. Zoals altijd na zo'n lange tijd met dezelfde auto kriebelt het alweer enige tijd om een andere auto te kopen.
Voor dat ik daar op in ga eerst nog een kort verslag van de afgelopen 45.000km.

Heb daadwerkelijk geen moment spijt gehad van de aankoop. Enige probleempje wat ik heb gehad is dat ik op een dag wat nattigheid had in de mat onder de pedalen (na extreme regenval). Er moest dus ergens lekkage zijn. Audi gebeld en ze hebben de auto bij mij thuis opgehaald en onder garantie de voorruit vervangen die niet goed leek gemonteerd te zijn. Dit verklaart dus ook het minpunt welke ik eerde meldde mbt het snel beslaan van de voorruit...

Heb de auto uiteindelijk laten chippen bij JD Engineering naar 179pk en 312nm (uitdraai aanwezig). De A3 veranderde hierdoor van een mak lammetje in een vlotte wagen, stuk leuker om te rijden. Door de verandering in rijstijl ging het brandstofverbruik ook omhoog, gemiddeld 1:15.

Verder eigenlijk best saai, niet veel bijzonders te melden. Vind het nog steeds een leuke auto om te zien maar wil weer wat anders.

Na lang zoeken, wikken en wegen, uiteindelijk moeten concluderen dat een BMW 4 serie Gran Coupe die aan mijn wensen voldoet niet binnen budget past. Nog naar een A5 sportback gekeken alleen erg weinig aangeboden met 2.0tfsi quattro, én de juiste opties.
Redelijk onverwachts zag ik een sjieke BMW 320i Touring High Executive met Luxury Line staan. Iets jonger dan mijn A3, stuk minder kilometers gereden en lekker dik in de opties. Na een aangename proefrit en wat onderhandelen vandaag mijn handtekening onder het koopcontract gezet en over 2 weken ga ik hem ophalen en laat ik mijn inmiddels geliefde A3 achter.

Na ruim 2,5jr kan ik zeggen dat het een uiterst betrouwbare, fijn rijdende en nog steeds fris ogende auto is en hoop dan ook dat hij weer een goed baasje krijgt!

Review over de 3 serie volgt uiteraard nog.

9,5

PRIVATE LEASE Audi A3