Audi 80 2.0 E 90pk (1993)

Uitvoering | 80 2.0 E 90pk |
Bouwjaar | 1993 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Hoi,
Ik heb nu een klein jaar deze Audi 80 2.0 van het B4 type en ik heb er inmiddels genoeg mee gereden voor een review.
Vanaf maart/april 2012 ben ik op zoek gegaan naar een auto die goedkoop is in aanschaf, betrouwbaar en daarnaast mooi om te zien. Ik ben een liefhebber, vooral van Duitse auto's, en de Audi 80 was al snel mijn eerste keus. Ik had er een stuk of vier aan een rijtest onderworpen tot ik deze tegen kwam. De onderhoudsgeschiedenis is compleet tot en met 2008 en tot die tijd is de auto altijd keurig door de dealer onderhouden. Daarna is het wat onduidelijk, maar ik vond het al heel wat dat de boekjes tot 2008 waren ingevuld en dat alles nog compleet is. Op de buitenkant is ook weinig aan te merken. Er zitten jammer genoeg geen originele velgen meer op, maar het setje dat er nu onder ligt is redelijk ingetogen en kon me wel bekoren. Er zit een kleine slijtplek in de bekleding van de rijdersstoel, maar die zie je natuurlijk niet als je rijdt. De rib bekleding vind ik verder echt heel mooi. Verder aan de buitenkant hier en daar een krasje en sinds de zomer heb ik een (onverklaarbaar) deukje erbij aan de voorkant.
Na de rijtest wist ik het al wel zeker. Ondanks mijn beperkte technische achtergrond voelde het gewoon goed. Ik dacht dat er altijd wel een zeker risico zou zitten aan het kopen van zo'n oude wagen en dat je een beetje geluk moet hebben, maar de prijs waarvoor deze auto's te koop staan houden je als koper niet snel tegen.
Ik gebruik de auto amper voor woon-werkverkeer (130 km per dag met deze auto is uiteindelijk toch duurder dan de trein), maar in m'n vrije tijd trek ik er graag op uit. Sinds de aanschaf in mei 2012 heb ik ongeveer 11.000 km gereden. Ik denk iets minder dan de helft hiervan op is gegaan aan vakantiekilometers. Zomer 2012 ben ik ermee naar Zuid-Frankrijk gegaan en heb ik drie weken rondgereden van plek naar plek. Hij is zelfs de Col du Tourmalet opgekomen! Zonder gepuf of gesteun welteverstaan. Verder heeft 'ie ook al de Oost-Duitse en Tsjechische wegen overleeft. Hierdoor ben ik, een jaar na aanschaf, aangenaam verrast over het feit hoe makkelijk de wagen doorrijdt. Sowieso is het een genot om hier lange afstanden in te rijden.
Ja, hij gebruikt wel wat olie (een liter op ~2000 km), maar verder is het onderhoud nihil geweest, zonder dat de auto daardoor aan kwaliteit heeft hoeven inboeten. Ik heb een keer een nieuwe accu erin gezet en een kapotte thermostaatflens (waardoor hij koelvloeistof was gaan lekken) vervangen. In augustus mag hij weer naar de APK, ben benieuwd. Tot die tijd rijd ik in ieder geval vrolijk door in deze oerdegelijke Duitse sloep.