| Uitvoering | Giulietta 1.4 Turbo MultiAir 170 Super |
| Jaar van aanschaf | 2022 |
| KM-stand bij aanschaf | 157.000 km |
| KM-stand laatst | 206.000 km |
Mijn droomauto gekocht!
Het is een cliché, maar de Giulietta was al een tijdje mijn droomauto. Nadat ik 6 jaar met veel plezier in een Fiat Stilo heb gereden was het tijd voor vernieuwing. Ik had wel wat specifieke eisen. Hij moest wit zijn, de zwarte Giulietta velgen hebben, de 1.4 MultiAir 170pk motor hebben, TCT automaat en hij moest minimaal het eerste facelift model zijn. Het interieur vind ik daarvan mooier. Een half jaar heb ik gezocht en toen kwam ze aan het licht: deze prachtige Giuul uit 2016 met alles wat ik zocht van de eerste eigenaar. Na de proefrit was ik verkocht. Ik had hiervoor meerdere Giullieta's gereden uit verschillende bouwjaren en deze was fantastisch! Na wat onderhandelingen heb ik de auto voor 15.250,- aangekocht (pfff, huidige occasion-prijzen...) En nu staat ze op de oprit! Net zoals bij mijn Stilo ga ik mijn Giulietta ook hier en daar wat personaliseren, maar ze is al best compleet. Ik ga mijn ervaringen hier bijhouden en hoop hier voor meerdere jaren weer een topauto aan te hebben! Jullie horen weer van mij.
Ze is weer weg!
Ik heb ruim 3,5 jaar in deze auto gereden. Zojuist heb ik haar ingeruild en ik dacht laat ik een verhaal plaatsen over mijn ervaringen en conclusie.
Deze auto heeft mij de afgelopen 3,5 jaar laten lachen en laten huilen (maar wel meer lachen...) Wat een prachtige auto om te zien. Elke dag stond ik er bij stil wat voor mooie auto het is en letterlijk elke keer als ik haar parkeerde en wegliep keek ik nog even om.
Mijn Giulietta was een mooie uitvoering. Het tweede facelift model met Veloce-pack. Dit houdt in mooie sportieve kuipstoelen, leder/alcantara, rode remklauwen (Brembo voor) etc. etc.
Zoals bij elke auto die ik heb doe ik wat persoonlijke aanpassingen om alles naar mijn smaak te maken. Bij deze auto wilde ik dat minimaal houden, omdat ik hem juist graag zoveel mogelijk origineel wilde houden. Maar ik heb er een Veloce/QV originele diffuser onder gezet met een dubbele uitlaatpijp van Ulter. Dit zag er zoveel beter uit en gaf een subtiel roffeltje. Prima. De spiegels en het dak heb ik zwart laten wrappen. Dit vond ik gewoon mooi staan bij wit. Ik heb draadloze Apple CarPlay en een achteruitrijcamera laten inbouwen in de originele radio. Heel veel plezier van gehad! En verder heb ik eigenlijk niks ingrijpends gedaan aan het in- of exterieur. Ze was al nagenoeg perfect!
Technisch heb ik ook wat laten doen. Ik heb de auto stage 1 laten tunen bij H&S Corse (Italiaanse tuner) naar ongeveer 200pk en daarbij heb ik ook de TCT-bak opnieuw laten programmeren. Ik vond het een fijne automaat, maar soms schakelt het wat traag en twijfelend. Dat wilde ik beter hebben. H&S corse was de enige die het aandurfde om de software van de TCT-bak te herprogrammeren en dat pakte ook zeer goed uit. De bak schakelde (licht)merkbaar sneller in N en de kickdown in handmatige modus heb ik eruit laten halen. In D was de automaat echt een beest en schakelde ze bijna zo snel als een DSG-bak. Heel fijn! Ik heb nooit problemen met de bak daarna gehad, dus dit is gewoon goed gedaan door H&S Corse.
MultiAir
Ik heb dus ongeveer 50.000km gereden met de auto in ruim 3,5 jaar tijd. Daarbij is de auto betrouwbaar, maar zeker niet foutloos gebleken. Ik heb de auto zeer goed laten onderhouden en bij alles wat ik niet vertrouwde ging ik gelijk naar de garage. Als je een Alfa rijdt dan leer je veel over olie, warmrijden, en onderhoud plegen. Maar als je een Alfa met MultiAir motor rijdt dan word je bijna een olie-specialist. Wat is dit een flutsysteem, zeg... Op papier mooie techniek. In de praktijk ongelofelijk gevoelig, nutteloos en duur. Doordat ik het facelift model had, zou ik de 2e generatie MultiAir hebben die weinig tot geen problemen meer had. Echter rond de 180.000km begon de auto op 3 cilinders te lopen. Hierbij de bougies en bobines laten vervangen. Het ging een paar dagen goed en daarna liep ze weer op 3 cilinders. Uitlezen gaf niet veel duidelijkheid behalve misfires. Ik heb de Alfa moeten laten ophalen met een ambulance door een specialist en die concludeerde vrij snel dat de MultiAir-module overleden was. Hierbij heb ik gelijk de bakolie en hydroliekolie laten verversen. Ik moest totaal ruim 2000 euro betalen, maar alle problemen waren weer opgelost... Ik leerde dat er speciale olie in moest en dat bijvullen, of verversen ook echt met die olie moest gebeuren. Dus ik plakte een sticker op de motorafdekkap dat ik alleen olie mocht bijvullen en dus niet de garage...
Olieverbruik
Toen ik de auto net had merkte ik al dat het leek alsof ze licht olie verbruikte. Dat vond ik bijzonder met 157.000km maar ik heb er niet echt meer naar omgekeken (dit was voor ik zogezegd 'olie-specialist' werd). Op een gegeven moment ging ik het toch in de gaten houden en was het overduidelijk dat de auto olie verbruikte (er lekte niks van onderen). Dit ging gestaag stijgen tot ongeveer 0,5l op 1000km. Ik heb de motor een keer laten flushen. Dit hielp niet. Waarschijnlijk lekte er olie langs de zuigers. Er kwam op een gegeven moment ook rook uit de uitlaat met gas geven. Dit was toch wel de grootste domper op deze auto: het olieverbruik. Ik heb er denk ik pech mee gehad, want deze motoren staan zeker niet bekend om olieverbruik. De auto reed ook altijd perfect, geen storingen, turbo deed het goed. Dus ik reed er gewoon lekker mee door en vulde op tijd olie bij. Dit is eigenlijk altijd goed gegaan tot het moment van inruil, maar drukte wel flink de waarde van de auto... En dat terwijl ik er zo super zuinig op was altijd. Dat voelde een beetje oneerlijk, maar daar doe je niks aan... Ik heb een aantal keren geïnformeerd naar een revisie, maar dit was te duur en dat zou ik er nooit meer voor terugkrijgen.
We hebben dus de motor en MultiAir gehad die niet super betrouwbaar bleken. Als gevolg van het olieverbruik gingen elk jaar de bougies eraan en elke 2 jaar de bobines. Dat nam ik dan maar op de koop toe. Wel vervelend, want de auto ging dan op 2-3 cilinders lopen ineens en was het snel en rustig naar huis rijden... Verder heb ik een keer defecte lamdasonde gehad, kapotte veerpootlagers en kapotte remklauwen achter (zuiger vastgelopen). Dat heb ik vervangen met sloopklauwen. En natuurlijk zit je met normaal onderhoud (banden, filters, olie etc.) Verder zat de auto goed in elkaar. Geen piepjes en kraakjes in het interieur en alle materialen bleven mooi na verloop van tijd. Enkel het mooie lederen sportstuur begon kaal te worden en te slijten. En soms krakende Bose-audio speakers wat ik er niet uit kreeg...
Distributie
Nog een noemenswaardig dingetje aan deze auto is wel de distributie... Op zich niks bijzonders. Gewoon een riem die ook de waterpomp aandrijft en die na verloop van tijd vervangen moet worden. De garage monteerde het merk Gates als complete set. Prima. Echter nadat ik de auto ophaalde hoorde ik rare brommetjes in de auto die mee leken te gaan met het toerental. De garage concludeerde dat het leek op geluid uit de waterpomp. Dus alles moest er weer uit. Na heen en weer gebel met leveranciers bleek dat de Alfa toch het liefst originele distributieonderdelen slikt. Dus ging er een originele distributieset in met waterpomp. Daarna was het probleem opgelost. Echter na een ongeveer een jaar merkte ik dat de auto koelvloeistof lekte (verbruikte). Ik moest regelmatig bijvullen. Dus weer terug naar de garage en die concludeerde opnieuw de waterpomp die lekte. Hoe dan? Die was net vervangen en origineel. Dus alles moest er weer onderuit en er moest weer een nieuwe distributieset gemonteerd worden. Dit is dus 3 keer gebeurt in anderhalf jaar. Tot aan de inruil is het goed gegaan daarna, maar toch echt wel een bijzonder verhaal.
En toch al met al heeft het iets, zo'n Alfa Romeo. Die Italianen kunnen echt mooie auto's tekenen en het feit dat het een excentrieke auto was vond ik mooi. Ik kreeg regelmatig draaiende nekjes of duimpjes van mede Alfisten onderweg. Je voelt je toch een beetje speciaal in zo'n Alfa. Ik heb er ook altijd met veel plezier in gereden en wilde haar helemaal niet weg doen. Maar er komt gezinsuitbreiding aan en ik wilde wat groters en weer wat nieuwers. En met de combinatie olieverbruik, km-stand, nog de originele dubbele koppeling en de originele turbo vond ik de Alfa toch een financieel tijdbommetje worden en besloot ik haar in te ruilen. Cliche gezegd 'met pijn in het hart'...
Ik ga over op totaal iets anders (maar toch weer redelijk excentriek): Een Renault Arkana Esprit Alpine. Weer lekker exotisch en een auto in een uitvoering die je niet vaak ziet. Daar houd ik van. Maar ik zal altijd een liefde houden voor Alfa Romeo en ik denk dat mijn Giulietta zeker niet de laatste Alfa is die ik in bezit zal hebben. En wat zeggen ze over echte autoliefhebbers: 'Je moet minimaal 1x een Alfa Romeo gehad hebben in je leven'. Die kan ik in elk geval afvinken!